Харчування людей у Папуа Новій Гвінеї може бути запорукою покращення здоров’я серця, кишечника та суглобів
Пишні тропічні ліси, гірська місцевість і вулкани - це те, що спадає на думку, коли хтось говорить про Папуа Нову Гвінею. Але вчених захоплює їхня дієта, відома як NiMe - відновлення мікробіому. Харчування людей у Папуа Новій Гвінеї може бути запорукою покращення здоров’я серця, кишечника та суглобів. Ось що вам потрібно знати про дієту на 2500 калорій на день, яка допомагає позбавитися від жиру, пише The Telegraph.
На відміну від ультраобробленої, висококалорійної й солодкої їжі, раціон населення Папуа Нової Гвінеї багатий необробленими цільними рослинними продуктами. Вчені вивчили зразки стільця людей, які живуть на острові, й виявили, що вони мають набагато різноманітніші кишкові мікробіоми та нижчий рівень хронічних захворювань, як от діабет і артрит.
"Ми побачили чудові результати. Це нове дослідження показало, що учасники втрачають жир, покращують здоров’я серця та кишечника й зменшують запалення - лише за три тижні", - поділились вчені.
Виходячи з цього лікарі створили дієту NiMe. Класичне меню передбачає пшоняну кашу на сніданок, жовтий гороховий суп на обід і сьомгу з брюссельською капустою і бататом на вечерю.
Овочі, фрукти, бобові, горіхи та насіння знаходяться в центрі дієти, яка передбачає вживання 45 г клітковини на день - це набагато більше, ніж 30 г, рекомендованих у Європі, і вдвічі перевищує середню добову норму 18 г.
Під час кожного прийому їжі половина вашої тарілки повинна бути заповнена бажано некрохмалистими овочами й фруктами, як от листова зелень, перець, селера, апельсини та груші. А от ультраоброблених продуктів, молочних продуктів, яловичини та пшениці слід уникати чи обмежувати їхнє споживання.
Натомість цільні зерна, такі як кіноа, ячмінь і пшоно, повинні бути присутніми в кожному прийомі їжі, а також рослинні білки, як от горох, сочевиця та тофу. Дозволяється вживати максимум одну невелику порцію риби, птиці або яєць, тоді як нежирне червоне м’ясо дозволено лише раз на тиждень. Пити можна воду, чай і каву, а от соків краще уникати.
Втрата ваги
Добровольці втратили 1,4% своєї ваги протягом трьох тижнів. Ця втрата ваги відбулася, попри те, що учасники споживали таку ж кількість калорій, як зазвичай (близько 2500 калорій для чоловіків і 2000 для жінок).
Потенційним поясненням може бути те, що калорії з цілісної рослинної їжі не так легко доступні нашим травним ферментам.
Поліпшення здоров'я серця
Результати аналізів крові показали, що рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), також відомого як "поганий холестерин", оскільки він накопичується в артеріях і підвищує ризик серцевих нападів та інсульту, знизився на 17% після трьох тижнів дієти NiMe.
Рівень С-реактивного білка, який є маркером запалення та серцевих захворювань, також зменшився на 14%.
Зниження ризику діабету 2 типу
У тих, хто дотримувався дієти NiMe, рівень цукру в крові знизився на 6%. Аналізи крові також виявили збільшення метаболіту, який захищає від діабету 2 типу та пошкодження нервів.
Поліпшення здоров’я кишечника
Під час західної дієти з низьким вмістом харчових волокон кишковий мікробіом руйнує шар слизу в кишечнику, що призводить до запалення. Навпаки, дієта NiMe з високим вмістом клітковини допомагає підтримувати цей бар’єр, що, своєю чергою, зменшує запалення.
Крім того, дослідження показало, що у тих, хто дотримується дієти NiMe, спостерігалося збільшення коротколанцюгових жирних кислот, які допомагають травленню та імунній функції.
Низький ризик раку
Дієта з низьким вмістом клітковини може змусити кишкові мікроби розщеплювати білок, оскільки клітковини недостатньо для бродіння. Це створює шкідливі побічні продукти, які сприяють розвитку раку товстої кишки.
Оскільки дієта NiMe містить дуже багато клітковини, вона може викликати шлунково-кишкові симптоми, як от здуття та гази після квасолі чи часнику. Ці симптоми можуть різнитися від людини до людини. Тому для людей, які погано травлять клітковину, ця дієта може бути не найкращим вибором.
Для всіх інших людей лікарі наполягають: більша тривалість життя та роки, проведені у доброму здоров’ї, пов’язані зі здоровими моделями харчування підходу NiMe.