Готуємо латкес - традиційну страву до Хануки

Ханука - єврейське свято вогнів про перемогу світла над темрявою.

Рецепт, продукти, харчування, свято
Святкування Хануки триватиме до 15 грудня.

Рецепт картопляних млинців "латкес" сподобається усім, хто полюбляє класичні деруни! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

7 грудня починається святкування єврейського світлого свята вогнів - Хануки, коли запалюють підсвічники з 9 свічками на знак перемоги світла над темрявою.

Святкування триває впродовж кілька днів, в ці дні на столі юдеїв можна побачити запеченого гусака, солодкі гарбузові пончики чи пончики з повидлом, страви з сиру. А також баранячі гомілки з духмяними травами та яловичу грудинку у пиві. Крім того, на Хануку подають до столу коктейль з горілкою з легкими нотками імбиру, мускатного горіха, гвоздики і кориці, з присмаком цитрусових.

Юдеї на хануку готують здобу та страви з мяса й сиру.
Юдеї на Хануку готують здобу та страви з м'яса й сиру.

У пам'ять про диво на це свято їдять пончики та картопляні млинці "латкес", смажені в олії. Саме їх ми і приготуємо. Латкес - це класична ханукальна страва з картоплі, дуже схожа на деруни. Традиційно їх смажать у великій кількості олії і подають з яблучним мусом чи сметаною.

Вам знадобиться: 

  • Картопля - 2 штуки.
  • Лук ріпчастий - 1 штука.
  • Яйця курячі - 1 штука.
  • Перець чорний мелений - за смаком.
  • Сіль - за смаком
  • Олія - для смаження. 
ххх
Латкес смакують із зеленню та сметаною просто дивовижно!

Як готувати: 

Очистіть і помийте картоплю. Натріть на дрібній тертці над мискою з холодною водою. Цибулю також очистіть і натріть на тертці у миску з водою.

Вичавіть рідину із суміші картоплі і цибулі. Покладіть суміш у чистий кухонний рушник і повторно вичавіть зайву рідину, яку не вдалося видалити руками. Злийте воду, але крохмаль, що осів на дні миски, збережіть.

Покладіть картоплю і цибулю назад у миску з крохмалем. Додайте яйце, сіль та перець. Змішайте. Розігрійте олію для смаження у чавунній сковороді на середньому вогні.

Обережно викладайте тісто столовою ложкою в гарячу олію. Злегка натисніть, щоб вийшло коло. Смажте, доки краї не стануть золотисто-коричневими, і переверніть, щоб обсмажити іншу сторону по 1-2 хвилини з кожної сторони.

Порада від Інформатора: наприкінці викладіть латкес на паперовий рушник і злегка посоліть. Подавайте зі сметаною, смачного! 

Латкес дуже схожі на класичні українські деруни.
Латкес дуже схожі на традиційні українські деруни.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube