Помилки, які псують смак курячого м'яса: запечена, пашот, на грилі

Спосіб приготування курки може як підтримати її корисні властивості, так і повністю зруйнувати їх

М'ясо, курка, продукти, харчування, дієта, їжа, лайфхак, корисні поради
Здорове приготування курки не обов'язково має бути прісним, і це гарна новина для м'ясоїдів!

Куряче м'ясо є м'ясною основою на столі в багатьох українців. Воно вважається дієтичним і є більш доступним, ніж скажімо індиче чи яловиче. Готувати курку просто, проте є кілька способів зробити це так, аби отримати максимальну користь для організму. Про них ми й поведемо мову нижче. Тож, запам'ятовуйте, смакуйте з користю й будьте здорові!

Пашот

Пашот - один із найздоровіших способів приготування курки, оскільки він не вимагає додавання жиру. Секрет полягає в тому, щоб додати смак рідині, в якій вона готується. Отже, використовуйте бульйон або додавайте до води ароматичні речовини, такі як часник, цибуля, імбир, лемонграс, лавровий лист, перець горошком, свіжі трави, соєвий соус та свіжий імбир.

М'ясо грудки може легко пересохнути, навіть якщо його приготувати пашот. Тому замочування його на ніч у рідині перед цим способом приготування допомагає зберегти його соковитість. Тоді більше ароматів проникає в курку і робить її вологою.

Готову курку можна подрібнити, полити заправкою або соусом і додавати до салатів. Така курка гарно смакує з соусом з трав, цитрусових та йогурту. Великі пучки м’яти, коріандру, йогурту та лимонного соку також чудово підходять, особливо влітку. Йогурт на додачу до курки забезпечує заряд білка та підтримує здоров’я кишківника.

Також зберігайте рідину для варіння - вона багата на поживні речовини - для використання в супах та соусах. Багато корисних властивостей курки також містяться в рідині для варіння!

Запікання

Запчеена зі спеціями, травами і соусом курка - це шедевр!
Вдало запечена зі спеціями, травами й соусом курка - це шедевр!

Запікання - це здоровий спосіб приготування курки, особливо якщо ви не топите її в олії або не готуєте при дуже високій температурі. Це зберігає смак без необхідності додавати занадто багато жиру, що ідеально підходить, якщо ви стежите за своїм споживанням енергії або намагаєтеся готувати трохи легшу їжу.

Насправді у шкірі курки та під нею достатньо жиру, щоб взагалі не було потреби додавати олію перед запіканням - ви все одно отримаєте чудову хрустку шкірку і без цього.

Спробуйте запікання в горщику. Весь сік вивільняється на дно горщика, і ви отримуєте дуже ніжну птицю. Натріть курку зсередини та зовні лимонним соком та спеціями, покладіть її в каструлю з 200 мл води та запікайте під кришкою 90 хвилин при температурі 160 C.

Потім запікайте її ще 30 хвилин під кришкою, щоб шкірка стала хрусткою. Зніміть жир з рідини, що залишилася в каструлі, і ви отримаєте соус з насиченим смаком!

Смаження на повітрі та на сковороді

Аерофритюрниці пропонують золотистий хрускіт смаженої курки з невеликою кількістю доданої олії або без неї. Це швидко та зручно!

Смажена курка містить багато нездорових жирів і калорій через олію, яку вона поглинає під час приготування, що може сприяти збільшенню ваги та серцевим захворюванням. Часто її покривають солоним, крохмалистим кляром і готують за високих температур, що потенційно утворює шкідливі сполуки та знижує її загальну харчову цінність.

Щоб мінімізувати ризики для здоров'я, обвалюйте курку в борошні, а не в клярі, що поглинає жир. І використовуйте оливкову олію або соняшникову олію для смаження у фритюрі, щоб мінімізувати ризик, оскільки обидві мають високу температуру димлення. Ніколи не використовуйте олію повторно.

Однак смаження на сковороді все ще може бути частиною здорового харчування. Добре зціджений шматок смаженої курки, приготований у невеликій кількості олії, може мати своє місце!

Гриль та барбекю

Головне - не спаліть куряче м'ясо!
Головне - не спаліть куряче м'ясо!

Гриль та барбекю - це інші способи приготування курки з мінімальною кількістю олії, і вони також забезпечують чудовий димний смак. Але висока температура може нести ризики.

Коли м’ясо готують за дуже високих температур, особливо на барбекю, можуть утворюватися шкідливі сполуки. Вони пов’язані з ризиками для здоров’я, якщо їх вживати у великих кількостях протягом тривалого часу.

Не уникайте барбекю, але розумно уникайте надмірного обвуглювання. Замаринуйте курку, готуйте її на слабкому вогні та не підпалюйте до хрусткої скоринки, радять дієтологи.

Маринування

Маринування курки на ніч перед приготуванням забезпечує ніжний м'якуш з безліччю додаткових смаків, що особливо важливо для пісних грудок, які схильні до пересихання. Навіть 30 хвилин маринування допомагають. Для декого йогуртова або лимонна глазур може зробити курку легшою для травлення, оскільки це допоможе розщепити білок.

Візьміть звичайний йогурт. Це натуральний засіб для пом’якшення. Змішайте його з куркумою, імбиром, часником, кмином та лимонним соком. Щоб додати гостринки, зробіть маринад із соєвого соусу, бадьяна, імбиру та перцю чилі. Або для мексиканської атмосфери - візьміть копчену паприку, кмин, сік лайма, орегано та оливкову олію.

Раніше ми писали, як перетворити курку-гриль на корисну вечерю. Як приготувати курку арроз кон пойо, курку з грибами, курку по-сицилійськи. Крім того, ми пояснювали, як створити кулінарний шедевр - легендарну курку жебрака, запечену у листях чи у глині. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube