Наступного дня після приготування частина натуральних крохмалів у їжі перетвориться на більш здорові.
Мережею гуляє лайфхак, який стосується користі холодного рису та макаронів. Буцімто, якщо зварити та охолодити їх і тільки потім їсти, організм отримує неабияку користь від дії натуральних крохмалів, що містяться в цих продуктах. Експерти пояснили припущення щодо користі резистентного крохмалю.
Якщо макарони та рис зварити й охолодити протягом ночі в холодильнику, наступного дня частина натуральних крохмалів у їжі перетвориться на більш здорові. Такі, що здатні знижувати рівень цукру в крові, ризик певних типів раку та покращувати стан кишечника, йдеться в матеріалі NYTimes.
Думка про те, що можна змінити корисні властивості їжі, просто приготувавши й охолодивши її, може здатися занадто гарною, щоб бути правдою. Але, на думку британських вчених, в цьому є щось. Охолодження крохмалистої їжі може призвести до деяких змін у її структурі, й це приносить користь здоров’ю.
Стійкий крохмаль - це тип клітковини, який природним чином присутній у багатьох видах рослинної їжі, наприклад в:
Але його рівень також можна збільшити в інших продуктах, які в основному містять звичайний крохмаль, наприклад в:
Для цього ці продукти слід відварити та охолодити.
Приготування та охолодження щільно "упаковує" молекули харчового крохмалю, що й ускладнює їхнє перетравлення. Коли це відбувається, частина крохмалю стає "стійкою", тобто молекули цукру в ньому не так легко розщеплюються та всмоктуються у вашу кров, як це буває зазвичай. Навіть якщо ви розігрієте залишки їжі, більша частина резистентного крохмалю, який утворюється під час охолодження, залишиться.
Оскільки стійкі крохмалі нелегко засвоюються, вони не підвищують рівень цукру в крові так сильно, як звичайний крохмаль, свідчать дієтологи, які спеціалізуються на роботі з пацієнтами з діабетом. Замість цього стійкий крохмаль продовжує залишатися у кишечнику, де він живить корисну мікробіоту. Це допомагає йому виробляти корисні молекули, пов’язані зі зниженням рівня холестерину та запалення, й покращувати здоров’я кишечника в цілому.
Є також деякі докази того, що стійкі крохмалі можуть відігравати певну роль у зниженні ризику деяких типів раку, хоча в цьому випадку необхідні додаткові дослідження.
В одному нещодавньому дослідженні понад 900 людей із синдромом Лінча, генетичним захворюванням, яке підвищує ризик розвитку різних типів раку, розділили на дві групи. Одна група приймала 30 грамів стійкого крохмалю щодня протягом чотирьох років, а інші приймали плацебо.
Через 20 років дослідники виявили, що імовірність розвитку раку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту - шлунка та підшлункової залози - вдвічі нижча у тих, хто приймав крохмаль, а не плацебо. Крім того, коли ви готуєте та охолоджуєте крохмалисту їжу, то ефективно збільшуєте вміст клітковини в ній.
Клітковина знижує ризик:
Також охолодження рису та макаронів - це прекрасний спосіб подолати здуття живота.
Більшості людей корисно споживати більше клітковини. Хороші джерела клітковини включають цільні зерна, фрукти, овочі та бобові. Підвищити рівень стійкого крохмалю в таких продуктах, як макарони, картопля та рис, можна шляхом їхнього приготування та охолодження. Ця методика може бути особливо корисною для людей із діабетом 2 типу або переддіабетом.
"Це дає людям надію", - резюмували лікарі.
Довідка. Стійкий крохмаль (також резистентний крохмаль або крохмаль, що не перетравлюється) - крохмаль, який не розщеплюють ферменти підшлункової залози. Він обробляється бактеріями товстого кишківника.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.