Зустрічаємо єврейський новий рік фаршированими помідорами та шакшукою
Як смачно приготувати томати, фаршировані грибами, та близькосхідну яєчню
Як смачно приготувати томати, фаршировані грибами, та близькосхідну яєчню
Рецепт фаршированих томатів та шакшуки сподобається усім, хто любить смачну поживну кухню. Готувати його просто. А щоб видалось ще смачніше, Інформатор вже має для вас пораду!
15 вересня юдеї починають святкувати Єврейський новий рік - Рош га-Шана. Його відзначають в період від середини вересня до початку жовтня. Цьогоріч свято відзначатимуть 15-17 вересня.
З цієї нагоди в переддень Інформатор публікує рецепти традиційних страв єврейської кухні - фаршировані грибами томати та яєчню з томатами за близькосхідним рецептом. Справжня смакота!
Вам знадобиться:
- Сушених грибів (печериць чи лисичок) - 3 столові ложки.
- Теплої води - 1 стакан.
- Білого вина - 3 стакани.
- Томатів - 7 середніх.
- Солі - 0,5 чайної ложки.
- Оливкової олії - 2 столові ложки.
- Козячий сир - 100 г.
- Подрібненого шалоту - 2 столові ложки.
- Подрібненого часнику - 1 столова ложка.
- Подрібненої цибулі - 1 столова ложка.
- Подрібнена петрушка - 1 столова ложка.
- Панірувальні сухарі.
- Перець до смаку.
Як готувати:
Налийте в місткість воду та вино і замочіть гриби, щоб вони набрякли. Потім дістаньте гриби та відіжміть зайву воду. Рідину не виливайте. Гриби нарубати великими шматками.
Помідори з вирізаною серцевиною посипте сіллю і поставте отвором донизу, щоб стекла зайва вода.
У сотейнику нагрійте 2 столові ложки оливкової олії і насипте шалот, часник та цибулю. Смажте до прозорості.
Додайте гриби та готуйте 5 хвилин. Потім додайте 0,5 стакана рідини від грибів і тушкуйте все 4 – 5 хвилин, або доки більшість води не вбереться.
Насипте панірувальні сухарі та нарубаний помідор. Все перемішайте. Посоліть і поперчіть грибну суміш і зніміть із плити.
Увімкніть духовку з функцією гриля. У мисці змішайте козячий сир та петрушку. Кожен помідор наповніть грибною начинкою та покрийте тонким шаром сиру. Розставте помідори на деку і поставте під нагрівальний елемент.
Порада від Інформатора: тушкувати томати слід не більше 2 - 3 хвилин, поки сир трохи не розплавиться і стане золотистого кольору.
Тепер приготуємо близькосхідну яєчню, яку називають шакшукою. Вона має свій спосіб приготування.
Вам знадобиться:
- Яйця - 3 штуки.
- Томати (великих) - 2 штуки.
- Зубчик часнику - один.
- Цибулі - 1/4 штуки.
- Болгарського перцю - 1/2 штуки.
- Цукіні (невеликого) - 1/2 штуки.
- Консервованих томатів - 300 г.
- Петрушки - 4 гілочки.
- Оливкової олії - 2 столові ложки.
- Вершків (або рідкого йогурту) - 15 г.
- Сіль та перець - до смаку.
Як готувати:
Помийте та обсушіть 2 томати. Наріжте томати великими кубиками й покладіть у миску.
Почистьте зубчик часнику, роздавіть ножем і поріжте дрібно. Додайте подрібнений часник до томатів. Туди ж додайте дрібно нарізану цибулю (приблизно чверть середньої цибулини).
Половину червоного болгарського перцю спершу наріжте смужками, а потім великими кубиками.
Половину невеликого цукіні наріжте пластинками, а потім нарізайте на кубики такого ж розміру, як перець і томати.
Додайте в миску з овочами 300 г консервованих томатів, вони додадуть страві чудового аромату і додадуть насиченості. Посоліть та додайте 1 столову ложку оливкової олії.
Розігрійте в сковороді 1 столову ложку оливкової олії й обсмажте суміш на овочі на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин до м'якості.
Обережно розбийте в сковорідку 3 яйця. Зробіть невеликі заглиблення в овочевій суміші для кожного яйця за допомогою ложки. Посоліть до смаку і готуйте приблизно 2-3 хвилини на невеликому вогні.
Додайте до сковорідки 15 г натурального йогурту або густих вершків. Гасіть блюдо на невеликому вогні приблизно 7-10 хвилин або поставте в заздалегідь розігріту до 220 градусів духовку на 3-5 хвилин. Відокремте листя від 4-х гілочок петрушки й посипте шакшуку перед подачею на стіл.
Порада від Інформатора: якщо ви хочете скоротити час приготування шакшуки, приготуйте овочеву суміш заздалегідь. Наріжте овочі, як описано в рецепті, але зробіть велику порцію. Добре протушкуйте, а потім дайте охолонути і поставте в холодильник. Її можна спокійно зберігати протягом 4-5 днів. Так ви зможете насолоджуватися смаком цієї страви хоч щодня, не витративши багато часу.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.