Готуємо холодець із чечуги за порадою Оксани Забужко - рецепт

Що таке "заливна стерлядь" і як її правильно приготувати

Холодець з риби
Цн класична традиційна страва української кухні.

Рецепт холодцю з чечуги сподобається усім, хто полюбляє рибні страви. Готувати його нескладно. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас пораду!

19 вересня народилась широко відома навіть за кордоном українська письменниця Оксана Стефанівна Забужко. Її твори давно набули форми літературного спротиву наслідкам радянської окупації та русифікації України.

Забужко знається на кулінарній українській лексиці! 
Забужко знається на українській кулінарній лексиці! 

Оксана Забужко - відома українізаторка. Кілька років тому письменниця у Facebook порадила українцям кулінарну книгу, що здатна розповісти  не тільки про культурно-кулінарний пласт нашої спадщини, що існував до геноцидного Голодомору 1933 року, влаштованого українцям країною совєтів. Але й про прекрасні україномовні назви традиційних страв української кухні.

Зокрема в дописі йшлося про правильність вимови й написання назви "заливна стерлядь" - мова про холодець із чечуги. Інформатор розповість вам, як приготувати цю чудову страву, на радість культурним традиціям і філологам, та на зло ворогам! 

Вам знадобиться:

  • Чечуга - рибина (якщо не знайшли чечугу, візьміть судака).
  • Зелений горошок - 100 г.
  • Цибуля - штука.
  • Морква - штука.
  • Корінь петрушки - штука.
  • Лавровий листок - 2 штучки.
  • Перець чорний горошком - 10 штучок.
  • Желатин - 40 г.
  • Лимон - штука.
  • Сіль - до смаку. 
Страву слід подавати зі скибочкою лимона.
Страву слід подавати зі скибочкою лимона.

Як готувати: 

Чечугу слід обробити на філе. Голову та кістки залити літром холодної води, додати корінь петрушки, цибулину, стебла кропу та петрушки, моркву, лавровий лист та чорний перець, посолити. Варити 20 хвилин, знімаючи піну.

Вийняти з бульйону кістки та голову, стебла, цибулю, корінь петрушки та лавровий лист. Покласти нарізане шматочками філе риби варити ще 20 хвилин.

Шматки риби та моркву шумівкою вийняти на блюдо. Желатин замочити у теплій воді.

Розкласти по формах зелений горошок, шматочки рибного філе та кружки моркви. Бульйон процідити, додати в нього желатин, довести до кипіння і розлити по формах. Поставити в холодильник на 2-3 години.

Порада від Інформатора: у рибну заливну можна додавати яйця, креветки, зелень та маслини. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube