Грецькі чир-чирі - улюблена страва батька Махна

Грецькі чебуреки можна приготувати не тільки з фаршем, але й з сиром.

Рецепт, чебуреки
В тісто грецьких чебуреків додають алкоголь!

Рецепт грецьких чебуреків сподобається усім, хто любить ароматні страви з м'яса! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

Багато хто пробував чебуреки, відпочиваючи на узбережжі Чорного моря. І, напевно, потім надовго запам'ятав цей неповторний, своєрідний смак - ніжна й ароматна начинка в листковому тісті. Сьогодні ми готуватимемо грецькі чебуреки чир-чирі, які так любив батько Махно! Його ними одного разу пригостили, після чого він часто просив дружину готувати йому цю страву. 

Образ відомого революціонера-анархіста, командувача Революційної повстанської армії України, керівника селянського повстанського руху Нестора Махно неодноразово відтворювали в музиці, літературі та кінематографі. Інформатор присвятить постаті видатного воєначальника рецепт страви, яку він любив понад усе.

Нестор Іванович любив чебуреки з тістом на коньяці!
Нестор Іванович любив чебуреки з тістом на коньяці!

Вам знадобиться: 

Для тіста:

  • Пшеничне борошно - 3 столові ложки. 
  • Сіль - 1 чайна ложка. 
  • Коньяк або бренді - 2 столові ложки. 

Для начинки:

  • Яловичий фарш - 500 г.
  • Цибуля - штука.
  • Сіль - столова ложка.
  • Мелений перець - столова ложка.
  • Ряжанка - столова ложка.
  • Олії для смаження - склянка.

Як готувати: 

Спочатку розбавляємо коньяк і сіль у воді, поступово додаючи борошно й замішуючи тісто. Деякі грецькі господині додають у тісто ще й збите яйце. Якщо тісто вийшло твердим, слід додати 1-2 столових ложок води. Тісто викладають на посипану борошном поверхню, накривають і дають настоятися близько години при кімнатній температурі.

Поки тісто настоюється, приступаємо до приготування начинки чир-чирі. Фарш змішуємо з цибулею та ряжанкою. Потім цю масу солимо, перчимо, знову перемішуючи. Після цього накриваємо, відправляємо настоюватися на 40-45 хвилин в холодильник.

Тісто через годину дістаємо та скачуємо "ковбаскою", яку потім нарізаємо приблизно на 15 частин. Кожну частину злегка притискаємо, роблячи млинець і посипаємо борошном. Потім кожен млинець розкочуємо в тонкий та напівпрозорий лист.

На одну половинку листа викладаємо приблизно 1 столову ложку фаршу, відступаючи на кілька сантиметрів від краю. Краї листа змочуємо холодною водою, щоб легше було запечатати чебурек. Складаємо навпіл, накриваючи фарш, і запечатуємо края вилкою, намагаючись не залишати всередині повітря.

Смажити краще у глибокій сковороді з великою кількістю олії. Масло необхідно розжарити на середньому вогні, викласти чир-чирі та обсмажувати по 3-4 хвилини з кожного боку. 

Порада від Інформатора: у традиційній грецькій кухні до страви подають ряжанку або кисле молоко.

Махно просив дружину готувати йому грецькі чебуреки.
Махно просив дружину готувати йому грецькі чебуреки.

Український варіант грецьких чебуреків

Вам знадобиться: 

  • Борошно - 550 г.
  • Горілка - 2 столові ложки.
  • Сіль морська - 3-4 чайні ложки (у тісто) і 1-2 чайних ложок (у фарш).
  • Фарш 300 г.
  • Кріп - пучок.
  • Петрушка - пучок.
  • Спеції - за смаком.
  • Оливкова олія - 2 столові ложки.
  • Олія - для смаження.

Як готувати: 

У мисці змішайте борошно, сіль, акуратно влийте воду, олію та горілку. Замісіть тісто (щоб не липло до рук) і розділіть на 8 частин. Кожну частину розкатайте в коло діаметром 15 см. 

Фарш змішайте зі спеціями, сіллю, водою та кропом, добре розімніть. На одну половинку тіста (кола) викладайте 1 столову ложку фаршу (не більше, інакше він не просмажиться). Накрийте другою половинкою і добре защепіть края. Оформіть їх. Якщо маєте форму для чебуреків, використайте її, або ж просто обріжте зайве ножем. 

Гарно розігрійте сковороду з маслом, обсмажтеи чебуреки з кожного боку спочатку 2 хвилини на сильному вогні, потім 3 хвилини на слабкому під кришкою. 

Порада від Інформатора: викладіть готові чебуреки на серветку, щоб зайве масло всоталося, подавайте гарячими з гілочками петрушки! Крім того, грецькі чебуреки можна готувати з сиром, шпинатом та лимонним соком. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube