Готуємо бігос з чорносливом та вином по-хмельницьки - рецепт

30 вересня відзначають День міста Хмельницького! Спробуємо місцеву кухню

Бігос, рецепт
Бігос – традиційна польська страва. За класичним рецептом він готується із суміші свіжої та квашеної капусти.

Рецепт бігосу, сподобається усім, хто любить страви з капусти. Готувати його просто. А щоб вийшло ще смачніше, Інформатор має для вас пораду. 

30 вересня відзначають День міста Хмельницького! З-поміж іншого хмельничани люблять популярну страву польської кухні - капустяний бігос або бігус. 

Капустяно-м'ясний бігус з вином та чорносливом не залишить байдужими навіть тих, хто не є прихильниками капусти!
Капустяно-м'ясний бігус з вином та чорносливом не залишить байдужими навіть тих, хто не є прихильниками капусти!

Бігос, або бігус – традиційна польська страва на основі м'яса та капусти. За класичним рецептом він готується із суміші свіжої та квашеної капусти. При цьому до бігосу додають різноманітні м'ясні інгредієнти, копченості, сухофрукти та алкоголь. Інформатор пропонує вашій увазі рецепт бігуса зі свинячими ребрами, чорносливом та вином.

Вам знадобиться: 

  • Капуста свіжа - 800 г.
  • Капуста квашена - 500 г.
  • Свинячі ребра - 500-800 г.
  • Грудинка свиняча копчена (або будь-які інші копченості) - 300 г.
  • Цибуля ріпчаста (середнього розміру) - 200 г.
  • Чорнослив без кісточок - 150-200 г.
  • Томатна паста - 1 столова ложка.
  • Вино червоне сухе або напівсухе (можна замінити бульйоном або водою) - 200 г.
  • Лавровий лист - штучка.
  • Сіль, перець чорний мелений - до смаку.
  • Цукор - 2 чайні ложки.

Як готувати: 

Свинячі реберця нарізати порційними шматочками. Обсмажити їх до рум'яності в добре розігрітому посуді з товстими стінками та дном. Масло можна не використовувати, якщо посуд з гарним антипригарним покриттям.

Цибулю нарізати кубиками. Копчену грудинку нарізати невеликими шматочками. Коли свинячі реберця трохи підрум'яняться, додати до них цибулю та грудинку. Перемішати.

Чорнослив нарізати шматочками. Додати його та томатну пасту до м'яса, перемішати.

Свіжу капусту нашаткувати, додати до м'яса. Приблизно через 5 хвилин додати квашену капусту, перемішати. 

Додати лавровий лист та чорний мелений перець. Залити блюдо вином. Все утрамбувати, накрити кришкою та гасити на помірному вогні 60 хвилин. Якщо рідина сильно википає, можна влити трохи води. Протягом приготування кілька разів перемішати.

Посолити та додати цукор до смаку. Знову накрити кришкою і томити бігус ще мінімум 30 хвилин. Загалом, чим довше він гаситься, тим смачніше буде!

Порада від Інформатора: якщо квашена капуста дуже кисла, перед додаванням її треба промити, а щоб бігос настоявся і його смак став особливо насиченим, страву заведено готувати заздалегідь.

Ваша страва готова, смачного!
Ваша страва готова, смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube