Як розпізнати ознаки залежності від нездорової їжі у дітини на початковому етапі
Більшість дітей неможливо нагодувати салатом з відвареною курячою грудкою. А ось бургер, піцу і солодощі вони споживають залюбки. Але це може призвести до проблем у майбутньому, тому заохочувати таке харчування не варто. Краще їм допомогти зробити більш здоровий вибір.
Як пише видання South China Morning Post, посилаючись на психолога і фахівця з поведінкових залежностей доктора Манпріт Даффар-Поттівал з Великобританії, у батьків є головна задача – розпізнати ознаки залежності від нездорової їжі у дітини на початковому етапі. Вже потім спрямувати свої зусилля на створення здорового збалансованого харчування. Але робити це потрібно лагідно, без тиску та надмірних настанов.

У сучасному швидкоплинному світі нездорова їжа стала доступнішою і спокусливою, ніж будь-коли. Однією з ключових ознак того, що у вашої дитини вже залежність від такої їжі – сильна тяга, яка виходить за рамки голоду. Дитина буквально одержима певними продуктами (чипсами, піцею чи солодощами). Вона відчуває стрес, якщо у них відмовляють. Дитина не може перестати їсти нездорову їжу, навіть коли сита.
Дратівливість, перепади настрою або головні болі за відсутності шкідливої їжі – ще один червоний прапорець, на який слід звернути увагу. Відмова від звичної їжі та зниження соціальної активності. Ще погана успішність у школі і почуття провини за харчові звички також є ознаками залежності.
"Особливо небезпечні оброблені харчові продукти, такі як чипси, шоколад, пластівці та фаст-фуд. Ці продукти містять рафіновані вуглеводи, жири та штучні добавки, що порушують сигнали про насичення", – наголосила психолог.
За словами спеціаліста, шкідлива їжа з високим вмістом жирів та цукрів стимулює вивільнення дофаміну в мозку – нейромедіатора, пов'язаного із задоволенням та винагородою. Він створює сплеск відчуття задоволення, підсилюючи уявлення про їжу як про фактор гарного самопочуття. Тому з часом мозок починає жадати такої їжі для ейфоричного ефекту, закладаючи основу для переїдання.
Якщо ці звички у дітей не контролювати, вони можуть перерости в компульсивне переїдання, сприяючи низькій самооцінці, особливо в контексті збільшення ваги. Дитина може стати агресивною, відчувати перепади настрою та втратити контроль над їжею.

Покажіть власним прикладом правильні харчові звички, адже емоційна асоціація з їжею у дітей здебільшого береться від батьків. Тому уникайте навішування ярликів на їжу як на "хорошу" або "погану" і просто зробіть акцент у щоденному раціоні на здорове харчування.
Пропонуйте дитині регулярне, збалансоване харчування, щоб запобігти сильному голоду.
Плануйте їжу або готуйте разом з дитиною, щоб розвинути у неї незалежність та допитливість. А ще розуміння, що та як поєднується в раціоні.
Замінюйте ультраоброблені закуски мінімально обробленими альтернативами. Але робіть це поступово. Наприклад, запропонуйте свіжі фрукти чи сушені, або пастилу замість солодощів.
Навчайте стратегіям подолання труднощів поза їжею, таким як уважність чи творча гра. Можна влаштувати сімейну медитацію.
Обмежте наявність нездорової їжі вдома, наприклад, поставте солодкі закуски поза зоною досяжності, замість того, щоб вводити прямі заборони, які можуть мати протилежний ефект.
Співчуття – ключ до успіху як для батьків, так і для дітей. Не сприймайте зміни у харчуванні дитини як щось страшне і не залучайте покарання. Щоб позбутись їх потрібен час та благополуччя в родині.
Якщо ситуація має критичні показники і вийшла за межі тої, яку можна врегулювати самостійно, то краще звернутись за допомогою до фахівців. Вони допоможуть не лише подолати проблеми з розладом харчування, а і його негативними наслідками для здоров'я дитини.
За словами фахівців, мультидисциплінарний підхід, який включає дієтологів, психологів та сімейну терапію, часто є найефективнішим.