Найгірші помилки застілля на Різдво та Новий рік - британські вчені

Читать на русском

Різдвяна вечеря справді може бути корисною, якщо ви зробите її правильно.

Читать на русском
Різдво, їжа, харчування, корисні поради, здоров'я
З Різдвом і Новим роком наближається сезон надмірного вживання їжі та напоїв!

Різдвяна вечеря справді може бути корисною, якщо ви зробите її правильно.

Різдво вже не за горами, а це час, коли багато хто з нас насолоджуватиметься водночас доволі вишуканими та жирними стравами, скажімо, з м'яса. Переїдання на цьому етапі року - не дивина. Однак ви можете відчути полегшення, дізнавшись, що деякі традиційні різдвяні страви справді мають певну користь для здоров’я!

Багато хто побоюється холестерину, коли вживає жирну їжу. Однак тут важливо розрізняти "хороший" і "поганий" холестерин, пише IFLScience. Хороша новина полягає в тому, що деякі компоненти традиційної різдвяної вечері – індичка, лосось, куряча грудка, брюссельська та червона капуста – можуть бути відносно корисними для рівня холестерину, якщо їсти їх у помірних кількостях.

"Хороший" і "поганий" холестерин

Холестерин - це воскоподібна, жироподібна речовина, яка міститься в більшості тканин організму. Високий рівень жирів у крові може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, особливо серцевих захворювань та інсульту. Водночас вашому тілу потрібна частина цього жиру, щоб бути здоровим, оскільки він використовується для побудови клітин і виробництва певних гормонів.

"Багато людей досі вважають холестерин шкідливим. Однак лише холестерин ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності), часто відомий як "поганий" холестерин, завдає шкоди. ЛПНЩ транспортує холестерин до ваших артерій. Це може призвести до накопичення нальоту, що призведе до погіршення кровотоку. Загалом, чим вищий рівень холестерину ЛПНЩ, тим вищий ризик розвитку ішемічної хвороби серця", – пояснили в Лондонській медичній лабораторії.

З іншого боку, холестерин ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) можна назвати "хорошим" холестерином. Він видаляє додатковий холестерин і накопичення бляшок у ваших артеріях, а потім надсилає їх у вашу печінку. Пізніше саме вона виводить його з організму. Це допомагає знизити ризик серцевих захворювань, інфаркту та інсульту, додали британські медики.

Що слід їсти на свята, а від чого краще утриматись 

Існує чимало продуктів, популярних у святковий сезон, які можуть допомогти знизити рівень ЛПНЩ, що покращує співвідношення так званого хорошого й поганого холестерину. Чудова новина полягає в тому, що індичка - улюблена страва на Різдво, - а також кілька інших святкових страв, таких як куряча грудка, рекомендуються медиками для вживання.

Дослідження показують, що жирна риба, куряча грудка та індичка є хорошими природними джерелами вітаміну B3. Це може допомогти знизити рівень холестерину та інших жирів у вашій крові. Вітамін допомагає підвищити рівень корисного холестерину, знизити рівень так званого поганого холестерину. Крім того, він знижує інший тип жиру у вашому тілі, що називається "тригліцеридами".

Смажена картопля може мати переваги?

Так, вважають вчені від медицини, втім, якщо готувати її з обережністю. Правда, запікання - не найздоровіший спосіб приготування картоплі, особливо якщо ви використовуєте сало чи гусячий жир. Однак використання ненасичених кулінарних олій, таких як оливкова олія, є більш корисним для серця.

Так само можна використовувати нежирну соняшникову або рапсову олію. У рапсовій олії особливо багато стеролів. Вони всмоктуються в кров і фактично перешкоджають засвоєнню холестерину, знижуючи його рівень у вашій крові, пояснюють медики.

Від чого варто відмовитись, та скільки їсти

Інші частини різдвяної вечері не надто корисні, якими б смачними вони не були. Особливо це стосується таких десертів, як пиріжки з фаршем чи насичений крем. Якщо ви хочете вибрати більш здоровий варіант десерту, вам слід розглянути такі продукти, як печені яблука чи груші, які допомагають знизити загальний рівень холестерину, або ягоди з високим вмістом антиоксидантів.

Крім того, медики радять також стежити за розміром порції. Одне опитування показало, що середня людина споживає 5373 калорії на Різдво, що вдвічі перевищує рекомендований середній щоденний показник для чоловіків і втричі для жінок. За будь-яким підрахунком - це недобре. 

Не перестарайтесь з алкоголем

Крім того, у святковий період також спостерігається вживання чималої кількості алкоголю. Опитування, проведене DrinkAware, показало, що майже дві третини тих, хто п’є, зловживають алкоголем у святковий сезон, причому середній чоловік випиває еквівалент шести келихів вина на Різдво, що набагато більше, ніж рекомендував би будь-який експерт з охорони здоров’я.

Один день на рік - некритично, та пам'ятайте про міру

Знову ж таки, Різдво приходить лише раз на рік. Поки ви ведете активний спосіб життя та харчуєтесь здебільшого здоровою їжею протягом більшої частини року, один день надмірного споживання їжі не принесе великої шкоди. Насолоджуйтесь усім в житті, проте виключно в міру!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.