В Ізраїлі зрозуміли, який колір їжі прочищає мізки

Дослідники кажуть, що одна дієта може уповільнити старіння мозку. Але потрібна її модифікація

Здоров'я, їжа, продукти, зелень, овочі, корисні поради, мозок, харчування, дієта
П’ять найкращих способів додати більше зелені у свій раціон у холодні зимові місяці.

Нова версія середземноморської дієти, яка включає зелений чай і зелені смузі, може навіть краще уповільнювати старіння мозку, ніж початкова. Такого висновку дійшли вчені з Ізраїлю, пише The Telegraph. Це дослідження вказує на цінність рослинних хімічних речовин, які називаються поліфенолами. Ці сполуки, яких багато в зелених овочах, мають протизапальні властивості і, здається, є одними з найпотужніших для захисту мозку з віком. Ось п’ять найкращих способів додати більше зелені у свій раціон у холодні зимові місяці.

Капуста

Цей овоч наповнений типом антиоксидантів, які називаються флавонолами.
Цей овоч наповнений типом антиоксидантів, які називаються флавонолами.

Флавоноли допомагають захистити клітини від пошкодження та зменшити запалення. Вона також містить рослинні сполуки, які називаються глюкозинолатами. Ті в кишечнику перетворюються на сульфорафан – протиракову сполуку.

Рецепт: капусту може бути важко їсти сирою, тому спробуйте її злегка присмажити. На розігріту сковороду додайте трохи оливкової олії, зубчик дрібно натертого часнику і шматочок червоного перцю. Додайте дрібно нарізану капусту і варіть, поки вона не зів’яне. Перед подачею вичавіть трохи лимонного соку і додайте добре мелений чорний перець.

Цибуля-порей

Цибуля-порей  відіграє вирішальну роль у здоров’ї кишечника.
Цибуля-порей відіграє вирішальну роль у здоров’ї кишечника.

Цибуля-порей є чудовим джерелом стійкого крохмалю, типу пребіотичної клітковини, яку кишечник не може переварити. Він потрапляє в товстий кишечник, де ферментується кишковими бактеріями з утворенням жирних кислот. Вони покращують чутливість до інсуліну та розумові функції.

Рецепт: покладіть цибулю-порей в суп, змішавши з іншими багатими на поживні речовини зеленими овочами, такими як крес-салат. Розтопіть 1 чайну ложку вершкового масла у великій каструлі, додайте дрібно нарізану цибулю-порей і обсмажте впродовж кількох хвилин. Додайте очищену та нарізану кубиками картоплю та пакетик крес-салату та пасеруйте ще п’ять хвилин, а потім додайте 500 мл овочевого бульйону та посипте мускатним горіхом. Добре приправте, тушкуйте ще 20 хвилин, а потім перемішайте до однорідності.

Савойська капуста 

Савойська капуста містить багато клітковини.
Савойська капуста містить багато клітковини.

Савойська капуста містить 3 г клітковини на 100 г.

Рецепт: обсмажте савойську капусту з великою кількістю імбиру, часнику та перцю чилі. У великій каструлі розігрійте 1 столову ложку олії, додайте 2 дрібно натертих зубчики часнику, 1 чайну ложку дрібно натертого свіжого імбиру, очищений від кісточок і дрібно нарізаний червоний перець чилі та смажте на сильному вогні 1 хвилину, помішуючи. Додайте трохи нашаткованої савойської капусти та смажте ще 3 хвилини, помішуючи, поки вона не почне в’янути. Зніміть з вогню і перед подачею збризніть кунжутною олією.

Гороховий салат

Горох містить білок.
Горох містить білок.

Зазвичай ми асоціюємо білок із жирним соковитим стейком, але горох є одним із небагатьох зелених овочів із високим вмістом білка і, звичайно, без насичених тваринних жирів. Він містить близько 5,5 г нежирного рослинного білка на 100 г. 

Рецепт: приготуйте теплий салат із зелених овочів, ідеальний для зими, бланшуючи по 200 г гороху та стручкової квасолі в киплячій воді протягом кількох хвилин, щоб вони розм’якшилися. Зробіть заправку з соку лимона та апельсина, ½ чайної ложки кмину, 1 столової ложки оливкової олії та щіпки солі та перцю. Овочі заправте і їжте ще теплими.

Мангольд – листя буряка

Мангольд – це різновид листя буряка.
Мангольд – це різновид листя буряка.

Важливість вітаміну D і кальцію, коли мова заходить про підтримку міцності наших кісток, добре звідома. Але більшість людей не знають, що вітамін K працює рука об руку з ним, регулюючи відкладення кальцію в кістках.

Рецепт: щоб приготувати простий гарнір, розігрійте на сковороді 1 чайну ложку вершкового масла та 1 чайну ложку оливкової олії. Додайте нарізані гриби та розм’якшіть, перш ніж додати пакетик попередньо звареної кіноа, трохи нарізаного мангольда та жменю подрібнених зелених трав – м’ята/петрушка тощо. Потім вичавіть лимонний сік і посипте зверху стружкою пармезану і великою кількістю чорного перцю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube