Вчені назвали фактори, які впливають на здоров’я та старіння приблизно в десять разів більше, ніж гени
У великому дослідженні вчені з Оксфордського університету виявили 25 елементів способу життя й навколишнього середовища, які збільшують або зменшують ризик ранньої смерті. Вживання сиру та проживання в будинку з відкритим вогнем назвали ключовими факторами, пов’язаними зі збільшенням тривалості життя, пише The Telegraph.
Команда вчених використала дані майже півмільйона британців й оцінила вплив 164 факторів навколишнього середовища на 22 основних захворювання. Команда визначила фактори, що впливають на здоров’я та старіння приблизно в десять разів більше, ніж гени.
"Виявлення того, що фактори дитинства, такі як куріння матері, можуть впливати на ризик смертності через 80 років, є особливо приголомшливим", – кажуть дослідники.
Життя в будинку, а не в квартирі, розпалювання вогню та відвідування тренажерного залу також пов’язані з тривалістю життя. А от почуття насичення або втоми, постійні фінансові труднощі, а також занадто багато сну чи дрімоти – пов’язані з ранньою смертю. Дослідження, на диво, не виявило суттєвого зв'язку між коротшим життям і алкоголем, м’ясом, сіллю, овочами чи фруктами.
Дослідження показало, що люди, які їдять сир, з більшою ймовірністю проживуть довше. Проте питання щодо того, чи сам сир настільки корисний, чи люди, які можуть собі його дозволити, в принципі мають кращий рівень життя, з доступом до кращої медицини тощо, залишається відкритим.
Інші фактори, що мають значний вплив на старіння та смертність, включали забруднення навколишнього середовища, шумове забруднення, годування груддю в дитинстві, сон менше семи годин на добу та самотність.