Основними інгредієнтами страви є баклажани, перець, помідори, часник і спеції. Також до овочів додають м'ясо
Грузинська кухня здатна вразити розмаїттям смаків та ароматів. Вона славиться вдалим поєднанням м'яса, овочів і прянощів, а також сирами, виробами з тіста і солодощами. Найвідомішими національними стравами є хачапурі, хінкалі, сациві, чахохбілі, лобіо, чанахі, чурчхелу та шашлик (мцваді). Кожен знайде на свій смак і не лишиться байдужим. Покорила ця кухня і серце відомого французького актора П'єра Рішара.
Відчайдушний імпровізатор і неймовірний винахідник, що вміє говорити із глядачем навіть без слів. Так, все це про неймовірно талановитого П'єра Рішара, який 16 серпня святкує 91-й день народження. Найбільше актор відомий за комедійними ролями у фільмах "Високий блондин у чорному черевику" та "Повернення високого блондина", "Іграшка", "Невезучі", "Татусі" та "Втікачі". Але є у його портфоліо і роль закоханого кухаря у грузинському фільмі "Тисяча і один рецепт закоханого кухаря". Саме під час цих зйомок П'єр Рішар і відкрив для себе неймовірну кавказьку кухню. Одну зі страв, а саме аджапсандал, він виділив окремо, як неймовірно ароматну.
Основними інгредієнтами аджапсандала є баклажани, перець, помідори, часник і спеції. Також до овочів додають м'ясо. Загалом існує багато варіантів приготування цієї страви. Але її успіх залежить саме від якості продуктів. Овочі мають бути свіжими і стиглими, а м'ясо не жирним. Ще варто не переборщити зі спеціями. Їх має бути багато, але не занадто. Тож давайте приготуємо кавказький аджапсандал за класичним рецептом.
Ідеально готувати цю страву на мангалі, але можна також вдома на кухні. Миєте помідори, перець і баклажани. Одягаєте на шампура та відправляєте на вогонь, або викладаєте на лист та ставите у духовку. Як овочі обпечуться, даєте трохи вистигнути та знімаєте шкірку. Дрібно ріжете та перекладаєте у миску.
Переходите до приготування м'яса. Викладаєте його на решітку та обсмажуєте з двох боків по кілька хвилин. Якщо ви вдома, то на сухій сковорідці. Нарізаєте на шматочки товщиною 2 см. Потім напівкільцями нарізаєте цибулю.
Розігріваєте казан чи велику сковорідку, наливаєте олію та висипаєте цибулю, як обсмажиться, додаєте томатну пасту, перемішуєте. Через пару хвилин додаєте аджику, а потім викладаєте м'ясо, перемішуєте. Солите та додаєте спеції. Ще тримаєте пару хвилин і висипаєте запечені овочі та дрібно нарізаний часник.
Перемішуєте та даєте покипіти 5 хвилин. Потім додаєте зелень та тримаєте на вогні ще кілька хвилин і знімаєте. Можна смакувати!
Порада від Інформатора: радимо обирати рожеві помідори, вони більш солодкі і не дадуть страві зайвої кислинки. Баклажани також краще брати молоді, або сорту "Геліон", у них майже немає насіння, то страва вийде ніжнішою. Спецій не жалкуйте, але і не переборщіть, бо тоді вони перекриють аромат овочів.