Дітей спеціально годували солодким, щоб перевірити, чи стануть вони гіперактивними - бідні батьки

Цукор дає енергію, перетворюючись на глюкозу, і вона живить клітини, мозок, м'язи

Солодощі
Ще один мінус від вживання солодощів.

Про негативний вплив цукру на організм людини не говорив хіба що лінивий. Лікарі стверджують, що надмірне його споживання спричиняє збільшення ваги, розвиток діабету 2-го типу та серцево-судинних захворювань. Також цукор виснажує запаси вітамінів групи В, послаблює імунітет, шкодить шкірі та призводити до запальних процесів. А наразі його пов'язали з гіперактивністю у дітей.

Як пише видання The Guardian, цукор дає енергію, перетворюючись на глюкозу, і вона живить клітини, мозок, м'язи. Тому одразу після вживання солодкого людина відчуває себе бадьорою. По відношенню до дітей, це теж працює. Вони стають не просто енергійними, а гіперактивними. Проте чи насправді вся причина в цукрі?

Гіперактивність дітей поняття абстрактне
Гіперактивність дітей поняття суб'єктивне.

Доцент кафедри харчування та дієтології в Ноттінгемському університеті Аманда Евері зазначила, що цукор пов'язують зі змінами в поведінці через його здатність активувати систему винагороди організму, викликаючи викид дофаміну. Саме він виступає нейромедіатором, що відповідає за гарне самопочуття. Підвищений рівень дофаміну може викликати і гіперактивність.

Також цукор викликає стрибок рівня глюкози в крові, а потім швидке падіння, яке відоме як реактивна гіпоглікемія. Це також може призводити до змін у поведінці і деякі люди можуть трактувати її як гіперактивність. Проте наукових доказів цих теорій мало і вони не доводять її остаточно. Все тому, що оцінка гіперактивності є суб'єктивною. 

"Те, що один з батьків може назвати гіперактивним, інший може просто сприймати як енергійний", – наголосила вчена.

За її словами, дослідження виявили лише обмежений зв'язок між споживанням цукру і гіперактивною поведінкою, в основному серед дітей з уже діагностованим СДУГ. Найбільш виражена реакція спостерігається після вживання підсолоджених напоїв, які містять від семи до восьми чайних ложок цукру на порцію, а ще різні добавки та кофеїн. Саме наявність останніх ускладнила встановлення ролі цукру.

Проте деякі дослідження все-таки демонструють, що діти, яких в ранньому віці годували продуктами з високим вмістом цукру, частіше були гіперактивними в пізнішому віці. Загалом багато факторів, окрім цукру, можуть впливати на поведінку дітей, зокрема їхня емоційна реакція, ожиріння, проблеми зі сном, або батьківські очікування.

Певні дослідження показують, що коли батьки переконані, що їхня дитина спожила забагато цукру, вони можуть поводитися з нею інакше, це також може посилювати збуджену поведінку. Іншими словами, очікування батьків можуть впливати на сприйняття поведінки дитини. Тож до проблеми СДУГ треба підходити більш глобально.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити