Готуємо українську гартаначку - страву з Чернігівської області

Читать на русском

Назва страви буквально розшифровується як гуртом, тобто - разом, всією сім'єю.

Читать на русском
Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради
Ця страва родом з Чернігівщини.

Назва страви буквально розшифровується як гуртом, тобто - разом, всією сім'єю.

Рецепт гартаначки сподобається усім, хто любить поживні страви української кухні. Готувати його просто. А щоб смакувало ще дужче, Інформатор має для вас смачну пораду!

Гартаначка – українська страва, родом з Чернігівської області. Незвичайну назву ця страва отримала, бо її готували всією родиною – разом, гуртом. Для приготування цієї страви використовують картоплю, яка добре і швидко розварюється. М'ясо потрібно взяти жирне - свинину, але можна використовувати і сало з м'ясними прожилками.

Гартаначка може бути і гарніром, і супом. Страву готують з м'яса чи сала, пшона, картоплі, яєць, зеленої цибулі та петрушки.

Вам знадобиться:

  • Пшоно - 200 г.
  • Картопля - 4 штуки.
  • Сало - 150 г.
  • Підчеревина - 200 г.
  • Яйця - 4 штуки.
  • Цибуля ріпчаста - штука.
  • Цибуля зелена - пучок.
  • Петрушка - пучок.
  • Сіль/перець - до смаку.
  • Сметана - склянка.
В оригінальному рецепті Гартаначку готують на вогнищі в казанку, щоб вийшов аромат і смак з димком.
В оригінальному рецепті гартаначку готують на вогнищі в казанку.

Як готувати: 

Пшоно заливаємо окропом на 25-30 хвилин, щоб забрати гіркоту. У каструлі відварюємо картоплю до повної готовності, щоб було швидше, його можна розрізати.

Ріжемо сало, підчеревину і цибулю кубиками. Сало вижарюємо до шкварків, додаємо підчеревину, добре обсмажуємо, потім додаємо цибулю і смажимо її до м’якості та прозорості, періодично помішуючи.

Після того, як пройшло 25-30 хвилин, зливаємо воду з пшона в окрему ємкість. Пшоно пересипаємо у каструлю до картоплі, не зливаючи воду з картоплі, й варимо до повної готовності (картопля має добре розваритися).

Коли пшоно зварилось, додаємо яйця (по одному), солимо та вимішуємо віничком після додавання кожного яйця. Потім додаємо зажарку, зелену цибулю, петрушку та все перемішуємо. Гартаначку одразу подаємо до столу! За бажанням можна їсти зі сметаною.

Порада від Інформатора: картоплю для страви обирайте не надто крохмалисту. Просо попередньо залийте окропом і залиште замочуватися, щоб прибрати можливу гіркоту у крупі. Потім злийте воду в окрему миску і за її допомогою регулюйте консистенцію готової страви в тарілці. Смачного! 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.