Албанська кухня: овочева ікра айвар та м’ясна закуска бурек

Албанці люблять гостренькі зігріваючі закуски!

Рецепт, продукти, закуска
Албанська кухня сформувалась під впливом турецької, сербської, італійської та грецької.

Рецепти албанської овочевої ікри айвар та закуски бурек сподобаються усім, хто любить пряні й гостренькі страви з овочей, м'яса та сиру! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

29 листопада відзначається День визволення Албанії. З цієї нагоди Інформатор розповість про традиції албанської кухні. Албанська кухня відноситься до Середземноморської кухні, тому тут традиційно при приготуванні їжі широко використовують такі інгредієнти, як оливкова олія, зелень, часник, цибуля, риба і морепродукти.

Сильний вплив на формування албанської кухні мали турецька, сербська, італійська та грецька кухні. Також сильно вплинув на місцеву кухню іслам. Албанці не уявляють свій стіл без оливок, свіжих овочів і фруктів, баранини, білого хлібу, домашнього сиру, відварного рису і червоного вина!

Албанська кухня багата овочами та морепродуктами, а ще тут люблять м'ясо та сир!
Албанська кухня багата овочами та морепродуктами, а ще тут люблять м'ясо та сир!

Ми ж пропонуємо приготувати гостреньку й зігріваючу в холоди овочеву ікру айвар - це закуска з пересмаженого або печеного червоного болгарського перцю з характерним димним смаком, до якої додають часник, цибулю та баклажани. Її можна їсти як окрему страву чи подавати до м’яса та картоплі.

Вам знадобиться:

  • Червоний солодкий перець - 2,5 кг.
  • Гострий червоний перець - 2 штуки.
  • Баклажани - 0,5 кг.
  • Часник - 2-3 зубчики.
  • Рослинна олія - 100 мл.

Добавки: 

  • Сіль.
  • Копчена паприка.
  • Гострий перець.
  • Цукор.
  • Винний оцет.
Існує ще один варіант албанської овочевої пасти до основних страв - пінджур - з баклажанів, томатів, червоного й чорного перцю, цибулі й часника: вона дещо м'якша.
Існує ще один варіант албанської овочевої ікри до основних страв - пінджур - з баклажанів, томатів, червоного й чорного перцю, цибулі й часника: вона дещо м'якша.

Як готувати: 

Спершу слід запекти перці - солодкі та "чилі". Баклажани треба запекти до м'якості зовнішньої шкірки. Після того як овочі вихололи, їх треба очистити. Це зовсім нескладно - почорніла шкірка знімається одним рухом, як поліетилен!

Баклажани розрізати навпіл, очистити від почорніння і ретельно видалити підпорчені місця - таке часто буває. Гострий перець очистити від шкірки, хвостика і насіння. Всі болгарські перці очистити і промити водою. Скласти очищені овочі в друшляг, щоб стікала рідина.

Наступний етап - подрібнення овочів. Це можна зробити м'ясорубкою (ікра вийде грубішою) або блендером (ікра буде ніжнішою). Далі треба подрібнити всі овочі і перелити овочеву масу в велику миску. 

Зазвичай для термообробки овочів використовуються казан або каструля, та вдома, цілком можна обійтися великою глибокою сковорідкою з кришкою. На цьому етапі слід влити в сковороду півсклянки рослинної олії. Не доводячи її до кипіння, вилити в неї всю підготовлену овочеву масу, потім перемішати.

Далі треба очистити часник і дрібно його нарубати ножем. Додати його в ікру, а також сіль за смаком. Якщо ж раптом так вийшло, що ваш перець не має відчутного запаху диму, додайте 1-2 чайні ложки копченої паприки. Варто також додати 1-2 чайні ложки цукру - це значно покращить смак. Також можна додати "чилі" з насінням. 

Помішуючи, довести айвар до початку кипіння. Накрийте сковододу кришкою. Далі додайте винний оцет - винятково за своїм смаком. Часто помішуючи, варіть айвар при слабкому кипінні 15 хвилин.

Порада від Інформатора: важливо, щоб овочі запеклись до почерніння поверхні, потім деякий час витримувалися в закритому посуді. Після цього вони добре очищаються. В умовах міської квартири, можна пекти в відкритому полум'ї газового пальника. Можна пекти і в духовці, але в цьому випадку, добитися димного аромату плодів буде складніше.

Після того, як перці запеклися й поверхня почорніла, треба скласти всі плоди в миску або каструлю, потім накрити її поліетиленовим кульком. Так перець додатково стане більш м'яким, за рахунок внутрішнього тепла, і краще відшарується почорніла шкірка.

Албанці їдять бурек, аби позбавитись похмілля!
На Близькому Сході бурек їдять, аби позбавитись від похмілля!

Вулична албанська закуска бурек готується з листкового тіста та яловичого фаршу (або комбінації яловичини, свинини чи баранини). Його споживають і як основну страву, і як закуску, а ще ним люблять лікувати похмілля - разом із склянкою холодного кефіру.

Розповідаємо, як приготувати албанський бурек у домашніх умовах.

Вам знадобиться:

  • Борошно (пшеничне) - 750 г.
  • Сіль - за смаком.
  • Вода - 300 мл.

Для начинки:

  • М'ясний фарш - 200 г.
  • Сир твердий - 120 г.
  • Цибуля ріпчаста - 1 штука.
  • Часник, зубчики - 2 шуки.
  • Сіль - за смаком.
  • Перець чорний мелений - за смаком.
  • Зелень - за смаком.
  • Оливкова олія - 10 мл.

Як готувати: 

Просійте борошно, додайте воду й сіль, замісіть еластичне тісто. Залиште на 1 годину. До фаршу додайте подрібнену цибулю, зелень, часник, сіль, перець та перемішайте. Сир натріть на великій тертці.

Тісто розділіть на 4 частини та скачайте з них кульки. Кожен тоненько розкотіть у прозорі коржі. Перший корж складіть у формі конверта і покладіть його у центр другого коржа. Зверху на конверт викладіть половину фаршу та половину сиру. Краї загорніть на начинку.

На третій корж покладіть загорнутий "конверт" з начинкою, на нього фарш і сир, що залишився. Краї знову загорніть. І на четвертий корж покладіть конверт із начинкою. Краї загорніть нагору. Змастіть олією і випікайте при температурі 200°C 30 хвилин. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube