Однакова поживність, але різний ефект: чим ультраперероблена дієта відрізняється від мінімально обробленої
Тема схуднення не припиняє бути актуальною, оскільки зайва вага та ожиріння є поширеними проблемами, що впливають на здоров'я, зовнішній вигляд та якість життя. У світі існує безліч дієт та програм харчування, які мають допомогти скинути зайву вагу. Проте далеко не всі вони працюють.
Як пише видання ScienceAlert, посилаючись на дослідників з Великої Британії та США, вся причина в продуктах, які входять в раціон. Бо навіть якщо вкладатись у калораж, кілограми не підуть, якщо це ультраоброблені продукти. І щоб це довести, вчені провели дослідження, в якому взяли участь 50 людей з надмірною вагою.

Учасники дотримувались двох дієт у різний час. Ці програми харчування мали однакову поживну цінність (кількість жирів, вуглеводів, клітковини, солі, а також фруктів і овочів), але включали різні продукти. Одна з дієт була побудована на ультраперероблених продуктах (AMR), а інша – мінімально оброблених продуктах (MSP). Дієта AMR включала вівсяні батончики на сніданок та готову до вживання лазанью, а MSP – вівсянку, залиту кефіром на ніч, на сніданок та домашні спагеті болоньєзе.
Обидві дієти дали результат й учасники дослідження втратили вагу. Однак дієта MPF сприяла в середньому втраті вдвічі більшій втраті кілограмів, ніж дієта UPF. Також у тих, хто харчувався за схемою MPF пішло більше шкідливого жиру та був кращий контроль над тягою до шкідливої їжі.
"Попередні дослідження пов'язали ультраоброблені продукти з негативними наслідками для здоров'я. Але не всі ультраоброблені продукти за своєю суттю шкідливі для здоров'я, судячи з їхньої поживної цінності. Головною метою цього дослідження було заповнити значні прогалини в наших знаннях про роль харчової обробки в контексті існуючих дієтичних рекомендацій і її вплив на показники здоров'я, такі як вага, артеріальний тиск і склад тіла, а також на такі фактори, як харчові звички", – наголосили вчені.
Зазначається, що загальна втрата ваги учасників становила 2% за схемою MPF і 1% за дієтою UPF. Але варто зазначити, що експеримент був короткотривалим, всього вісім тижнів для кожного типу дієти з перервою у чотири тижні. Тому вчені мають намір провести більш глобальне дослідження. Але навіть зараз можна вже сказати, що дієта зі здоровим раціоном була більш ефективною. А у поєднанні з іншими факторами, наприклад, спортом, з часом може дати помітні результати.

Тобто якщо масштабувати отримані дані, то результат, наприклад, за рік у чоловіків може бути до 13% від загальної ваги, а у жінок до 9%. Тим часом за рік харчування за схемою UPF цей показник буде не більше 4% у чоловіків та 5% у жінок.
"Дослідження було відносно невеликим і не включало людей із дієтичними обмеженнями, але воно надає більше доказів того, як ми можемо впоратися зі зростаючою кризою ожиріння, а також підкреслює різницю, яку може зробити дотримання правильних рекомендацій у дієтах", – наголосили дослідники.
Таким чином це дослідження показує роль поживних речовин, таких як жир, сіль і цукор у нашому харчуванні. Ще наголошує на необхідності слідкувати за своїм раціоном, роблячи його більш здоровим та різноманітним.