У шкірці ківі антиоксидантів більше, ніж у м'ясі!
Унікальна шкірка ківі може не всім сподобатися, але ці грубі волоски, які називаються трихомами, можуть бути дуже корисними як для рослини, так і для вашого здоров’я. Волоски ківі працюють як захисний механізм, що запобігає потраплянню комах на нерівну поверхню фрукта. Це також допомагає утримувати вологу та захищати плоди від сонячного світла в тропічному кліматі Китаю та Тайваню. Однак для людини вони не менш корисні, пише Iflscience.
Шкірка ківі, мабуть, більш багата поживними речовинами, ніж сам фрукт. Вживання шкірки на 50% збільшує вміст клітковини, на 32% - фолатів, на 34% - вітаміну Е. Насправді антиоксидантів, а саме вітамінів С і Е, у шкірці ківі більше, ніж у м’ясі.
Обов’язково ретельно мийте фрукти та овочі, адже в ківі можуть бути пестициди. І хоча за даними Управління з контролю за продуктами й ліками (FDA) та Міністерства сільського господарства США (USDA) ківі має маркування 15, тобто є відносно вільним від них. Втім, перестрахуватися не завадить.
Насправді споживання шкірки будь-яких фруктів чи овочів супроводжується ризиком зараження пестицидами. Посібник для покупців щодо пестицидів у продуктах Environmental Working Group (EWG) - це щорічний список, в якому класифікується забруднення пестицидами 46 популярних фруктів і овочів. Ківі туди потрапив.
Незважаючи на очевидні переваги вживання шкірки ківі, вона здатна викликати подразнення. Через кристали оксалату кальцію у волосяному шарі ківі, що спричиняють мікроскопічні подряпини в роті, шкіра цього фрукту може діяти як подразник (коли фруктова кислота контактує з цими порізами).
Наявність вищих рівнів оксалатів у шкірці фруктів також може створити ризик для людей, які мають в анамнезі сечокам’яну хворобу (камені у нирках або схильність до них), оскільки оксалати зв’язуються з кальцієм в організмі, потенційно погіршуючи стан.
Алергія на ківі також досить поширена, адже з 13 різних алергенів, ідентифікованих у ківі, п’ять визначені як основні. Оральна алергія може виникнути у тих, хто має алергію на пилок берези або латекс, оскільки білки в ківі мають схожу форму. Це може спричинити легке або сильне подразнення ротової порожнини, а в деяких випадках – анафілаксію.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.