Різдвяний стіл по-британськи - рецепт

Різдвяний кекс із сухофруктами у Великій Британії є кулінарним атрибутом Різдва.

Рецепт, Різдво, лайфхак
Британці готують його до свята ще з XIII століття.

Рецепт різдвяної страви за британською традицією сподобається усім, хто любить ароматні десерти, які додають настрою! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

Різдво святкують в багатьох країнах світу, де сповідують християнство. Святкова вечеря є спільним звичаєм з цієї нагоди. Зазвичай стіл заставляють смачною їжею, приготованою заради пригощань найближчих родичів та друзів.

Однак меню в різних країнах здебільшого відрізняється, і впливає на це характер національної кухні. Сьогодні Інформатор розповість, як приготувати традиційний різдвяний кекс, без якого неможливо уявити святковий стіл британців в зимовий період! 

На Різдво вся сім'я збирається поруч.
На Різдво вся сім'я збирається разом, щоб пригостити одне одного смаколиками і тим самим висловити свою любов!

Британці неодмінно подають до різдвяного столу:

  • пиріг або кекс з солодким "фаршем",
  • пудинг з родзинками, горіхами та вишнями.

Ми вже розповідали, що на Різдво неодмінно їдять французи. А сьогодні Інформатор публікує рецепт смачного різдвяного кексу із сухофруктами, який у Великій Британії готують ще з XIII століття.

Класичний англійський фруктовий кекс готують задовго до Різдва. Його щільно загортають у пергаментний папір, а потім час від часу поливають бренді або хересом. Кекс за нашим рецептом можна їсти в той же день, що його приготували!

Такий різдвяний кекс гарний тим, що зберігається день-два до подачі, оскільки це пом’якшує скоринку і дозволяє ароматам змішатися. Ви можете накрити і зберігати кекс близько тижня за кімнатної температури або заморозити.

Вам знадобиться:

  • Чорнослив – 300 г.
  • Родзинки (темні) – 200 г.
  • Родзинки (світлі) – 200 г.
  • Алкоголь (ром, коньяк, бренді) – 100 мл.
  • Цукор (коричневий) – 200 г.
  • Мед – 170 г.
  • Вершкове масло – 200 г.
  • Апельсин – 2 штуки.
  • Какао-порошок – 2 столові ложки.
  • Спеції (суміш з кориці, гвоздики, запашного перцю та мускатного горіха) – 1 чайна ложка.
  • Сіль – щіпка.
  • Мигдаль – 170 г.
  • Яйце – 3 штуки.
  • Борошно – 150 г.
  • Розпушувач тіста – 0,5 чайної ложки.
  • Сода – 0,5 чайної ложки.
  • Цедра лимона - штука. 
Випікайте кекс у відповідній формі.
Випікайте кекс у відповідній формі, найзручніше нині використовувати силіконові.

Як готувати:

Чорнослив наріжте невеликими шматочками. Якщо родзинки великі - теж бажано злегка порубати. Далі візьміть всі інгредієнти, які стоять у списку до мигдалю: чорнослив, два види родзинок, цукор, мед, олію, сік та цедру двох апельсинів, какао, спеції, алкоголь – помістіть їх у каструльку і поставте на невеликий вогонь.

Періодично помішуємо, доведіть до кипіння і тримайте на малому вогні десь десять хвилин. Зніміть з вогню та відставте приблизно на годину – півгодини трохи охолонути. Коли будете готові замішувати тісто, розігрійте духовку до 180°С, поставте решітку в центр духовки. Змастіть форму маслом.

В окремій мисці перемішайте борошно, мелений мигдаль, розпушувач, сіль і цедру лимона. Міксером збийте вершкове масло та цукор до отримання легкого і пишного крему. Додайте яйця по одному, добре збиваючи після кожного додавання. Додайте сухофрукти разом з рідиною та збийте до однорідності. Додайте половину борошняної суміші, перемішайте. Потім влийте молоко, а згодом додайте решту борошняної суміші.

Викладіть тісто в підготовлену форму і за бажанням прикрасьте верх торта мигдалем (нарізаним або пластівцями). Випікайте близько 60-70 хвилин, готовність перевіряйте зубочисткою, вона має виходити чистою. Якщо ви помітили, що кекс занадто підрум’янюється, накрийте його шматочком алюмінієвої фольги. Вийміть з духовки і дайте охолонути на решітці приблизно 10 хвилин, перш ніж виймати з форми.

Порада від Інформатора: під однією чайною ложкою спецій мається на увазі суміш: кориця, гвоздика, запашний перець і мускатний горіх приблизно в рівних пропорціях, приблизно по щіпці кожної спеції. Якщо якийсь із запахів категорично не подобається – просто не додавайте. Але! Врахуйте, що ці запахи не домінують і разом створюють чудовий, неповторний саме різдвяний аромат. Апельсини можна замінити мандаринами!

Юажаємо світлих і веселих свят попри всі негаразди й труднощі сьогодення! Ми все подолаємо, і всіх переможемо!
Бажаємо світлих і веселих свят попри всі негаразди й труднощі сьогодення. Ми все подолаємо, і всіх переможемо. А Різдво має бути теплим і смачним для кожного українця!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube