Божественне диво: чому великодній шоколад завжди смачніший

Наука про смаки розкриває деякі секрети

Їжа, Великдень, продукти, шоколад, харчування, корисні поради
Шоколадні великодні яйця з полиць супермаркетів ніби завжди солодші на смак, чи не так?

Деякі кажуть, що великодній шоколад смачніший, та чи так це насправді. Насправді ж, будь-яка різниця полягає не стільки в інгредієнтах, скільки в тому, як ми сприймаємо шоколад, коли його їмо. Так, при порівнянні звичайного шоколаду з великодніми яйцями виявилось, що вони той самий вміст інгредієнтів, пише ScienceAlert. Отже справа у чомусь ще! Виявляється, смак в цьому випадку - більше про форму, текстуру і запах. Навіть обгортка може впливати. 

Смак - це розпізнавання простих інгредієнтів, що розчиняються у слині та потрапляють у смакові пори на язиці. У випадку з шоколадом ми сприймаємо смак як солодкий - цукор, жирний - какао-масло та потенційно гіркий - кофеїн й інші сполуки на основі какао.

Мозок налаштований заздалегідь 

Однак відрізнити пасхальний та звичайний шоколад допомагають саме текстура й запах. Отже, рот неймовірно чутливий до текстури їжі. Ми сприймаємо численні фізичні якості їжі, які ми називаємо "відчуттям у роті". Гладкість, кремовість та покриття, наприклад, маслянисте відчуття, є важливими компонентами відчуття шоколаду.

Споживачі також очікують, що круглий шоколад буде більш кремовим, ніж шоколад кутастої форми. Тож ще до того, як ми куснемо, ми відчуваємо, що шоколадне яйце буде кремовішим, ніж брикет. Ці очікування можуть формувати те, як ми сприймаємо смак шоколаду.

Запах шоколаду

Нарешті, запах найбільше впливає на те, як ми сприймаємо смак продуктів. Коли шоколад починає танути в роті, вивільняються аромати. Ці аромати прокладають собі шлях через задню частину носа, де ми відчуваємо складні нотки шоколаду. Залежно від шоколаду, це може включати фруктові, землисті, масляні або квіткові аромати.

Форма шоколаду

Форма шоколаду впливає на те, наскільки кремовим ми його сприймаємо. Великодній шоколад у формі яйця або тварини забезпечує велику площу контакту в роті, а це означає, що він тане швидше, ніж брикет. Це впливає на те, як швидко ароматичні сполуки вивільняються з шоколаду.

Розсмоктування порожнистого шоколаду, такого як яйця та тварини, також може вимагати більше часу для жування та ковтання. Це призводить до того, що великодній шоколад довше перебуває в роті з більшим вивільненням ароматів. Це означає, що ми сприймаємо більшу інтенсивність або різноманітність смаків порівняно з вживанням маленьких квадратиків.

Температура шоколаду

Температура, за якої виготовляється та зберігається шоколад, також впливає на його текстуру. Іноді на поверхні шоколаду з'являється білястий наліт. Це коли жир і цукор відділяються один від одного, утворюючи кристали жиру та цукру. Шоколад з нальотом можна їсти, але він може мати менш кремовий смак або бути більш зернистим, ніж шоколад без нальоту.

Смак шоколаду залежить від форми, текстури, температури зберігання та навіть психології сприйняття.
Смак шоколаду залежить від його форми, текстури, температури зберігання та навіть психології його сприйняття покупцем.

Великодні яйця чи цукерки

Оскільки попит на нього дуже високий під час Великодня, виробники шоколаду іноді використовують методи швидкого охолодження, щоб швидше виготовляти порожнисті великодні яйця. Це може зробити їх більш схильними до шоколадного нальоту.

Дешевші великодні шоколадні цукерки, виготовлені за допомогою цих швидких процедур, можуть мати іншу текстуру, ніж шоколад, виготовлений традиційним способом.

Розсмоктувати чи жувати

Те, як людина їсть шоколад, також може змінити його смак. В одному дослідженні людей класифікували як тих, хто розсмоктує шоколад та жує. Ті, хто жує, схильні швидше ковтати шоколад і можуть сприймати його як слабший смак через коротший час для вивільнення ароматів.

Проте, ще існує психологічний фактор, який полягає в тому, що Великдень святкується лише раз на рік. Зрештою, вживання великодніх яєць часто є частиною спільного сімейного ритуалу. Через це великодній шоколад може здаватися особливим!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube