Як зігрітися в мороз: п'ять головних зимових спецій

Пряний запах цих приправ допомагає впоратися з холодом, покращити смак страв та підняти настрій

дівчина та сніг
Спеції розширюють кровоносні судини - "відтаювання" організму відбувається швидше.

Корисний та смачний  спосіб зігрітися в морози – це спеції, які у тому чи іншому вигляді є на кожній кухні. Важливо, що в холод вони допомагають впоратися і з деякими типовими зимовими проблемами.

Імбир

Має властивості, що сприяють розширенню кровоносних судин та покращенню циркуляції крові, що допомагає зігріватися в холодну пору року. Крім того:

  • зміцнює імунітет за рахунок біологічно активних сполук, які захищають організм від застуд та грипу,
  • протизапальні властивості імбиру можуть бути корисними при лікуванні захворювань горла, нежиті,
  • антибактеріальні та антимікробні властивості: містить речовини, які можуть допомагати у боротьбі з бактеріями та вірусами.

Застосування: найпростіше зробити імбирний відвар, для цього натерти корінь на тертці та залити окропом. Коли трохи охолоне, додати мед та лимон.

Це досить міцна спеція, яка не рекомендується при гастриті та виразці шлунка.

Імбір - справжній чемпіон серед прянощів.
Імбир – справжній чемпіон серед прянощів.

Куркума

Куркумін, активний компонент цієї спеції, має імуномодулюючі властивості, тож сприяє зміцненню імунної системи. До того ж:

  • протизапальні властивості, корисні при лікуванні застуди чи грипу,
  • антиоксидантні властивості, що захищають клітини від ушкоджень вільними радикалами,
  • куркумін пом'якшує симптоми захворювань верхніх дихальних шляхів, полегшує нежить і кашель, 
  • має антисептичні властивості, корисні для лікування зимових інфекцій.

Застосування: для максимального ефекту краще використовувати свіжий корінь куркуми, а щоб спеція краще засвоювалася, додавати до неї чорний перець.

Куркума погано всмоктується в кров, тому вживати її краще з жирною їжею, додаючи в плов, гречку, картоплю разом із маслом.

Куркума допоможе полегшити симптоми застуди.
Куркума допоможе полегшити симптоми застуди.

Чорний перець

Піперин, що міститься в чорному перці, покращує засвоєння деяких поживних речовин, що корисно взимку, коли організм потребує додаткової енергії. З іншого боку:

  • містить вітаміни та мінерали, що зміцнюють імунну систему та допомагають боротися з інфекціями,
  • покращує кровообіг,
  • стимулює вироблення шлункового соку та покращує травлення,
  • деякі компоненти чорного перцю мають протизапальні та антибактеріальні властивості,
  • містить багато вітаміну С - аскорбінової кислоти в перці майже стільки ж, як у апельсині. І навіть калій, фосфор, магній, залізо, цинк, мідь та марганець.

Застосування: ідеальна компанія для перцю – білкова їжа, разом вони покращують травлення. А ось натщесерце страви, приправлені перцем, краще не вживати.

За вмістом вітаміну С перець може позмагатися з апельсином.
За вмістом вітаміну С перець може позмагатися з апельсином.

Коріандр

Аромат коріандру надає заспокійливого впливу, допомагаючи впоратися зі стресом, втомою та |зимовою депресією. Крім того:

  • має антимікробні властивості, 
  • підтримує здоров'я шкіри в умовах холодного та сухого повітря,
  • покращує травлення, знижуючи здуття та газоутворення,
  • містить антиоксиданти, що захищають клітини від ушкоджень вільними радикалами,
  • багатий вітамінами та мінералами, зокрема, вітамін K, вітамін C, магній, залізо.

Застосування: коріандр добре поєднується з більшістю овочів, особливо з томатами, капустою, морквою та баклажанами. Його можна додавати в салати, супи, соуси, плов, рагу та тушковані страви.

Аромат коріандру має заспокійливу дію.
Аромат коріандру має заспокійливу дію.

Кардамон

Аромат кардамону позитивно впливає на емоційний стан, допомагаючи впоратися зі стресом і втомою. З іншого боку:

  • допомагає стимулювати вироблення шлункового соку, покращуючи травлення та знижуючи здуття,
  • містить сполуки, що мають антимікробні властивості, 
  • допомагає полегшити дихання за умов зимової застуди,
  • лікує бронхіт, шкірні захворювання, підтримує зір. 
При застуді кардамон полегшує утруднене дихання.
При застуді кардамон полегшує утруднене дихання.

Застосування: свіжий кардамон має м'якший смак, ніж мелений. Цілісний кардамон найкраще використовувати для приготування супів, соусів та маринадів. Має сильний аромат, тому його слід додавати до страв у невеликих кількостях. Надає аромат не тільки каві, а й чаю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube