Подібно до середземноморської дієти, ця система харчування наголошує на необхідності вживання клітковини, корисних жирів і рослинних джерел білка
Тема схуднення не втрачає своєї популярності, є безліч підходів, дієт та методів, які допомагають побачити бажану цифру на вагах. Але не варто забувати і про здоров'я. Адже важлива не лишу стрункість, а ще і відсутність приводу навідати лікаря. Тому варто обирати дієти і методи харчування, які працюють комплексно.
Як пише видання The New York Times, професор кафедри дієтології Університету Торонто розробив нову дієту, яка заснована на вживанні рослинних продуктів та знижує рівень холестерину і ризик серцево-судинних захворювань. Основою є бобові, горіхи, оливкова олія першого віджиму, фрукти та овочі. Дослідження цієї дієти показали, що вона має неймовірні результати.

Подібно до середземноморської, нова дієта наголошує на необхідності вживання клітковини, корисних жирів і рослинних джерелах білка. Ключовими елементами дієти є горіхи та насіння, бобові (особливо соєві продукти), а ще оливкова олія першого віджиму, олія каноли та авокадо. Дієта також віддає перевагу продуктам з високим вмістом в'язкої клітковини (овес, ячмінь, бамія, баклажани, насіння чіа, а ще псиліум), яка в кишківнику перетворюється на гелеподібну речовину і зменшує всмоктування холестерину.
Природні рослинні сполуки фітостероли теж є ключовим компонентом комплексної дієти, бо мають структуру, схожу на структуру холестерину, тому конкурують з ним і тим самим допомагають організму менше засвоювати холестерин. Фітостероли містяться в горіхах, фруктах, овочах, рослинній олії та цільних зернах (зародки пшениці та рисові висівки). А вживати продукти тваринного походження з високим вмістом насичених жирів (вершкове масло, червоне м'ясо, оброблене м'ясо) дієта не рекомендує. Бо вони можуть підвищити рівень ЛПНЩ у крові, і збільшити ризик гіпертонії, серцевого нападу та інсульту.

Дослідження було невеликим. У ньому взяли участь 46 дорослих людей з високим рівнем холестерину. Їх розділили на три групи, які харчувались за різними схемами. Через місяць група, яка дотримувалася нової дієти, знизила рівень ЛПНЩ у крові приблизно на 29%. Тобто вона діє так само ефективно, як і статини.
Більш комплексне дослідження, яке охопило майже 210 тисяч медсестер та інших медичних працівників, показало, що вони мали на 14% нижчий ризик серцево-судинних захворювань (включаючи ішемічну хворобу серця та інсульт), ніж ті, хто дотримувався найменш суворої дієти.
Дотримуватись такої дієти доволі легко. Вона передбачає щоденне вживання 50 г рослинних білків, 45 г (за вагою) горіхів і насіння, 45 г (за вагою) олій, 20 г в'язкої клітковини та 2 г фітостеролів. Але як зазначили лікарі, не варто зважувати і дуже ретельно стежити за кількістю. Достатньо включити у раціон, наприклад, половину авокадо, пів склянки вареної брокколі та пів склянки коричневого рису. Тожі дієта дуже гнучка. Що є одним з факторів, які роблять її стійкою.