Страви на Водохрещенський вечір: монастирський салат та голубці з грибами

Цього дня віруючи сідають їсти вже за вечерею, зтрадиційно до столу готують страви без м'яса.

Свято, Різдво, Новий рік, їжа, продукти, рецепт, корисні поради
Хрещенський святвечір - день суворого посту!

Рецепти пісних голубців та салату сподобаються усім прихильникам страв без м'яса. Готувати їх просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор вже має для вас смачну пораду! 

5 січня за новим стилем святкують Водохрещенський вечір або Хрещенський святвечір. В цей день готують Голодну кутю, а найбільш насиченим обрядами завжди був вечір. В цей час Православна церква України шанує Богоявлення та Хрещення Господнє. Це останній день колядування та святкових ворожінь. В цей вечір збирають сніг, що за повір'ям має особливі цілющі властивості і зберігає свіжу воду в колодязях протягом року.

Також це день суворого посту, тож готувати до вечірнього святкового столу прийнято пісні страви. Увесь день віруючі нічого не їдять - постують. А вечеряти сідають, коли засяє вечірня зоря. До столу подають страви без м'яса, серед яких традиційно:

  • голодна кутя,
  • пісний борщ,
  • гречані млинці,
  • пісні голубці,
  • салат з буряка та чорнослива,
  • вінегрет,
  • капусняк,
  • салат "Монастирський",
  • капуста з пшоном,
  • запечені яблука,
  • цукерки-цукати,
  • ягідний кисіль.

Інформатор розповість, як приготувати пісня голубці та салат "Монастирський".

Вам знадобиться:

  • Білокачанна капуста – качан.
  • Рис – 150 г.
  • Морква – штука.
  • Цибуля – штука.
  • Гриби (сушені або свіжі) – 100 г.
  • Часник – зубчик.
  • Сіль, перець – за смаком.
  • Томатна паста. 
Для приготування пісних голубців можна використовувати савойську капусту.
Для приготування пісних голубців можна використовувати савойську капусту.

Як готувати: 

До готовності відваріть рис. Всі овочі почистіть та наріжте на кубики. Гриби добре промийте та відваріть (якщо це сушені гриби – дайте їм попередньо настоятись).

Викладіть на гарячу сковороду овочі та обсмажте їх до готовності. Додайте гриби, рис та дрібно нарізаний часник. Посоліть та поперчіть за смаком. 

Зніміть з капусти листя та пропарте їх в окропі по 1 хвилині. Викладайте на кожен лист капусти 1-2 столові ложки начинки та загорніть.

Викладіть голубці у глибоку каструлю, залийте розчином із томатною пастою (розведіть кілька ложок пасти у холодній воді). Поставте голубці тушити на слабкому вогні до готовності – це приблизно 15-20 хвилин. За бажанням подавайте голубці з підсмаженою цибулею з томатною пастою.

Порада від Інформатора: під час приготування начинки, накрийте сковороду кришкою та дайте начинці постояти 10-15 хвилин. Для приготування пісних голубців можна використовувати також савойську капусту – з неї листя знімається легше.

Вам знадобиться:

  • Картопля – 2-3 штуки.
  • Мариновані гриби – 200г.
  • Родзинки – 100г.
  • Зелений горошок – 100г.
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука.
  • Рослинна олія.
  • Лимонний сік.
  • Перець, сіль – за смаком. 
Прикрасити салат ви можете за вашим смаком - тонкими слайсами овочей, зернами гранату тощо!
Прикрасити салат ви можете за вашим смаком - тонкими слайсами овочей, зернами гранату, зеленню тощо!

Як готувати: 

Картоплю відварити в мундирі, охолодити, очистити і нарізати кубиками. Додати нарізані гриби, горошок, цибулину. Поперчити, посолити, додати рослинне масло і лимонний сік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube