П'ять оригінальних страв із м'яса на Новий рік: татарське азу, бессарабський рулет та циганські котлети

Незвичайні способи приготування м'яса - до вашого святкового столу.

Новий рік, рецепт, продукти, лайфхак, свято
Смачного і щасливого Нового року!

Рецепти незвичайного м'ясної печені до новорічного столу сподобаються усім прихильникам м'ясних страв! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачні поради. 

Рецепт № 1: гуцульська свиняча рулька

Вам знадобиться:

  • Свиняча рулька - 600 г.
  • Часник - 1 головка.
  • Ткемалі - за смаком.
  • Гірчиця - за смаком.
  • Сіль - за смаком.
  • Молотий чорний перець - до смаку.
  • Соняшникова олія - 2 столові ложки.
  • Лавровий лист - 2 штуки.
Рулька – це частина свинячої тушки, точніше, частина ноги.
Рулька – це частина свинячої тушки, точніше, частина ноги.

Як готувати:

Проткнути ножем свинячу рульку в кількох місцях і начинити ці отвори часником (по четвертинці зубчика в кожен отвір). У ступці розтерти часник, сіль, перець, лавровий лист. Додати масло і ретельно розмішати. Отриманою масою натерти м'ясо.

Змішати трохи соусу ткемалі з гірчицею і обмазати шматок рульки. В ідеалі її слід залишити маринуватися в такому вигляді 2 години, але можна і відразу готувати.

Поміщаємо рульку в рукав для запікання і відправляємо в заздалегідь розігріту до 100 градусів духовку. За цієї температури готуємо м'ясо півгодини, після чого збільшуємо температуру до 200-220 градусів і готуємо ще півтори години.

Порада від Інформатора: найсмачніше м'ясо за цим рецептом виходить за умови, якщо залишити його маринуватися на цілу ніч!

Рецепт № 2: татарське м'ясо з овочами "Азу"

Вам знадобиться:

  • Яловичина (можна взяти класику - баранину) - 600 г.
  • Картопля - 600 г.
  • Цибуля - 600 г.
  • Солоні огірки – 2-3 штуки.
  • Бульйон - 700 мл.
  • Перетерті помідори - 500 г.
  • Аджика - 1 столова ложка.
  • Часник - 4 зубки.
  • Петрушка - 30 г.
  • Кінза - 30 г.
  • Вершкове масло - 40 г.
  • Рослинна олія.
  • Сіль - до смаку. 
Азу по-татарськи - ситна страва, яку готували з баранини та тушкованих овочів.
Азу по-татарськи - ситна страва, яку традиційно готували з баранини та тушкованих овочів. В нашому рецепті ми замінили баранину на яловичину, яка теж прикрасно смакує у цій страві!

Як готувати:

Спершу готуємо м'ясо - миємо, чистимо від жил та плеври й нарізаємо впоперек волокон доволі крупними шматками. Потім наливаємо рослинну олію в каструлю з товстим дном і пасеруємо м'ясо на добре розігрітій сковорідці, уважно слідкуючи, аби воно не підгоріло. 

Слідом нарізаємо цибулю. Коли м'ясо підрум'янилося на сковороді, додаємо цибулю.
Далі крупно ріжемо картоплю. Заливаємо її водою, аби не потемніла і поки відставляємо. Тим часом перетремо помідори й додаємо їх до м'яса з цибулею на сковороді. Додаємо до суміші чайну ложку цукру, аби збалансувати кислуватий смак, (також можна додати столову ложку аджики). Все ретельно перемішуємо. 

Вливаємо в суміш на сковороді овочевий або курячий бульйон. Страву поки не треба солити. Її варто накрити кришкою до повного приготування м'яса. Тим часом слід підрум'янити картоплю на окремій сковорідці.

Далі на крупній тертушці натираємо солоні огірки. Нарізаємо часник та зелень. В першу сковорідку з м'ясом та цибулею додаємо трохи олії, кінзу, петрушку, часник та солоні огірки. Перемішуємо, пробуємо, за потреби можна підсолити страву. Через пять хвилин додаємо картоплю, а температуру знижуємо до рівня трохи нижче середнього. Коли страва готова, можна одразу переходити до її дегустації!

 

Рецепт № 3: бесарабський рулет з чорносливом

Вам знадобиться:

  • Баранина - 800 г.
  • Цибуля - 2 штуки.
  • Морква - 2 штуки.
  • Часник - 5 зубчиків.
  • Молоко - 1 літр.
  • Прянощі (трави) - букетик. 
  • Листочки м'яти - 10 г.
  • Чорнослив (без кісточок) - 5 штук.
  • Мускатний горіх - 1 щіпка.
  • Сіль, перець - за смаком. 
  • Рослинна олія - 50 г.
Ситний та пікантний рулет з баранини по-бессарабськи
Ситний та пікантний рулет з баранини по-бессарабськи стане окрасою будь-якого столу!

Як готувати:

Шматок баранини розріжте на дві частини та відбийте під плівкою. Посоліть, поперчіть. Моркву розріжте вздовж на 4 частини, чорнослив навпіл на пластини. На край кожного шматка м'яса викладіть чорнослив, моркву та листя м'яти. Загорніть шматки м'яса в рулети і перев'яжіть бичівкою.

На рослинній олії обсмажте розчавлений часник із четвертинками цибулі та перекладіть у форму для запікання. Потім на цій же олії обсмажте рулети до скоринки і теж перекладіть у форму.

Залийте все молоком, посипте мускатним горіхом, додайте трави, посоліть, поперчіть. Щільно закрийте кришкою форму і запікайте рулети 3 години при температурі 170 градусів. Згодом збільште температуру до 180 градусів і запікайте рулети вже без кришки ще 15 хвилин.

Порада від Інформатора: для подачі, за бажанням, прикрасьте страву м'ятою й посипте чорним перцем.

Рецепт № 4: циганські котлети з помідорами чи сиром

Вам знадобиться:

  • Яловичий фарш - 700 г.

  • Цибуля - 3 штуки.

  • Половина батона.

  • Помідор - 3 штуки.

  • Молоко  - 150 мл.

  • Часник - 2 зубчики.

  • Кріп - пів пучка.

  • Петрушка - пів пучка.

  • Сіль - чайна ложка.

Соняшникова олія - 2 столові ложки. 

"Циганські" – самі смачні і соковиті з усіх котлет.
Циганські котлети – найсмачніші та найсоковитіші з усіх!

Як готувати:

Поріжте батон скибочками і замочіть в молоці. Краще брати тепле молоко. Цибулю, часник і розм'яклий батон перемішайте в блендері. Можна і руками, але в блендері простіше. Потім трохи посоліть.

З помідорів зніміть шкірку. Це можна зробити, обшпаривши їх в окропі. Потім додайте до них зелень. Змішайте батон, помідори і фарш. А потім зліпіть котлетки. Викладіть їх на деко і запікайте в духовці 30-35 хвилин при температурі 220 градусів.

Порада від Інформатора: секрет цих котлет - в томатах. А ще дехто використовує замість них твердий сир, тож обирайте до смаку.

Рецепт № 5: м'ясо по-слобожанськи в тісті

Вам знадобиться:

Для тіста:

  • Борошно - 420 г.
  • Цукор - 15 г.
  • Дріжджі сухі - 6 г.
  • Яйце - 1 штука.
  • Дрібка солі.

Для начинки:

  • Філе свинини - 1 кг.
  • Гірчиця - 3 столова ложка.
  • Цибуля - 1 штука.
  • Шампіньйони - 6-7 штук.
  • Олія - 2 столова ложка.
  • Масло вершкове - 30 г.
  • Бекон - 5-7 смужок.
  • Часник - 1 зубчик.
  • Мускатний горіх - дрібка.
  • Сіль, перець - за смаком.
Мясо, запечене в тісті, немов величезний хот-дог, вважається класичною мясною печенею на Слобідській Україні.
М'ясо, запечене в тісті, немов величезний хот-дог, вважається класичною м'ясною печенею на Слобожанщині.

Як готувати:

М'ясо слід промити та підсушити, натерти ароматними травами для маринаду. Далі дрібно нарізаємо цибулю. Крупними шматками нарізаємо гриби. 

На розпечену сковорідку викладаємо м'ясо і підсмажуємо з обох боків - по 2-3 хвилинки з кожного боку. Далі викладаємо його на тарілку, а тим часом на сковороді з цибулею підсмажуємо перебиті в блендері гриби. 

Замішуємо тісто - просіяне борошно, дрібка дріжджів, цукор, сіль та вода. Замішуємо та тонко розкатуємо. В розкатане тісто закладаємо грибну начинку з цибулею, поверх неї - м'ясо й обертаємо тісто довкола всього. Саме тісто можна прикрасити косами або іншими візерунками на вибір, аби страва мада більш святковий вигляд! 

 

Порада від Інформатора: врахуйте, що кілограм м'яса готується годину-пітвори, а два кг - вже дві години - в духовці при температурі 200 градусів. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube