Різдвяний кекс із сухофруктами у Великій Британії є кулінарним атрибутом Різдва.
Рецепт різдвяної страви за британською традицією сподобається усім, хто любить ароматні десерти, які додають настрою! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду.
Різдво святкують в багатьох країнах світу, де сповідують християнство. Святкова вечеря є спільним звичаєм з цієї нагоди. Зазвичай стіл заставляють смачною їжею, приготованою заради пригощань найближчих родичів та друзів.
Однак меню в різних країнах здебільшого відрізняється, і впливає на це характер національної кухні. Сьогодні Інформатор розповість, як приготувати традиційний різдвяний кекс, без якого неможливо уявити святковий стіл британців в зимовий період!
Британці неодмінно подають до різдвяного столу:
Ми вже розповідали, що на Різдво неодмінно їдять французи. А сьогодні Інформатор публікує рецепт смачного різдвяного кексу із сухофруктами, який у Великій Британії готують ще з XIII століття.
Класичний англійський фруктовий кекс готують задовго до Різдва. Його щільно загортають у пергаментний папір, а потім час від часу поливають бренді або хересом. Кекс за нашим рецептом можна їсти в той же день, що його приготували!
Такий різдвяний кекс гарний тим, що зберігається день-два до подачі, оскільки це пом’якшує скоринку і дозволяє ароматам змішатися. Ви можете накрити і зберігати кекс близько тижня за кімнатної температури або заморозити.
Чорнослив наріжте невеликими шматочками. Якщо родзинки великі - теж бажано злегка порубати. Далі візьміть всі інгредієнти, які стоять у списку до мигдалю: чорнослив, два види родзинок, цукор, мед, олію, сік та цедру двох апельсинів, какао, спеції, алкоголь – помістіть їх у каструльку і поставте на невеликий вогонь.
Періодично помішуємо, доведіть до кипіння і тримайте на малому вогні десь десять хвилин. Зніміть з вогню та відставте приблизно на годину – півгодини трохи охолонути. Коли будете готові замішувати тісто, розігрійте духовку до 180°С, поставте решітку в центр духовки. Змастіть форму маслом.
В окремій мисці перемішайте борошно, мелений мигдаль, розпушувач, сіль і цедру лимона. Міксером збийте вершкове масло та цукор до отримання легкого і пишного крему. Додайте яйця по одному, добре збиваючи після кожного додавання. Додайте сухофрукти разом з рідиною та збийте до однорідності. Додайте половину борошняної суміші, перемішайте. Потім влийте молоко, а згодом додайте решту борошняної суміші.
Викладіть тісто в підготовлену форму і за бажанням прикрасьте верх торта мигдалем (нарізаним або пластівцями). Випікайте близько 60-70 хвилин, готовність перевіряйте зубочисткою, вона має виходити чистою. Якщо ви помітили, що кекс занадто підрум’янюється, накрийте його шматочком алюмінієвої фольги. Вийміть з духовки і дайте охолонути на решітці приблизно 10 хвилин, перш ніж виймати з форми.
Порада від Інформатора: під однією чайною ложкою спецій мається на увазі суміш: кориця, гвоздика, запашний перець і мускатний горіх приблизно в рівних пропорціях, приблизно по щіпці кожної спеції. Якщо якийсь із запахів категорично не подобається – просто не додавайте. Але! Врахуйте, що ці запахи не домінують і разом створюють чудовий, неповторний саме різдвяний аромат. Апельсини можна замінити мандаринами!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.