Можливо, невипадково цей напій - один з обов'язкових елементів найздоровішої у світі - середземноморської дієти
Слідом за вражаючими результатами досліджень про те, що склянка молока корисна для зниження ризику раку, ще одне нещодавнє дослідження підкреслило можливу користь йогурту для зниження ризику певних типів раку, зокрема колоректального, пише ScienceAlert. У випадку з іспанкою Марією Браньяс Морера, яка була найстарішою людиною у світі, поки не померла минулого року у віці 117 років, однією з можливих відповідей на це питання був йогурт.
За останні роки кількість нових випадків раку кишечника серед людей віком до 55 років подвоїлася в усьому світі. Нові ж дані говорять про те, що регулярне споживання йогурту має захисний ефект проти агресивних форм колоректального раку. Можливо, невипадково одним з елементів найздоровішої в світі - середземноморської дієти, якраз є йогурт.
Мікробіом кишечника відіграє вирішальну роль у здоров'ї. Він впливає на травлення, імунну функцію та навіть ризик раку. Йогурт містить живі культури корисних бактерій - lactobacillus bulgaricus і streptococcus thermophilus. Тож міняє мікробіом кишечника, природні бактерії, які живуть у ньому.
Дослідження показало, що споживання двох або більше порцій йогурту на тиждень знижує ризик колоректального раку. Дослідження проаналізувало дані понад 150 тисяч учасників протягом кількох десятиліть. Виявилось, що тривале пиття йогурту може захистити від раку.
Дослідники кожні два роки опитували людей, у яких був діагностований колоректальний рак, щодо споживання йогурту. Також у них вимірювали кількість Bifidobacterium у пухлинній тканині 3079 людей із вибірки.
Хоча йогурт безпосередньо не знижував ризик розвитку всіх типів колоректального раку, ті, хто їв дві або більше порцій на тиждень, мали менший ризик розвитку специфічного раку. Цей тип хвороби виникає в правій частині товстої кишки та має один із найнижчих показників виживання.
Йогурт здійснює модуляцію кишкового мікробіому, дійшли восновку лікарі. Пробіотики йогурту зменшуюють запалення й рівень канцерогенів. Також йогурт справляє протизапальну дію на клітини товстої кишки й покращує функції кишкового бар’єру.
Йогурт пропонує ще кілька переваг для здоров’я. Як і молоко, він багатий кальцієм, що підтримує щільність кісток і зменшує ризик крихкості кісток. Поїдання йогурту також пов'язане зі зниженням артеріального тиску й ризику хвороб серця та діабету 2 типу.
Не всі йогурти однаково корисні. Вибирайте звичайний йогурт без смаку, щоб уникнути додавання цукру, який може звести нанівець користь для здоров’я - наприклад, спричинити збільшення ваги, ожиріння та раку.
Звичайний несолодкий грецький йогурт, як правило, містить більше білка та менше цукру . У той час як повножирний йогурт часто містить менше оброблених інгредієнтів, ніж варіанти з низьким вмістом жиру або знежиреного.
Йогурт містить усі дев’ять незамінних амінокислот, і окрім покращення здоров’я кишечника, порція звичайного грецького йогурту містить від 15 до 20 грамів білка.
За статистикою, 54% всіх випадків раку кишечника можна запобігти, якщо:
Для здоров'я слід:
Хоча йогурт не є магічною палчикою проти раку, це поживна їжа, яка може сприяти здоровому харчуванню.