Веганство здатне відновлювати серце: те саме робить велика кількість овочей у вашому раціоні.
Коли мова заходить про здоров’я серцево-судинної системи, перемагають вегани! Є приказка, мовляв, немає швидких рішень, коли справа стосується здоров’я. Однак нове дослідження Стенфордського університету показало, що це не так, принаймні, якщо йдеться про наше серце. Виявилось, що покращити здоров'я за допомогою вегетаріантсва можна вже протягом двох місяців. Більшість змін відбувається в перший же місяць.
Давно відомо, що споживання меншої кількості м’яса пов’язане з покращенням стану серцево-судинної системи, але довести, що зв’язок є прямим і безпосереднім, завжди було важко. Але Стенфордська команда мала в своєму розпорядженні безцінний ресурс: Стенфордський реєстр близнюків, повідомляє Iflscience.
Це дозволило дослідникам залучити для проекту 22 пари однояйцевих близнюків. Це суттєво спростило аналіз, адже відкинуло потребу враховувати велику кількість факторів, що в різних людей є різними, як от генетика чи виховання. У веганстві взяли участь по одному близнюку від пари. Протягом місяця учасникам екперименту доставляли веганські сніданок, обід та вечерю. Так, 21 з 22 веганів дотримувався передбаченої дієти. Загалом дослід тривав два місяці.
"У нашому дослідженні використовувалася узагальнена дієта, яка доступна кожному", - пояснили вчені.
Результати виявились на користь вегантсва. Аналіз крові на рівень інсуліну та холестерину і зважування проводилися в три моменти дослідження – на початку, через чотири тижні, і в кінці, через вісім тижнів – після повного переходу на вегетаріанство. Всі три маркери були значно знижені.
Наприклад, оптимальний рівень ЛПНЩ (ліпопротеїді низької щільності) нижче 100: після восьми тижнів у учасників-веганів цей показник знизився до 95,5, а у їхніх близнюків-всеїдних піднявся до 116,1. У той же час рівень інсуліну натщесерце був приблизно на 20 відсотків нижчим у веганів, що зменшувало ризик діабету.
"Грунтуючись на цих результатах і міркуючи про довголіття, більшість із нас виграє від переходу на більш рослинну дієту. Веганська дієта може надати додаткові переваги, такі як покращення стану кишечника та сповільнення старіння", - резюмували лікарі.
Вчені додають, що драматизму в тому, аби продовжувати їсти м'ясо для вашого здоров'я немає, якщо ви при цьому їсте багато овочів, фруктів, бобів, цільних зерен.
"Що важливіше, ніж стати суворим веганом, так це включити у свій раціон більше продуктів рослинного походження", - пояснили автори дсолідження.
На щастя, чудовим першим кроком може бути розвага з веганською мультикультурною їжею, як-от індійська масала, азіатська зажарка та африканські страви з сочевиці, додали вони.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.