Деякі шоколадні батончики, морозиво, піца, кава та навіть алкогольні напої тепер рекламуються як білкові продукти
Споживання білка завжди домінує у порадах щодо фітнесу. Незалежно від того, чи хочете ви покращити фізичну форму чи просто стежите за вагою, поширена порада, яку дають усі, від фітнес-інфлюенсерів до лікарів, полягає в тому, що нам потрібно більше білка. Білок і справді відіграє важливу роль у підтримці м'язів і здоров'я, та вся ця підвищена увага до важливості білка спричинила сплеск популярності продуктів з білком. Та ж чи справді доданий білок покращує поживність їжі, і чи потрібен він кожному з нас. Інформатор вже знає відповідь.
Хоча білок, безумовно, важливий для нашого здоров'я, більшості з нас не потрібні ці продукти, збагачені білком, як постійна складова щоденного раціону, пише ScienceAlert.
Не кажучи вже про те, що цей маркетинг може призвести до так званого ефекту ореолу, коли споживачі помилково ототожнюють високий вміст білка із загальною харчовою цінністю. Цей ефект може призвести до сприйняття продуктів, багатих на білок, як поживних за своєю суттю. Хоча це не завжди так.
Рекомендації щодо харчування пропонують споживати близько 0,75 г білка на кілограм ваги тіла. Але ця рекомендація може бути заниженою, а кількість білку має становити близько 1,2-1,6 г на кг ваги тіла на день.
Існують докази, що кількість білка змінюється залежно від нашого здоров'я. Наприклад, людям потрібно їсти більше білка, коли вони одужують після хвороби. Дослідження також показують, що люди похилого віку повинні прагнути споживати щонайменше 1,2 г на кг ваги тіла, щоб боротися з віковою втратою м'язів.
Спортсменам також потрібно споживати більше білка для підтримки тренувань та відновлення. Більше того, зі зростанням популярності препаратів для схуднення, прйинято вдивати білок, щоб мінімізувати втрату м'язів під час схуднення.
Але те, що білок корисний для підтримки м'язової маси, не означає, що чим більше, тим краще. Насправді ж, навіть коли ми споживаємо велику кількість білка, лише частина його фактично використовується організмом.
Більшості з нас, ймовірно, потрібно трохи більше білка, ніж пропонують сучасні рекомендації, але менше, ніж часто рекламують інфлюенсери в соцмережах- деякі навіть пропонують до 3 г білка на кг маси тіла.
За іронією долі, необхідна кількість білка, запропонована новими даними - 1,2 г-1,6 г на кг маси тіла на день, близька до середнього споживання білка в більшості західних країн. Отже, в ідеалі, ми повинні прагнути споживати невелику кількість продуктів, багатих на білок, частіше протягом дня.
Близько 20-30 г білка, тобто приблизно жменя джерела білка на кожен прийом їжі підтримує м'язи. Найкраще отримувати його з горіхів, насіння, молока, яєць і бобів.
Збагачені білком продукти можна вживати як швидкий та легкий перекус, особливо для тих, кому важко споживати таку кількість білка за кожен прийом їжі. Однак важливо вживати ці продукти помірно.
Супермаркети повні продуктів, нібито збагачених білком. Проте, крім того, що ці продукти можуть містити додатковий білок, вони також можуть містити додаткові цукри або вуглеводи. Так, протеїнове молоко часто містить вдвічі більше білка, ніж звичайне молоко.
Ще один приклад - протеїнові батончики. Але залежно від обраного вами бренду, окрім додаткового вмісту білка, вони також можуть мати високий вміст цукру.
Багато продуктів, збагачених білком, мають ще одну спільну рису: вони належать до ультраоброблених продуктів. Ультраоброблені продукти - це комерційно виготовлені продукти, які містять інгредієнти, яких немає на вашій кухні.
Дослідження показують, що регулярне вживання ультраоброблених продуктів постійно пов’язане з погіршенням здоров’я. Це провокує хвороби судин та серця й діабет. Крім того, деякі з цих продуктів можуть не містити клітковини, вітамінів та необхідних мінералів.
Також білок - це лише один компонент загального харчового здоров'я. Тож продукти з високим вмістом білка не слід плутати з універсально здоровими продуктами.
Людям, які прагнуть досягти своїх цілей щодо білка, слід обирати різноманітні його джерела, враховувати роль напівфабрикатів у раціоні й думати про інші поживні речовини, такі як клітковина.