Зустрічаємо єврейський новий рік фаршированими помідорами та шакшукою

Як смачно приготувати томати, фаршировані грибами, та близькосхідну яєчню

Рецепт фаршированих томатів та шакшуки
Рош га-Шана цьогоріч відзначатимуть 15-17 вересня.

Рецепт фаршированих томатів та шакшуки сподобається усім, хто любить смачну поживну кухню. Готувати його просто. А щоб видалось ще смачніше, Інформатор вже має для вас пораду! 

15 вересня юдеї починають святкувати Єврейський новий рік - Рош га-Шана. Його відзначають в період від середини вересня до початку жовтня. Цьогоріч свято відзначатимуть 15-17 вересня.

З цієї нагоди в переддень Інформатор публікує рецепти традиційних страв єврейської кухні - фаршировані грибами томати та яєчню з томатами за близькосхідним рецептом. Справжня смакота!

Томати, фаршировані грибами.
Томати, фаршировані грибами.

Вам знадобиться:

  • Сушених грибів (печериць чи лисичок) - 3 столові ложки.
  • Теплої води - 1 стакан.
  • Білого вина - 3 стакани.
  • Томатів - 7 середніх.
  • Солі - 0,5 чайної ложки.
  • Оливкової олії - 2 столові ложки. 
  • Козячий сир - 100 г. 
  • Подрібненого шалоту - 2 столові ложки. 
  • Подрібненого часнику - 1 столова ложка. 
  • Подрібненої цибулі - 1 столова ложка. 
  • Подрібнена петрушка - 1 столова ложка. 
  • Панірувальні сухарі. 
  • Перець до смаку. 

Як готувати:

Налийте в місткість воду та вино і замочіть гриби, щоб вони набрякли. Потім дістаньте гриби та відіжміть зайву воду. Рідину не виливайте. Гриби нарубати великими шматками.

Помідори з вирізаною серцевиною посипте сіллю і поставте отвором донизу, щоб стекла зайва вода.

У сотейнику нагрійте 2 столові ложки оливкової олії і насипте шалот, часник та цибулю. Смажте до прозорості.

Додайте гриби та готуйте 5 хвилин. Потім додайте 0,5 стакана рідини від грибів і тушкуйте все 4 – 5 хвилин, або доки більшість води не вбереться.

Насипте панірувальні сухарі та нарубаний помідор. Все перемішайте. Посоліть і поперчіть грибну суміш і зніміть із плити.

Увімкніть духовку з функцією гриля. У мисці змішайте козячий сир та петрушку. Кожен помідор наповніть грибною начинкою та покрийте тонким шаром сиру. Розставте помідори на деку і поставте під нагрівальний елемент. 

Порада від Інформатора: тушкувати томати слід не більше 2 - 3 хвилин, поки сир трохи не розплавиться і стане золотистого кольору.

Тепер приготуємо близькосхідну яєчню, яку називають шакшукою. Вона має свій спосіб приготування. 

Шакшука - це арабська яєчня.
Шакшука - це арабська яєчня.

Вам знадобиться:

  • Яйця - 3 штуки.
  • Томати (великих) - 2 штуки.
  • Зубчик часнику - один.
  • Цибулі - 1/4 штуки.
  • Болгарського перцю - 1/2 штуки.
  • Цукіні (невеликого) - 1/2 штуки.
  • Консервованих томатів - 300 г.
  • Петрушки - 4 гілочки.
  • Оливкової олії - 2 столові ложки. 
  • Вершків (або рідкого йогурту) - 15 г.
  • Сіль та перець - до смаку.

Як готувати:

Помийте та обсушіть 2 томати. Наріжте томати великими кубиками й покладіть у миску.

Почистьте зубчик часнику, роздавіть ножем і поріжте дрібно. Додайте подрібнений часник до томатів. Туди ж додайте дрібно нарізану цибулю (приблизно чверть середньої цибулини).

Половину червоного болгарського перцю спершу наріжте смужками, а потім великими кубиками.

Половину невеликого цукіні наріжте пластинками, а потім нарізайте на кубики такого ж розміру, як перець і томати.

Додайте в миску з овочами 300 г консервованих томатів, вони додадуть страві чудового аромату і додадуть насиченості. Посоліть та додайте 1 столову ложку оливкової олії.

Розігрійте в сковороді 1 столову ложку оливкової олії й обсмажте суміш на овочі на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин до м'якості. 

Обережно розбийте в сковорідку 3 яйця. Зробіть невеликі заглиблення в овочевій суміші для кожного яйця за допомогою ложки. Посоліть до смаку і готуйте приблизно 2-3 хвилини на невеликому вогні.

Додайте до сковорідки 15 г натурального йогурту або густих вершків. Гасіть блюдо на невеликому вогні приблизно 7-10 хвилин або поставте в заздалегідь розігріту до 220 градусів духовку на 3-5 хвилин. Відокремте листя від 4-х гілочок петрушки й посипте шакшуку перед подачею на стіл.

Порада від Інформатора: якщо ви хочете скоротити час приготування шакшуки, приготуйте овочеву суміш заздалегідь. Наріжте овочі, як описано в рецепті, але зробіть велику порцію. Добре протушкуйте, а потім дайте охолонути і поставте в холодильник. Її можна спокійно зберігати протягом 4-5 днів. Так ви зможете насолоджуватися смаком цієї страви хоч щодня, не витративши багато часу.

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube