Сирниця - традиційна страва на Балканах.
Рецепт боснійського сирного пирога сподобається усім, хто любить сирні запіканки! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду.
25 листопада відзначають Національний день Боснії та Герцеговини. З цієї нагоди Інформатор розповість, як приготувати пиріг "сірніца", який обожнюють боснійці. Смакуйте із задоволенням!
Як і всюди на Балканах, боснійська кухня сформувалася в результаті змішання південнослов'янських, німецьких, турецьких і середземноморських кулінарних традицій. Основа місцевих страв - м'ясо та овочі, причому якщо в м'ясних продуктах добре помітно турецький вплив, то стосовно овочів і зелені боснійці не поступляться своїм сусідам по середземноморському регіону. А від слов'янських народів успадковано велика кількість молочних продуктів, в першу чергу сиру, і широке використання хліба і зернових.
Цікаво, що сербські й боснійські страви мало чим відрізняються один від одного. Місцеві салати зазвичай являють собою крупно порубані овочі, заправлені оливковою або соняшниковою олією, але часто зустрічаються і вельми складні страви з томатів, паприки і гострого перцю, цибулі та численних сортів зелені. А от рибу і морепродукти тут використовують нечасто! Варто спробувати пиріг зі шпинатом "зеляніца" й сирний пиріг "сирниця".
Борошно - 500 г.
Рослинна олія - 5 столових ложок.
Сіль - ½ чайної ложки.
Сода - 1 чайна ложка.
Сир - 500 г.
Сметана - 250 г.
Сіль - 1 чайна ложка.
Яйця - 3 штуки.
Спершу треба просіяти борошно. Воду нагріти до 50 ° С, розчинити у ній сіль. Налити в борошно воду і олію. Додати соду. Замісити некруте тісто. Сформувати із нього кулю. Тепер необхідно відбити тісто з силою об стіл. Розділити тісто на 8 частин і скачати кульки, накрити харчовою плівкою. Відправити у холодильник на 70 хвилин.
Дістаньте тісто, дайте йому 30 хвилин зігрітися і потім розкатайте. Стіл, качалка та руки повинні бути постійно підпилені борошном. Акуратно розтягніть тісто поверхнею столу. Руки добре занурте в борошно й ще розкатайте тісто фактично до прозорості.
Далі готуємо начинку: у мисці змішайте сир, сметану, яйця. Посоліть. Викладіть начинку приблизно на половину тіста та скачайте тісто в рулет. Краї сирниці краще защипнути, щоб із неї нічого не витекло і не пригоріло.
Скручену сирницю акуратно викладіть в лист, покритий папером для випікання, рухаючись від середини і утворюючи "равлик". Зверху сирницю щедро змастіть олією, щоб скоринка не вийшла занадто сухою і відправте в прогріту до 180°С духовку на нижню полицю. Коли сірка підрум'яниться, зменшіть температуру до 170°С й підніміть на другу полицю. Випікайте ще 15 хвилин, виймайте й дайте охолонути. Смачного!
Порада від Інформатора: замішуючи тісто, важливо ретельно витримати пропорції. Замішане тісто слід дуже добре відбити об стіл. Ви відчуватимете руками, як воно з кожним ударом набуває все більшої пластичності і шовковистості.
Можна також зробити солодкий варіант сирниці – для цього треба змішати сир, сметану, яйця та додати цукор за смаком. Можна також додати родзинки.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.