Помірне споживання сиру може допомогти захистити мозок від вікових змін
Сир є джерелом білка, кальцію, фосфору, вітамінів групи B та інших мінералів. Він зміцнює кістки і зуби, підтримує здоров'я м'язів та нервової системи, а також може допомагати контролювати вагу та знижувати ризик серцево-судинних захворювань. Це далеко не вся користь для здоров'я від цього продукти. Вчені продовжують встановлювати нові аспекти його дії.
Як пише видання ScienceAlert, посилаючись на дослідження японських вчених, до інших показників додалась ще користь для здоров'я мозку. Йдеться про зниження ризику деменції. Ті, хто хоч раз на тиждень їдять твердий сир, менше схильні до цього захворювання. Все завдяки вітаміну K та корисним бактеріям. Може тому миші і щури такі хитрі?

Наразі немає ліків від деменції, але існують способи профілактики захворювання. Серед них регулярні фізичні вправи, здорове харчування, відмова від вживання алкоголю. Впливає навіть коло спілкування та прослуховування музики. І тепер до них можна додати вживання сиру. У рамках дослідження японські вчені проаналізували дані щодо здоров'я 7 914 осіб віком 65 років та старше. Половина повідомила, що їсть сир принаймні раз на тиждень, а половина сказала, що взагалі не їсть його.
Здоров'я учасників дослідження відстежували протягом трьох років. Серед тих, хто їсть сир, 134 особи захворіли на деменцію (3,4%); а серед тих, хто утримується від його вживання, деменція розвинулась у 176 осіб (4,5%). Тобто різниця становить 10-11 додаткових випадків на кожні 1 000 людей. Так, показники не великі, але і дослідження було не масштабним. Тож навіть такий помірний ефект має значення.
"Ці результати узгоджуються з попередніми спостережними даними, що пов'язують споживання молочних продуктів із когнітивним здоров'ям. Хоча ефект для кожної людини є помірним, на рівні населення, особливо в країнах з низьким споживанням сиру, такі відмінності можуть суттєво вплинути на стратегії профілактики деменції", – наголосили вчені.

Дослідники наголосили, що врахували кілька факторів, які можуть впливати на ризик деменції, зокрема вік, стать, рівень освіти та дохід. У вторинному аналізі також контролювали здорове харчування. Цікаво, що учасники експерименту, які не вживали сир, харчувались менш правильно. Тож у сирі є те, що впливає на когнітивні здібності. Попередні дослідження виявили зв'язок між здоров'ям кишківника та деменцією. Тож, ймовірно, саме наявність корисних бактерій є тією особливістю.
Ще ферментовані продукти, такі як сир корисні для серця, а здоров'я серця давно вважається важливим фактором для зниження ризику деменції. Тож, ймовірно, ці аспекти діють комплексно, надаючи бажаний результат. Але для остаточних висновків зарано. Тим паче не можна сказати, що звичайний сирний перекус гарантовано захистить від деменції. Але ознаки свідчать, що це може допомогти захворюванню. Вчені мають намір провести більш розширене дослідження.