Муслінову бабу заведено подавати на Великдень
Така бабка з тіста у формі буханця буває схожа на бріош, який часто містить шоколад, горіхи або інші інгредієнти. Французам та італійцям більше знайома бабка з ромом, яку просочують лікером і подають окремими порціями. У минулому подача такої насиченої випічки була символом статусу. А ще муслінова бабка просто танула в роті та довше залишалася свіжою.
Дехто каже, що назва "баба", - польською означає "жінка", стосувалася того факту, що тісто було примхливим, як і жіночий темперамент. Чоловікам не дозволялося заходити на кухню під час випікання, оскільки вважалося, що їхня присутність може призвести до невдалого, недопеченого пирога.
Найнезвичайнішим варіантом є великодня муслінова баба, названа на честь муслінової тканини через її легкість. Вона виготовляється з насиченого тіста, яке містить борошно, масло, дріжджі та багато яєчних жовтків - 96 на кожен кілограм борошна. Домашня ж версія рецепту муслінової баби вимагає лише 250 г борошна, тому вам знадобиться лише 24 яєчні жовтки!
Рецепт муслінової бабки сподобається всім українцям. Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор має для вас кулінарну пораду.
На розігрітій водяній бані збийте яєчні жовтки та цукор (те, що залишилося після відділення 1 чайної ложки) до білого кольору. В оригінальному рецепті потрібно півгодини збивати вручну вінчиком, але з електричним міксером 10 хвилин має бути достатньо. Залиште охолоджуватися.
Нагрійте молоко до теплого стану та додайте дріжджі, по чайні ложці цукру та борошна. Залиште, поки не почне пузиритися, приблизно на 5 хвилин. Додайте цю суміш разом з рештою борошна та ваніллю до жовтків та цукру та збивайте ще 10 хвилин.
Додайте розтоплене, але не гарячемасло, збивайте ще 10 хвилин, потім залиште тісто відпочивати в теплому місці, поки воно не збільшиться вдвічі. Тісто буде пухким, більше схожим на тісто для торта, ніж на дріжджове тісто. Ви не зможете замісити його ні вручну, ні за допомогою гака для тіста.
Коли воно збільшиться в об'ємі вдвічі, обережно перекладіть його у змащену маслом форму для випікання об'ємом 4 літри. Залиште його відпочивати в теплому місці, поки тісто не підніметься з форми. Тим часом розігрійте духовку до 170 C.
Обережно перекладіть бабку в гарячу духовку та випікайте 35-40 хвилин, але уважно стежте за нею, оскільки велика кількість жовтка та цукру може призвести до легкого підгоряння. Зубочистка, вставлена в бабу, повинна вийти чистою. Дайте охолонути.
Вийміть з форми, потім прикрасьте лимонною глазур'ю - сумішшю лимонного соку та цукрової пудри до смаку або зацукрованою апельсиновою цедрою, якщо хочете.
Порада від Інформатора: якщо 24 жовтки здаються вам забагато, ви можете зменшити рецепт вдвічі та приготувати меншу бабу. Деякі користувачі Інтернету пропонують зменшити кількість дріжджів до 45 г.