Котів і собак у шаурмі більше не буде: по харчових шахраях вперше завдано серйозного удару

Новітній інструмент дозволяє точно визначити походження продукту та може викрити неприємну правду

М'ясо
Може визначити навіть породу тварини.

Купляючи готові продукти в кулінаріях магазинів навряд чи можна бути впевненим у походженні м'яса і його якості. Стосовно цього навіть ходять легенди і меми, що, наприклад, у шаурмі може бути м'ясо собак чи котів. Саме для того, щоб бути впевненим у походженні м'яса вчені розробили спеціальний інструмент.

Як пише видання BBC, нову систему розробили науковці з Інституту Роуетта при Абердинському університеті. Вона має допомогти боротися з так званим харчовим шахрайством і додаванням до страв невідповідних інгредієнтів. Система здатна визначати тип м'яса в стравах, а також породу тварини, до якої воно належить.

Може не тільки визначати тип м'яса, а ще й його відсоткове вміст у страві
Може не тільки визначати тип м'яса, а ще і його відсотковий вміст у страві.

Вчені наголосили, що наразі шахрайство з продуктами дуже поширено. Виробники та магазини навмистно спотворюють інформацію по продуктах. Тому відстежувати їх походження та якість варто покупцю. І MEATiCode відмінно з цим впорається. Ще він допоможе запобігти перехресному забрудненню. 

Така розробка унікальна в своєму роді. Вона пройшла тестування. З її допомогою вчені проаналізували курку, яловичину, свинину та баранину і змогли виявити дві невідповідності. Наприклад, шашлик, який був заявлений як баранина, насправді був зроблений з іншого м'яса. Так само люля-кебаб складався не з 60% баранини, а лише з 20%, а решта була курка.

"Неправильне маркування продукту може спричинити проблеми у людей з алергією на певні продукти або тих, хто не може їсти певні види м'яса через релігійні переконання. Коли ви купуєте бургер у супермаркеті, ви не знаєте, що всередині – все, що ви можете зробити, це довіряти етикетці", – наголосив один з розробників.

Працює система наступним чином: в неї поміщають м'ясо і вона виявляє пептиди – короткі ланцюги амінокислот – за якими встановлює тип м'яса. Чи надійде такий пристрій у вільний продаж, та які габарити він має, наразі невідомо. Проте вчені у роботі з м'ясом поставили крапку і тепер хочуть перейти до меду, фальсифікації з яким також поширені.

Мед підробляють різними методами, найчастіше шляхом додавання цукрових сиропів, крохмалю, патоки чи навіть води. Це робиться для здешевлення продукту або видавання неякісного меду за високоякісний. Здебільшого визначити підробку можна лише шляхом лабораторних тестів. Вживання фальсифікованого меду не несе ніякої користі, а лише забезпечує споживання простих цукрів без вітамінів, ферментів та антиоксидантів, які властиві натуральному продукту.

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити