Любителі паприки повинні знати головне, інакше немає сенсу її їсти

Паприка може надати смаку багатьом стравам, в тому числі смаженій курці та картоплі

Спеції
Паприка — головна спеція для осіннього тепла на кухні

Паприку широко використовують у багатьох кухнях світу за її здатності надавати стравам гарний колір, аромат і смак. Але спочатку вона набула популярності в угорській кухні. Там її додають до рагу,  лечо, супів, паприкашу з курки, рибні страви, овочеві салати та м'ясо. 

Ця спеція користується неймовірною популярністю у мексиканській та іспанській, індійській та українській кухнях. Але сконцентрувавшись на рагу і салатах, багато хто не знає, що паприка ідеально поєднується з картоплею, локшиною, індичкою. Як пише видання South China Morning Post, продають паприку з різними смаками і ступенями нагрівання. Вона відрізняється смаком та ароматом. Може бути гостра, солодка, копчена. Тому перш ніж придбати, варто понюхати та навіть спробувати, якщо є така можливість.

Паприка незамінна для приготування страв
Паприка незамінна для приготування страв.

Смак паприки змінюється залежно від типу самого перцю, його стиглості і способу обробки, а ще сушіння плодів перед подрібненням. Копчена паприка набуває свого смаку завдяки повільному висушуванню над дровами. Проте паприку цінують не тільки за її смак, але і за здатність надавати їжі більш яскравого кольору.

Але є нюанс, оскільки це мелена спеція, колір і смак з часом тьмяніють. Зберігайте її в герметичній банці в темному прохолодному місці. Використовуючи паприку в соте чи рагу, перед додаванням рідини злегка підсмажте її, посипавши цибулю та інші овочі – це підкреслить смак і аромат. Але не смажте занадто довго, бо паприка має високий вміст цукру, через що легко пригорає.

Паприка чудово поєднується зі стравами з картоплі. Наприклад, вона робить дуже смачними картопляні крокети. Візьміть відварену картоплю, додайте подрібнене м'ясо чи морепродукти, ріпчасту цибулю, яйця, посоліть і посипте паприкою. Вийде неймовірно смачно та кольорово. Так само паприка незамінна і при приготуванні курки чи індички. Просто посипте та розітріть по шкірці і ви отримаєте ароматну та смачну страву.

Спеція дуже корисна
Спеція дуже корисна.

Окрім того, що паприка додає стравам смаку та аромату, вона ще й дуже корисна. Завдяки високому вмісту вітамінів (особливо С, А та групи В), антиоксидантів та мінералів, що зміцнює імунітет, покращує травлення, стан шкіри та волосся, а ще сприяє нормальній роботі нервової системи. Вона допомагає боротися зі стресом, покращує кровообіг, може запобігати утворенню тромбів та сповільнювати процеси старіння.

Але паприка протипоказана при алергії, захворюваннях нирок, печінки, шлунка та серцево-судинної системи. Перед вживанням у великих кількостях або при наявності хронічних захворювань варто проконсультуватися з лікарем.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити