Про що говорять білі смуги на курячому філе: перед вами гібрид

Обираємо курячу грудку ретельніше, бо наявність однієї деталі може завдати шкоду здоров'ю

Куряча грудка
Філе має мінімум жиру, що робить його поживним і корисним.

Універсальним продуктом, який входить у щоденний раціон людей більшості країн світу, є м'ясо курки. Його вживають у різних форматах, залежно від кулінарних вподобань та потреб. Ті, хто віддають перевагу здоровому харчуванню, обирають грудку. Але і тут є нюанси, які слід враховувати при виборі цієї частини птиці.

Як пише видання IFL Science, так було не завжди. На початку двадцятого століття кури цінувалися в основному за їх здатність нести яйця. На стіл вони потрапляли тільки після «завершення кар'єри» несушок. Це змінилося з появою бройлерів, яких вирощували заради м'яса. За даними Міністерства сільського господарства США попит на нього різко зріс у 1940-х роках.

Через високий попит різко зросли і об'єми виробництва м'яса, проте це вплинуло на якість
Через високий попит різко зросли й об'єми виробництва м'яса, проте це вплинуло на якість

Варто зазначити, що бройлерів вирощують по спеціальній прискореній системі, і це вплинуло на якість м'яса. Візьмемо, наприклад, білі смуги, які можна бачити на сирій курячій грудці. Як зазначили вчені-харчовики з Болонського університету у 2013 році, провівши ряд хімічних досліджень, вони вказують на погіршення харчової цінності. Так, у грудках з білими смугами вищий вміст жиру та колагену, натомість нижчий рівень білка.

Якщо говорити у цифрах, то у курячій грудці без білих смуг міститься близько 0,78 % жиру, а у грудках з помірними і вираженими білими смугами – 1,46 та 2,53 % відповідно. Ці цифри здаються невеликими, але вони еквівалентні 87-процентному збільшенню помірних рівнів та 224-процентному збільшенню виражених рівнів. А ще вчені заявляють, що спостерігалось 10-відсоткове і 5-процентне зниження рівня білка в курячому філе з вираженими і помірними білими смугами.

Безпека споживання такого курячого філе

Збільшення білих смуг напряму пов'язане зі швидким ростом і великими розмірами сучасних гібридних курей. Адже якщо у 1925 році потрібно було в середньому 112 днів, щоб виростити курку, то наразі цей процес займає близько шести тижнів. Але говорити про шкідливість такого м'яса не можна. 

Вчені наголосили, що споживання м'яса з вищим вмістом жиру може мати наслідки здебільшого для тих, хто дотримується дієти чи страждає на гіперхолестеринемію, серцево-судинні захворювання або має проблеми з метаболізмом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube