Кухонну губку можна врятувати: вчені знайшли простий спосіб у домашніх умовах

Але краще, звісно, нею взагалі не користуватися

Життя, корисні поради, лайфхак, побут, дім
Чи варто замість губки використовувати щітку?

Виявилося, що сам інструмент, який ми використовуємо для чищення тарілок і склянок, насичений мікробами. Губки теплі, вологі та повні поживних харчових крихт, якими можуть ласувати мікроби. У 2017 році мікробіолог Маркус Егерт опублікував нові дані про бактеріальний мікробіом використаних кухонних губок. Він виявив у цих губках 362 види мікробів. У деяких місцях щільність бактерій досягала 54 мільярдів особин на квадратний сантиметр. Тільки задумайтесь, таку ж щільність мікробів можна знайти у зразку людського калу. Тож, можливо, дійсно варто замість цього вибрати щітку для миття посуду, пише BBC.

Біологи також виявили, що губки з кишенями різного розміру сприяють найбільшому росту мікробів. Різні розміри пор у кухонних губках – це також те, що справді має значення для стимулювання росту бактерій. Бактерії існують всюди – на нашій шкірі, у ґрунті та в повітрі навколо нас. Та не всі вони шкідливі, насправді багато виконують життєво важливу роботу. Отже, важливе питання полягає в тому, чи варто турбуватися про бактерії, знайдені в губках.

Губка – не найкращий варіант для кухні

У дослідженні Егерта 2017 року він секвенував ДНК найпоширеніших видів. П’ять із десяти були тісно пов’язані з бактеріями, що викликають інфекції у людей зі слабким імунітетом, літніх людей чи маленьких дітей. Та зазвичай для здорової людини бактерії всередині кухонної губки не шкідливі.

Спеціальні заходи очищення, такі як нагрівання в мікрохвильовій печі або промивання гарячою водою з милом, теж не допомогли. Це знищило деякі бактерії, та дозволило іншим, більш стійким штамам, процвітати.

Втім жодна з цуих бактерій не була пов’язана з харчовим отруєнням чи тяжкою хворобою. Насправді 90% випадків госпіталізації через захворювання харчового походження можна простежити лише за п’ятьма збудниками. Три з них є бактеріями – Escherichia coli, Salmonella та Campylobacter – і рідко зустрічаються в губках.

У 2022 році науковиця з норвезького дослідницького інституту харчових продуктів порівняла бактерії, знайдені в губках і щітках для миття посуду. Вона виявила загальний набір нешкідливих непатогенних бактерій в обох випадках. Проте загалом щітки містили набагато менше бактерій.

Крім того, Salmonella процвітала в губках і гинула на щітках. Ці патогенні бактерії можуть передаватись з вашої губки на тарілки, посуд або поверхні. Отже, миття посуду за допомогою щітки може бути більш гігієнічним варіантом, оскільки вони швидше висихають і містять менше мікробів.

Як часто слід міняти кухонну губку

З точки зору гігієни в ідеалі ви повинні замінювати її щотижня, але є речі, які ви можете зробити, щоб продовжити термін служби своєї губки. Є два простих способи зробити це. Ви можете помістити їх у посудомийну машину наприкінці вечора або ви можете поставити в мікрохвильовку на хвилину, поки не побачите, що з них виходить пара. Це вб’є більшість патогенів.

Дослідження показали, що миття губки в посудомийній машині чи мікрохвильовій печі може зменшити бактеріальне навантаження та може бути ефективнішим, ніж змочування губки у відбілювачі. Але це може вибирати більш стійкі штами, і тому очищення з часом стане менш ефективним.

Опускання губки в киплячу воду з дезінфікуючим засобом також знищить більшість бактерій, хоча деякі можуть вижити, особливо ті, які утворюють захисну клейку біоплівку. Але цей підхід виявився ефективним для зменшення потенційних патогенів, таких як сальмонела.

Також не зберігайте губку в раковині, щоб вона висихала між використаннями. Віджимайте вологу губку і позбавляйте її від їжі. Проте не забувайте, щітка набагато краща: вона містить менше бактерій і легше висихає. Її також легше чистити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube