Живе Білорусь! Ароматний національний сніданок від Світлани Тихановської

Як смачно приготувати деруни з томатним чи йогуртовим соусом

Рецепт дерунів
Рецепт страви білоруської кухні сподобається усім, хто любить хрусткі поживні перекуси!

Рецепт страви білоруської кухні сподобається усім, хто любить хрусткі поживні перекуси. Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор має для вас смачну пораду. 

11 вересня народилась лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

До шлюбу Світлана мала цілком українське прізвище - Пилипчук! 
До шлюбу Світлана мала цілком українське прізвище - Пилипчук! 

Про неї відомо, що до того, як її чоловіка ув'язнили за медійну боротьбу проти режиму диктатора Лукашенка, вона була звичайною домогосподинею. Світлана точно таке готувала, адже цей рецепт - король білоруських страв. Простий і смачний, він добре відомий і українцям. Йдеться про драники, українською - деруни!

Драники - оладки з тертої картоплі, яйця та борошна, які традиційно смажать на сковороді з використанням олії. До драників зазвичай додають трохи цибулі, часнику, спеції, подають зі сметаною чи заливкою на її основі.

Крім картопляних, в Білорусі популярні драники з:

  • кабачків;
  • моркви;
  • гарбуза;
  • капусти;
  • яблук.

Тож, неправильно називати драниками оладки тільки з картоплі. В цілому, будь-які смажені коржики з основою з тертих овочів чи фруктів можна визначити, як дерун, тому що назва походить не від інгредієнтів, а від способу приготування.

Вам знадобиться: 

  • Яйце - штука.
  • Картопля (велика) - 5 штук. 
  • Цибуля - штука.
  • Борошно - 4 столових ложки. 
  • Часник - зубчик.
  • Рослинна олія.
  • Сіль, перець до смаку. 
Драники - це дуже смачно!
Драники - це дуже смачно!

Як готувати:

Натріть картоплю на великій або дрібній тертці. Розмір не має значення, це справа смаку. Подрібніть цибулю блендером чи тертці. Змішайте з картоплею і відіжміть зайвий сік через марлю або спеціальну тканину, щоб драники вийшли хрусткими.

В окремій мисці змішайте яйце зі спеціями. Сюди можна видавити один зубчик часнику.
З'єднайте овочеву суміш з яйцями, добре перемішайте і додайте борошно. В результаті у вас вийде щось на зразок густого тіста, як на оладки.

Розігрійте сковороду, змастіть олією. Викладіть тісто столовою ложкою, сформуйте невеликі кружальця, але не дуже товсті, інакше драники вийдуть сирими всередині.

Смажте деруни з кожного боку до золотистості. Подавайте до столу зі сметаною або будь-якою іншою заправкою.

Порада від Інформатора: Заправку до дерунів ви можете зробити окремо. Просто змішайте несолодкий йогурт з натертим часником і додайте щіпку солі та перцю до смаку.

Соус на основі томатної пасти - для тих, хто хоче додати свіжих овочів до дерунів, можна приготувати соус з томатної пасти, дрібно нарізаних овочів (цибулі, моркви, перцю) і спецій за смаком.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube