Ось чому не варто зберігати відкриті консерви в холодильнику
Для тих, у кого виникає спокуса ставити напівпорожню банку з їжею в холодильник, щоб зберегти на потім, - є вагома причина уникати цієї звички. Найбільше занепокоєння викликає вимивання металу, процес, коли металевий матеріал банки з часом просочується у вашу їжу, повідомляє IFLScience. Коли ви відкриваєте банку, її нутрощі піддаються впливу повітря, і окислення може прискорити перенесення металів у їжу. Це особливо актуально для кислих продуктів, як от консервовані помідори, які можуть прискорити руйнування внутрішньої оболонки банки, збільшуючи ризик зараження.
Як попереджає дослідження 2019 року, їжа з консервної упаковки не повинна піддаватися дії кисню протягом тривалого часу. Особливо, якщо вона була відкрита, оскільки це збільшить вимивання заліза та цинку з упаковки в їжу.
Організм насправді потребує дуже невеликих кількостей цинку та заліза. Та навіть якщо вилужені метали не зашкодять вам, вони можуть змінити смак і якість вашої їжі. Продукти з високим вмістом кислоти можуть вимивати метал або металеві присмаки з банок, а отже їжа згодом може мати неприємний, жерстяний присмак.
В останні десятиліття в харчових банках ховається ще одна небезпека: бісфенол А - промисловий хімікат, який часто використовувався для покриття внутрішньої сторони банок, щоб запобігти вимиванню металів й псуванню продуктів.
Згідно з дослідженням 2020 року встановлено, що консерви є поширеним джерелом бісфенолу А. Також відомо, що ці хімікати мають несприятливі наслідки для здоров’я - наприклад, імітувати естроген, що може порушити нормальну роботу гормонів у жінок. Зберігання їжі у відкритих банках підвищує ризик вимивання бісфенолу А в їжу.
Рішення просте і займе у вас 10 секунд: перемістіть усі невикористані консерви в чистий герметичний контейнер перед охолодженням. Невикористану їжу з металу можна зберігати в холодильнику, але її потрібно перемістити в харчовий скляний або пластиковий контейнер і використати протягом чотирьох днів.
Хоча це може трохи збільшити вашу купу посуду, це може окупитися в довгостроковій перспективі . Принаймні, це точно вам не зашкодить!