Різдвяний стіл по-мексиканськи - рецепт

В різдвяний пиріг у Мексиці ховають фігурку Ісуса.

Рецепт, Різдво, лайфхак, кухні народів світу
Хто знайде фігурку, на того чекає удача!

Рецепт різдвяного пирога за мексиканською традицією сподобається усім, хто любить ароматні десерти з сюрпризом! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

Різдво святкують в багатьох країнах світу, де сповідують християнство. Святкова вечеря є спільним звичаєм з цієї нагоди. Зазвичай стіл заставляють смачною їжею, приготованою заради пригощань найближчих родичів та друзів. Однак меню в різних країнах здебільшого відрізняється, і впливає на це характер національної кухні. Інформатор розповість, як приготувати традиційний різдвяний пиріг, в якому мексиканці ховають сюрприз для гостей!

Різдво в Мексиці має свої кулінарні традиції!
Різдво в Мексиці має свої кулінарні традиції!

Традиційно у Мексиці напередодні Різдва вечеряють у сімейному колі. 24 грудня, після Різдвяної меси вся родина збирається за святковим столом. На столі завжди є типові мексиканські страви, як от мексиканська закуска тамале, суп позоле, солона тріска, та пиріжки бунуелос. До столу подають гарячий фруктовий пунш пончо та газований сидр. 25 грудня – виключно сімейний день, який прийнято проводити в колі родини, відкриваючи подарунки.

Також гостей на Різдво частують особливою стравою - пирогом, який називається Three Kings cake або Twelfth Night cake. Задля забави у цьому пирозі ховають фігурку немовляти-Ісуса, а того, хто її знайде, впродовж наступного року будуть вважати хрещеним батьком Ісуса. Вважається, що на цю людину чекає щасливий рік.

Інформатор вже розповідав, як святкують Різдво французи, та якими смаколиками прикрашають святковий стіл британці, а сьогодні ми розкажемо, як приготувати мексиканський різдвяний пиріг.

В пиріг жартома ховають фігурку Ісуса!
В різдвяний пиріг у Мексиці жартома ховають фігурку Ісуса.

Вам знадобиться:

  • Молоко - 2/3 склянки.
  • Вершкове масло - 6 столових ложок.
  • Цукор-пісок - 1/3 склянки.
  • Сіль - 1/2 чайної ложки.
  • Яйця - 2 штуки.
  • Дріжджі - 2 чайні ложки.
  • Борошно - 390 г.

Начинка:

  • Вершкове масло - 2 столові ложки.
  • Цукор-пісок - 2 столові ложки.
  • Кориця - 1/2 чайної ложки.
  • Горіхи (подрібнені) - 1/2 склянки.
  • Сухофрукти - 3/4 склянки.
  • Цедра лимона (апельсина або лайма) - 1 столова ложка.
  • Цукати з вишні або апельсинової цедри.
  • Мигдаль, кешью або волоські горіхи (слайси).

Як готувати: 

Спершу замісимо тісто. Доведіть молоко до кипіння. Залийте гарячим молоком масло, цукор і сіль і час від часу помішуйте, поки масло не розтане. Охолодіть суміш, щоб була теплою.

У мисці змішайте молочну суміш, яйця та дріжджі. Додайте борошно по 1 склянці за раз, вимішуючи вручну або міксером, доки не утвориться м’яке гладке тісто. Для цього також можна використовувати хлібопічку, якщо вона у вас є, налаштовану на цикл замісу тіста.

Помістіть тісто в змащену маслом ємність, накрийте її та поставте в місце без протягів, щоб воно піднялося десь вдвічі (приблизно на годину). Після першого підйому осадіть тісто, накрийте та дайте йому відпочити 10 хвилин. Переверніть тісто на злегка присипану борошном поверхню, розкачайте в прямокутник 50x30 см.

Для приготування начинки: змастіть поверхню тіста розтопленим вершковим маслом, залишивши відстань в сантиметр вздовж одного з довгих країв. Змішайте цукор і корицю в невеликій мисці. Додайте горіхи, фруктову суміш і цедру, і рівномірно посипте цією сумішшю змащене маслом тісто.

Тепер збираємо пиріг докупи. Згорніть тісто рулетом, рухаючись до краю. З’єднайте шов разом, щоб міцно закріпити його, а потім з’єднайте кінці, щоб утворити кільце. Викладіть утворене кільце з тіста на деко, застелене пергаментом. Знову стисніть шов у місці з’єднання двох кінців, щоб переконатися, що кільце запечатано.

За допомогою ножиць зробіть надрізи в тісті з інтервалом в пару см навколо зовнішнього краю. Сховайте фігурку Ісуса, цукерку або мигдаль в пиріг. Ви також можете покласти смужки зацукрованої апельсинової цедри в надрізи, щоб створити вигляд, як на фото вище. Накрийте тісто змащеною поліетиленовою плівкою та дайте піднятися майже вдвічі (приблизно 30-40 хвилин).

Коли тісто набуде форми та підніметься вдруге, розігрійте духовку до 240°. Зніміть поліетиленову плівку та змастіть верх яйцем. Викладіть зацукровані вишні (розрізані навпіл) у проміжки між прорізами в тісті та прикрасьте його горіхами.

Випікайте пиріг 25-30 хвилин, нещільно накривши його фольгою після перших 15 хвилин, оскільки він швидко підрум’яниться. Вийміть його з духовки, коли внутрішні частини прорізів виглядатимуть готовими. Охолодіть пиріг на решітці перед нарізанням і подачею.

Порада від Інформатора: якщо ви хочете використовувати глазур, змішайте 1 столову ложку цукру з 2 чайними ложками води та 1/4 чайної ложки ванілі. Перемішайте та збризніть на пиріг протягом останніх 20 хвилин під час випічки.

Підписуйтесь на наш Telegram-каналщоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube