Ця рослина, окрім покращення когнітивних функцій мозку, допомагає у лікуванні ще десятка різних хвороб
Розмарин широко відомий у світі, як ароматна спеція, яку додають до страв з риби, м'яса, салатів, соусів та випічки. Проте ця рослина також має цілющі властивості. Як з'ясували вчені, розмарин здійснює унікальний вплив на роботу мозку людини й організма в цілому. Він виявився перспективним засобом у боротьбі з хворобою Альцгеймера (основною причиною слабоумства людей у всьому світі) та серцево-судинними захворюваннями, а також імунної функції.
Про це повідомило видання Science Alert. Зазначається, що розмарин ще у давні часи пов'язували з пам'яттю та ясністю розуму. Так, у Стародавній Греції та Римі студенти і вчені використовували ароматну траву для поліпшення концентрації та пам'яті. Люди вдихали запах розмарину і це дозволяло їм зосередитись на темі та краще засвоїти матеріал.
За словами вчених, розмарин задіює декілька механізмів. По-перше, він стимулює кровообіг, у тому числі і в мозку, таким чином насичуючи його киснем та поживними речовинами. Також його аромат має заспокійливий ефект і знижує рівень стресу, а ще поліпшує сон. Все це сукупно призводить до кращої концентрації і збереження пам'яті.
Взаємодіють з нейротрансмітером мозку певні сполуки, які містяться у розмарині. Насамперед це 1,8-цинеол. Саме він допомагає запобіганню розпаду ацетилхоліну (хімічної речовини мозку), який необхідний для навчання і пам'яті. А ще розмарин багатий антиоксидантами. Вони допомагають захистити клітини мозку від пошкоджень, викликаних окиснювальним стресом – основним фактором зниження когнітивних функцій.
Розмарин багатий ще на карнозну кислоту, яка діє на організм як протизапальний засіб. В 2025 році дослідники розробили стабільну версію карнозной кислоти під назвою diAcCA. Окрім допомоги у боротьбі хворобою Альцгеймера вона також має потенціал у лікуванні діабету ІІ типу, серцево-судинних патологій та хвороби Паркінсона.
Ще розмарин традиційно використовували для полегшення травлення, зняття здуття живота і зменшення запалення. Такі з'єднання, як розмаринова кислота та урсолова кислота, відомі своєю протизапальною дією на весь організм. Також ця ароматна рослина допомагає заспокоїти акне та екзему, а ще надати антивікову дію. А масло розмарину володіє антимікробними властивостями.
Для більшості людей розмарин безпечний при використанні в їжу і чай, а також при ароматерапії. Проте у великій концентрації може викликати побічні реакції, серед яких нудота і судоми, особливо у людей з епілепсією. Обережно з розмарином треба бути вагітним, бо він стимулює скорочення матки і може статись викидень.
Тож споживайте розмарин, бо він є дуже корисним для людей різного віку. Проте робіть це обережно і зважено, що не завдати шкоди.