Боснійська сирниця в солоному та солодкому варіантах - рецепт

Сирниця - традиційна страва на Балканах.

Рецепт, харчування, сир
Сирницю можна приготувати з цукром та родзинками!

Рецепт боснійського сирного пирога сподобається усім, хто любить сирні запіканки! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

25 листопада відзначають Національний день Боснії та Герцеговини. З цієї нагоди Інформатор розповість, як приготувати пиріг "сірніца", який обожнюють боснійці. Смакуйте із задоволенням!

Трохи історії 

Як і всюди на Балканах, боснійська кухня сформувалася в результаті змішання південнослов'янських, німецьких, турецьких і середземноморських кулінарних традицій. Основа місцевих страв - м'ясо та овочі, причому якщо в м'ясних продуктах добре помітно турецький вплив, то стосовно овочів і зелені боснійці не поступляться своїм сусідам по середземноморському регіону. А від слов'янських народів успадковано велика кількість молочних продуктів, в першу чергу сиру, і широке використання хліба і зернових.

Цікаво, що сербські й боснійські страви мало чим відрізняються один від одного. Місцеві салати зазвичай являють собою крупно порубані овочі, заправлені оливковою або соняшниковою олією, але часто зустрічаються і вельми складні страви з томатів, паприки і гострого перцю, цибулі та численних сортів зелені. А от рибу і морепродукти тут використовують нечасто! Варто спробувати пиріг зі шпинатом "зеляніца" й сирний пиріг "сирниця".

Сербські й боснійські страви мало чим відрізняються один від одного.
Сербські й боснійські страви - дуже схожі.

Вам знадобиться:

  • Борошно - 500 г.

  • Рослинна олія - 5 столових ложок.

  • Сіль - ½ чайної ложки.

  • Сода - 1 чайна ложка.

Начинка:

  • Сир - 500 г.

  • Сметана - 250 г.

  • Сіль - 1 чайна ложка.

  • Яйця - 3 штуки. 

Як готувати: 

Спершу треба просіяти борошно. Воду нагріти до 50 ° С, розчинити у ній сіль. Налити в борошно воду і олію. Додати соду. Замісити некруте тісто. Сформувати із нього кулю. Тепер необхідно відбити тісто з силою об стіл. Розділити тісто на 8 частин і скачати кульки, накрити харчовою плівкою. Відправити у холодильник на 70 хвилин.

Дістаньте тісто, дайте йому 30 хвилин зігрітися і потім розкатайте. Стіл, качалка та руки повинні бути постійно підпилені борошном. Акуратно розтягніть тісто поверхнею столу. Руки добре занурте в борошно й ще розкатайте тісто фактично до прозорості. 

Далі готуємо начинку: у мисці змішайте сир, сметану, яйця. Посоліть. Викладіть начинку приблизно на половину тіста та скачайте тісто в рулет. Краї сирниці краще защипнути, щоб із неї нічого не витекло і не пригоріло.

Скручену сирницю акуратно викладіть в лист, покритий папером для випікання, рухаючись від середини і утворюючи "равлик". Зверху сирницю щедро змастіть олією, щоб скоринка не вийшла занадто сухою і відправте в прогріту до 180°С духовку на нижню полицю. Коли сірка підрум'яниться, зменшіть температуру до 170°С й підніміть на другу полицю. Випікайте ще 15 хвилин, виймайте й дайте охолонути. Смачного!

Порада від Інформатора: замішуючи тісто, важливо ретельно витримати пропорції. Замішане тісто слід дуже добре відбити об стіл. Ви відчуватимете руками, як воно з кожним ударом набуває все більшої пластичності і шовковистості. 

Солодкий варіант

Можна також зробити солодкий варіант сирниці – для цього треба змішати сир, сметану, яйця та додати цукор за смаком. Можна також додати родзинки.

В солодкий варіант сирниці додаються родзинки!
В солодкий варіант сирниці додаються родзинки!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube