Стабілізувавши роботу кишківника ви підвищите свою мозкову активність, адже ці два органи тісно пов'язані між собою
Здоров'я кишківника впливає на всі аспекти організму, навіть на когнітивні. Бо він є не просто травною системою, це – другий мозок організму. Тому, налагодження правильної роботи кишківника є важливою задачею для кожної людини. Найбільше на нього впливає стиль харчування, тому саме з відпрацювання цих звичок і треба розпочинати.
Як пише британське видання TheTelegraph, посилаючись на доктора, мікробіолога і дієтолога Емілі Лиминг, для підтримання здорового мікробіому кишківника потрібно дотримуватись семи щоденних звичок.
Клітковина – саме близьке, що у нас є до суперпродукту. Вона не просто підтримує регулярний стул, але і є центральним продуктом для здоров'я кишківника. Бо це компонент, що не петравлюється в їжі, і ним харчуються кишкові бактерії. Рекомендована щоденна норма клітковини для дорослого – 30 грамів. Найбільше її в овочах, салатах, бобових і насінні (особливо чіа – 5,1 г в одній столовій ложці).
Жирні кислоти Омега-3 теж важливі для підтримання здоров'я нашого організму. Оскільки вони не синтезуються в організмі людини то потрібно отримувати ці кислоти з нашого раціону. Одним з кращих джерел є жирна риба (наприклад, форель, лосось, скумбрія та оселедець). Омега-3 живлять кишкові бактерії та збільшують різноманітність корисних кишкових бактерій.
Також ці кислоти сприяють підтримці здоров'я клітин мозку та кровоносних судин. Згідно з дослідженням, достатня кількість Омега-3 в організмі може знизити ризик хвороби Альцгеймера і судинної деменції. Для отримання норми достатньо дві порції риби на тиждень, одна з яких повинна бути жирною.
Насолода печивом чи шматочком торта не принесе серйозної шкоди здоров'ю. Для вашого кишківника та мозку краще дозволити собі іноді такі страви, ніж мати стрес через їх відсутність. Адже постійний тривалий стрес може утруднити процвітання "хороших" кишкових бактерій, що призведе до проблем з роботою кишківника.
Але не варто вживати багато солодкого, бо користі від цього не буде. Все має бути збалансовано.
Як з'ясували вчені, щодня людина має з'їдати 5 продуктів різних кольорів (червоні помідори, фіолетові баклажани, жовті перці тощо), а щотижня – не менше 30 різних рослин. Вживання різноманітних овочів гарантує споживання достатньої кількості клітковини і різних поліфенолів, які являють собою групу антиоксидантів. Останні стимулюють зростання "хороших" бактерій у нашому кишківнику.
Також поліфеноли знижують ризик виникнення депресії та вповільненню зниження когнітивних здібностей. Ще вони покращують розумову діяльність.
Кава також тісно пов'язана з різноманітним, здоровим микробіомом кишківника. Це пов'язано з високим вмістом в ньому поліфенолів. Але у деяких людей кава може погіршити проблеми з травленням, тож у цьому випадку вибирайте чай.
Також цей напій корисний для мозку. Він є оригінальним підсилювачем когнітивних функцій. Доведено, що вживання 1-3 чашок кави в день захищає від зниження когнітивних функцій.
Комбуча (чайний напій), кимчи (капуста) та кефір є корисними для здоров'я кишківника. Вони допомагають йому виробляти метаболіти, що мають протизапальну дію. Також ці продукти захищають когнітивне здоров'я та поліпшують емоційну стійкість.
Це може бути результатом того, що в кишківнику виробляються мікроби, які допомагають виробляти заспокійливий нейромедіатор під назвою ГАМК. Два ферментованих продуктів в день достатньо для стабілізації роботи кишківника та поліпшення пам'яті.
Кишкові бактерії люблять вікно живлення між восьмою та десятою годинами. Це може виглядати наступним чином: сніданок о 9 годині ранку та вечеря о 7 годині вечора. Такий інтервал допоможе покращити травленням та зменшити рівень голоду. Крім того, у бактерій буде час перетравити їжу, поки ви не лягли спати.
Тож не вечеряйте занадто близько до сну, бо це означає, що організм намагається переварити їжу одночасно зі сном, що неминуче призводить до погіршення його якості.