Дамлама в казані по-таджицьки - рецепт

Дамлама - це м'ясо, запечене з овочами в казані.

Рецепт, овочі, тушкування, їжа, продукти
Якщо ви не сповідуєте іслам, то можете взяти курку, яловичину чи свинину.

Рецепт таджицької м'ясної страви з овочами сподобається усім, хто любить ситно попоїсти в холоди! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

24 листопада відзначається День державного прапора Таджикистану. З цієї нагоди Інформатор розповість, як приготувати ароматну дамламу - м'ясо, запечене з овочами в казані! 

Що це за страва

Дамлама – рецепт дуже смачної страви середньоазіатської кухні. У товстостінному посуді - зазвичай використовується казан - м'ясо і овочі, викладені шарами, гасять на малому вогні у власному соку. Крім зазначених інгредієнтів, в дамламу можна додати баклажани, кабачки, цілі зубчики часнику. Також можна викладати м'ясо та овочі в казан, покритий чистою тканиною або фольгою достатнього розміру, щоб повністю загорнути всі продукти в казані. 

М'ясо краще брати жирне!
М'ясо краще брати жирне!

Вам знадобиться:

  • Філе яловичини - 750 г.
  • Капуста білокачанна - 200 г.
  • Морква - 200 г.
  • Цибуля ріпчаста - 220 г.
  • Картопля - 300 г.
  • Помідори - 550 г.
  • Баклажани - 600 г.
  • Кабачки - 700 г.
  • Болгарський перець - 230 г.
  • Часник (кріп, петрушка, кінза) - 25 г.
  • Зелень - 60 г.
  • Сіль - 40 г.
  • Спеції сухі (гострий перець, запашний перець, коріандр) - за смаком.

Як готувати: 

Можна взяти будь-яке нежирне м'ясо – свинину, баранину чи курку. Ще знадобиться найбільша каструля з товстим дном чи казан - 5-6 літрів. Нарізане маленькими шматочками м'ясо кладемо на дно каструлі першим шаром. Солимо і перчимо.

Потім кладемо нарізану тонкими кружальцями моркву, підсолюємо. Після цього кладемо цибулю, нарізану півкільцями. Потім картоплю, нарізану кубиками. Підсолюємо.

Наступний шар - половина баклажанів, нарізаних кружальцями. Солимо, посипаємо всіма спеціями та подрібненим часником. Потім половина кабачків. Також нарізаних кружальцями. Підсолюємо, посипаємо спеціями.

Кладемо шар солодкого перцю смужками. Потім ще шар баклажанів та кабачків. Кожен шар підсолюємо та посипаємо спеціями. Верхній шар - нарізані кружками помідори. Підсолюємо. Потім засипаємо все подрібненою зеленню, висипаємо сіль, спеції і подрібнений часник.

Накриваємо трьома листками капусти, добре притискаємо. Кришку закриваємо, вмикаємо конфорку на найсильніший вогонь, на п'ять хвилин. Потім вогонь зменшуємо до мінімального та готуємо три години. 

Порада від Інформатора: м'ясо до страви обирайте жирне! Кришку треба відкрити через три години - в цей час можна спокійно зайнятися іншими справами. Сервіруйте вашу страву, прикрашайте зеленню й подавайте із зеленим чаєм. Смачного!

Таджикська кухня - ароматна і смачна!
Таджикська кухня - ароматна і смачна!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube