Чи потрібно зберігати соєвий соус у холодильнику - суперечка шеф-кухарів

Соєвий соус вживали ще близько 2200 років тому - задовго до винаходу холодильників

Кухар та соєвий соус
Деякі бактерії та грибки можуть виживати в рідині за кімнатної температури

Соєвий соус можна безпечно зберігати за кімнатної температури протягом декількох місяців. Однак є кілька тверджень, коли було б непогано покласти цю рідку приправу в холодильник.

Соус виготовляється шляхом ферментації пропарених соєвих бобів та смажених зерен пшениці за допомогою певних плісняв, таких як Aspergillus oryzae або A.sojae, з подальшим заварюванням протертої суміші солоним розсолом. Потім продукт пресують для отримання рідкої приправи, що ідеально підходить для надання їжі насиченого смаку умамі, пише Іflscience.

Як відомо, сіль є відмінним природним консервантом, вона пригнічує ріст мікробів, витягуючи воду з клітин шляхом осмосу. І оскільки в соєвому соусі надзвичайно високий вміст солі (всього одна столова ложка містить близько половини добової норми, що рекомендується), він відмінно захищений від мікроорганізмів, які можуть викликати у вас розлади. Крім цього, соєвий соус піддається ферментації - ще одному методу консервування продуктів. І він помірно кислий, що є додатковим захистом від хвороботворних мікроорганізмів.

Звичайно, варто пам'ятати, що соєвий соус був винайдений щонайменше 2200 років тому за часів династії Західної Хань у Китаї, задовго до винаходу електричного холодильника і якщо залишити закриту пляшку соєвого соусу, вона може зберігатися роками без будь-яких проблем. Та більшість думає, що також і відкриту пляшку соєвого соусу можна залишити в шафі на кілька місяців завдяки цим консервуючим властивостям. Проте деякі радять зберігати соєвий соус після відкриття в холодильнику для збереження свіжості.

Японський виробник продуктів харчування Kikkomon каже, що "соєвий соус зберігається кілька місяців і щоб зберегти смак, ми рекомендуємо після відкриття зберігати пляшку в холодильнику".

"Соєвий соус після відкриття пляшки може зазнати окислення, що може погіршити його тонкий смак і природний зовнішній вигляд", - додав Kikkomon.

У свою чергу, шеф-кухар Ацуко Ікеда розповіла, що не зберігає соєвий соус у холодильнику, бо дуже швидко використовує пляшку. Хоча вважає, що краще закінчити пляшку протягом місяця після відкриття. Після цього вона пропонує використовувати соєвий соус для різних страв, які не залежать від вишуканих властивостей приправи.

"Можливо, він не такий свіжий, яким був, коли його вперше відкрили, але його можна використовувати для тушкування та соусів, таких як теріяки, а не для сашимі чи суші", - сказала Ікеда.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube