Панамський біфштекс пікадо та курка арроз кон пойо за рецептом Ектора Хіменеса-Браво

Ці страви панамці запозичили в мексиканців та колумбійців.

Рецепт, біфштекс, стейк
Панамська кухня є міксом з кулінарних традицій багатьох країн!

Рецепт рис із куркою й овочами та біфштекс в томатному соусі сподобається усім, хто любить м'ясні страви! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

10 листопада в Панамі відзначають День першого проголошення незалежності країни від Іспанії. З цієї нагоди Інформатор розповість про панамську кухню, багату м'ясними стравами. Кухня Панами - це мікс із кулінарних традицій Іспанії, Африки та корінної Америки.

Панама - країна в Північній Америці на Панамському перешийку між Карибським морем і Тихим океаном.
Панама - країна в Північній Америці на Панамському перешийку між Карибським морем і Тихим океаном.

Панама є своєрідним мостом, що з'єднує два континенти, тому великим є вплив сусідніх країн Латинської Америки та Карибського басейну. Загальні для всіх цих країн продукти - кукурудза, рис, квасоля, пшениця, яловичина, курка, свинина, риба й морепродукти. Також кухня Панами багата на свіжі тропічні фрукти, овочі та трави. Тут переважають смажені та крохмалисті страви, використовується велика кількість різних соусів та приправ.

Ми приготуємо класичний панамський біфштекс пікадо (Bistec picado) з яловичини в томатному соусі, та рис із куркою - арроз кон пойо (Arroz con pollo). 

Біфштекс - страва зі смаженої яловичини, нарізаної і засмаженої порційними шматками.
Біфштекс - страва зі смаженої яловичини, нарізаної і засмаженої порційними шматками.

Вам знадобиться:

  • Яловичина - 500 г.
  • Томати - 5-6 штук.
  • Болгарський перець (за бажання) - 1-2 штуки.
  • Морква (за бажання) - 1 штука.
  • Цибуля - 2 штуки.
  • Зелена цибуля - 2-3 пера.
  • Часник - 3-4 зубчики.
  • Халапеньо (за бажанням).
  • Кінза - пучок. 
  • Сіль, чилі, коріандр, орегано та кмин.
Болгарський перець і моркву можна додавати в страву за бажання.
Болгарський перець і моркву можна додавати в страву за бажанням.

Як готувати: 

Carne Picado означає "м'ясний фарш", тому в цьому рецепті яловичина нарізається на доволі дрібні шматочки, але крупніше, ніж на фарш. Відтак, наріжте яловичину шматочками середнього розміру. Покладіть на сковорідку, додайте всі спеції та додайте рослинну олію. Обсмажте протягом 5 хвилин.

Спершу додавайте до м'яса спершу білі овочі й зелень, а тоді червоні овочі.
Спершу додавайте до м'яса білі овочі й зелень, а тоді вже овочі червоні.

Почистіть та подрібніть цибулю, помийте і наріжте кубиками томати. Кубиками чи полосками наріжте болгарський перець. Нашинкуйте часник. Всі овочі додайте на пательну до м'яса у такій послідовності: спершу цибулю й часник, обсмажте, потім болгарський перець з томатами (можливо, морквою), і також обсмажте. Тушкуйте все разом до готовності ще кілька хвилин, слідкуючи, аби м'ясо було вкрите овочевим соком. Якщо бачите, що рідини меншає, додайте за потреби води.

Стейк має просякнути овочевим соком!
Стейк має просякнути овочевим соком!

Щоб прискорити процес, можна запекти стейк в духовці - разом із овочами. Останні слід викласти поверх м'яса, аби віддавали свій сік. Зніміть м'ясо зі сковороди, викладіть його на пергамент, додайте туди ж овочі. Покладіть у розігріту духовку до 180 градусів на 5 хвилин. Зрозуміло, що смак страви дещо відрізнятиметься, оберіть свій варіант!

Панамці подають страву з картоплею фрі та бобами, це робить страву ще ситнішою! Також до стейку смакуватиме солонкуватий сир, наприклад, фета. 

Порада від Інформатора: нарізаючи м'ясо, не робіть шматочки аж занадто дрібними, бо стейк розпадатиметься, але пам'ятайте, що надто крупні шматки буде важче жувати. 

А тепер приготуємо смажений рис із куркою - Arroz con Pollo! І яущо попередню страву панамці швидше запозичили у мексиканців, то рецепт рису їм підказали колумбійці.

Вам знадобиться:

  • Томати - 50 г.
  • Болгарський перець - 50 г.
  • Стебла селери - 50 г.
  • Морква - 50 г.
  • Цибуля - 50 г.
  • Часник - зубчик. 
  • Білий рис - 600 г.
  • Курячий бульйон - 100 г.
  • Куряча грудка - 2 штуки.
  • Паприка - 1 чайна ложка.
  • Зіра мелена - ½ чайної ложки. 
  • Томатна паста - 1 чайна ложка.
  • Консервований зелений горошок - 100 г.
  • Консервована кукурудза - 150 г.
  • Зелена цибуля - 30 г.
  • Кінза - 30 г.
  • Каперси (за бажанням) - 1 столова ложка.
  • Сіль та перець до смаку.
Готуємо рис за панамським рецептом з Ектором Хіменосом-Браво!
Готуємо рис, який люблять панамці, за рецептом Ектора Хіменеса-Браво!

Як готувати: 

Помийте, почистіть і дрібним кубиком наріжте томати, болгарський перець, стебла селери, моркву та цибулю. На великій сковорідці нагрійте олію, обсмажте томати, болгарський перець, селеру, моркву, цибулю та часник.

Коли овочі стали м’якими додайте бульйон, томатну пасту, сіль, перець, паприку, зіру та дайте зменшитись рідині вполовину, помішуйте. Відварене (бульйон використайте!) та руками пошматоване м'ясо курки додайте туди ж, змішайте та готуйте 5 хвилин на малому вогні.

Додайте білий рис, горошок, кукурудзу, каперси (за бажанням), зелену цибулю та кінзу та повільно перемішайте. Готуйте 10 хвилин на малому вогні, закрийте кришкою, перемішуйте час від часу.

Порада від Інформатора: подавайте страву, прикрасивши зеленню. Смачного! 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube