Чи можна їсти ківі зі шкіркою - допитлива відповідь лікарів

Читать на русском

У шкірці ківі антиоксидантів більше, ніж у м'ясі!

Читать на русском
Фрукти, продукти, їжа
Чи безпечно їсти шкірку ківі?

У шкірці ківі антиоксидантів більше, ніж у м'ясі!

Унікальна шкірка ківі може не всім сподобатися, але ці грубі волоски, які називаються трихомами, можуть бути дуже корисними як для рослини, так і для вашого здоров’я. Волоски ківі працюють як захисний механізм, що запобігає потраплянню комах на нерівну поверхню фрукта. Це також допомагає утримувати вологу та захищати плоди від сонячного світла в тропічному кліматі Китаю та Тайваню. Однак для людини вони не менш корисні, пише Iflscience.

Природній антиоксидант 

Шкірка ківі, мабуть, більш багата поживними речовинами, ніж сам фрукт. Вживання шкірки на 50% збільшує вміст клітковини, на 32% - фолатів, на 34% - вітаміну Е. Насправді антиоксидантів, а саме вітамінів С і Е, у шкірці ківі більше, ніж у м’ясі.

Мийте ретельніше! 

Обов’язково ретельно мийте фрукти та овочі, адже в ківі можуть бути пестициди. І хоча за даними Управління з контролю за продуктами й ліками (FDA) та Міністерства сільського господарства США (USDA) ківі має маркування 15, тобто є відносно вільним від них. Втім, перестрахуватися не завадить. 

Разом із користю ківі здатен викликати алергію!
Разом із користю ківі здатен викликати алергію та провокувати загострення сечокам'яної хвороби!

Насправді споживання шкірки будь-яких фруктів чи овочів супроводжується ризиком зараження пестицидами. Посібник для покупців щодо пестицидів у продуктах Environmental Working Group (EWG) - це щорічний список, в якому класифікується забруднення пестицидами 46 популярних фруктів і овочів. Ківі туди потрапив. 

Застереження алергікам 

Незважаючи на очевидні переваги вживання шкірки ківі, вона здатна викликати подразнення. Через кристали оксалату кальцію у волосяному шарі ківі, що спричиняють мікроскопічні подряпини в роті, шкіра цього фрукту може діяти як подразник (коли фруктова кислота контактує з цими порізами).

Наявність вищих рівнів оксалатів у шкірці фруктів також може створити ризик для людей, які мають в анамнезі сечокам’яну хворобу (камені у нирках або схильність до них), оскільки оксалати зв’язуються з кальцієм в організмі, потенційно погіршуючи стан.

Алергія на ківі також досить поширена, адже з 13 різних алергенів, ідентифікованих у ківі, п’ять визначені як основні. Оральна алергія може виникнути у тих, хто має алергію на пилок берези або латекс, оскільки білки в ківі мають схожу форму. Це може спричинити легке або сильне подразнення ротової порожнини, а в деяких випадках – анафілаксію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.