Страви на Водохрещенський вечір: монастирський салат та голубці з грибами

Читать на русском

Цього дня віруючи сідають їсти вже за вечерею, зтрадиційно до столу готують страви без м'яса.

Читать на русском
Свято, Різдво, Новий рік, їжа, продукти, рецепт, корисні поради
Хрещенський святвечір - день суворого посту!

Цього дня віруючи сідають їсти вже за вечерею, зтрадиційно до столу готують страви без м'яса.

Рецепти пісних голубців та салату сподобаються усім прихильникам страв без м'яса. Готувати їх просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор вже має для вас смачну пораду! 

5 січня за новим стилем святкують Водохрещенський вечір або Хрещенський святвечір. В цей день готують Голодну кутю, а найбільш насиченим обрядами завжди був вечір. В цей час Православна церква України шанує Богоявлення та Хрещення Господнє. Це останній день колядування та святкових ворожінь. В цей вечір збирають сніг, що за повір'ям має особливі цілющі властивості і зберігає свіжу воду в колодязях протягом року.

Також це день суворого посту, тож готувати до вечірнього святкового столу прийнято пісні страви. Увесь день віруючі нічого не їдять - постують. А вечеряти сідають, коли засяє вечірня зоря. До столу подають страви без м'яса, серед яких традиційно:

  • голодна кутя,
  • пісний борщ,
  • гречані млинці,
  • пісні голубці,
  • салат з буряка та чорнослива,
  • вінегрет,
  • капусняк,
  • салат "Монастирський",
  • капуста з пшоном,
  • запечені яблука,
  • цукерки-цукати,
  • ягідний кисіль.

Інформатор розповість, як приготувати пісня голубці та салат "Монастирський".

Вам знадобиться:

  • Білокачанна капуста – качан.
  • Рис – 150 г.
  • Морква – штука.
  • Цибуля – штука.
  • Гриби (сушені або свіжі) – 100 г.
  • Часник – зубчик.
  • Сіль, перець – за смаком.
  • Томатна паста. 
Для приготування пісних голубців можна використовувати савойську капусту.
Для приготування пісних голубців можна використовувати савойську капусту.

Як готувати: 

До готовності відваріть рис. Всі овочі почистіть та наріжте на кубики. Гриби добре промийте та відваріть (якщо це сушені гриби – дайте їм попередньо настоятись).

Викладіть на гарячу сковороду овочі та обсмажте їх до готовності. Додайте гриби, рис та дрібно нарізаний часник. Посоліть та поперчіть за смаком. 

Зніміть з капусти листя та пропарте їх в окропі по 1 хвилині. Викладайте на кожен лист капусти 1-2 столові ложки начинки та загорніть.

Викладіть голубці у глибоку каструлю, залийте розчином із томатною пастою (розведіть кілька ложок пасти у холодній воді). Поставте голубці тушити на слабкому вогні до готовності – це приблизно 15-20 хвилин. За бажанням подавайте голубці з підсмаженою цибулею з томатною пастою.

Порада від Інформатора: під час приготування начинки, накрийте сковороду кришкою та дайте начинці постояти 10-15 хвилин. Для приготування пісних голубців можна використовувати також савойську капусту – з неї листя знімається легше.

Вам знадобиться:

  • Картопля – 2-3 штуки.
  • Мариновані гриби – 200г.
  • Родзинки – 100г.
  • Зелений горошок – 100г.
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука.
  • Рослинна олія.
  • Лимонний сік.
  • Перець, сіль – за смаком. 
Прикрасити салат ви можете за вашим смаком - тонкими слайсами овочей, зернами гранату тощо!
Прикрасити салат ви можете за вашим смаком - тонкими слайсами овочей, зернами гранату, зеленню тощо!

Як готувати: 

Картоплю відварити в мундирі, охолодити, очистити і нарізати кубиками. Додати нарізані гриби, горошок, цибулину. Поперчити, посолити, додати рослинне масло і лимонний сік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.