Як приготувати традиційний куліш, капусняк, галушки та шулик
Рецепт козацького обіду сподобається всім, хто любить традиційну українську кухню! Готувати його просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду!
1 жовтня в нашій країні відзначають День українського козацтва. Наші хоробрі пращури, що наводили страх на ворогів, харчувались ситно й невибагливо, втім, від того не менш смачно. Інформатор розповість, як приготувати традиційні страви козацького столу - куліш, галушки, козацький капусняк та шулик. Тут і гарнір, і перша страва, й солодке від козаків, яке чудово смакує з медом та узваром чи шипшиновим чаєм! Розбираймось, що й до чого.
Куліш (від угор. köles - просо) - найвідоміша українська страва, готується з пшоняних круп. Ця страва надзвичайно проста в приготуванні. Козаки щодня варили куліш під час військових походів. Промите пшоно засипали в казан з киплячою водою, для смаку додавали одну-дві картоплини, сіль, коріння, по можливості зелень. Готовий куліш затирали салом із цибулею й часником.
Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління, видозмінювалися, і сьогодні існує безліч варіантів приготування кулешу. Звісно, так звана польова каша з казана - найсмачніша, вона пахне димком і має ні з чим незрівнянний присмак. Однак, приготувати куліш можна і вдома, він створить особливий затишок!
У каструлі на середньому вогні закип'ятіть м'ясний бульйон чи воду. Пшоно промийте до прозорої води. Картоплю наріжте середніми кубиками. Копчену груднинку наріжте тонкими смужками. Можете взяти сало - у такому разі куліш вийде жирніший. Моркву натріть на великій тертці. Цибулину наріжте дрібними кубиками.
Кріп дрібно порубайте. За бажанням можете замінити або доповнити іншою зеленню, наприклад, петрушкою, кінзою, зеленою цибулею або використовувати суміш різних трав. У киплячий бульйон викладіть картоплю. Доведіть до кипіння і варіть близько 5-7 хвилин. Потім всипте промите пшоно. Варити на слабкому вогні 5-7 хвилин. Пшоно не повинно сильно розваритися і втратити форму.
У сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло. Викладіть цибулю й обсмажте до прозорості. Додайте моркву та груднинку. Смажте, помішуючи, ще 5 хвилин. Сало слід спочатку обсмажити його до зажаристих шкварок. А потім уже додавайте моркву та цибулю. Перекладіть засмажку в каструлю. Додайте лаврове листя, посоліть, поперчіть до смаку. Варіть ще 5-7 хвилин до готовності пшона і картоплі. Наприкінці додайте в куліш подрібнений кріп.
Капусняк - заправна перша страва традиційної української кухні, козаки їли та готували її не щодня, а скоріше з нагоди та до свят. Готується ця страва переважно зі свіжої білокачанної капусти. Капусту для капусняка труть на дрібну тертушку. Капусняк має приємний легко кислий і солодкуватий смак.
М’ясо нарізаємо чималими шматочками та опускаємо в каструлю з холодною водою. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, варимо на маленькому вогні протягом 40 хвилин.
Промиваємо пшоно, додаємо до бульйону. Варимо ще 10 хвилин. Чистимо та миємо овочі. Картоплю нарізаємо невеликими кубиками та викладаємо в каструлю - до бульйону з пшоном. Варимо до готовності картоплі.
Квашену капусту віджимаємо від розсолу й дрібно шинкуємо. Кидаємо в бульйон разом із лавровим листом. Солимо, перчимо. Варимо на слабкому вогні ще 15 хвилин. Моркву натираємо на тертці, цибулю нарізаємо маленькими шматочками, подрібнюємо часник. Смажимо овочі на розігрітій сковороді з олією.
Додаємо томатну пасту й трохи води. Тушкуємо овочі п’ять хвилин і додаємо до вмісту каструлі. Перемішуємо. Посипаємо суп дрібно нарізаною зеленню та доводимо до кипіння. Знімаємо каструлю з вогню, даємо страві настоятися 20–30 хвилин. Теплий суп розливаємо по тарілках та додаємо сметану.
Галушки - страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок, типу кльоцок. На відміну від вареників, не мають начинки. Галушки готують як окрему страву або варять з ними суп. Це типова для українців страва, що поряд із борщем є символом української національної кухні. Їх готували майже щодня, здебільшого на вечерю.
Яйця - штука.
Борошно - 375 г.
Кефір - 200 г.
Сода - ½ чайної ложки.
Сіль - дрібка.
Вилийте в глибоку зручну миску кефір і додайте соду. Залишіть на 5-7 хвилин, щоб пішла реакція. До кисломолочного продукту додайте яйце і ретельно перемішайте віночком. До рідких інгредієнтів почніть поступово вводити борошно, спочатку вимішуйте лопаткою, а в кінці руками. Тісто має вийти м'яким, не липким. Можна додати ще трохи борошна за потреби. Сформуйте кулю із тіста і покладіть підходити на 20 хвилин.
Щоб галушки вийшли акуратними та однаковими за розміром, необхідно розділити тісто на 5-6 частин та зробити з кожної "ковбаску". Кожну ковбаску поріжте на шматочки товщиною 1-1,5 см. Варіть галушки в окропі 3-4 хвилини. Тісто повинне зваритися, але не розм'якнути. Галушка має тримати форму. До готових галушок додайте вершкове масло, сіль або цукор до смаку.
Порада від Інформатора: для ситного обіду до галушок можна зробити підливу зі смаженої цибулі та грибів. Смакує просто надзвичайно, особливо з узваром!
Шулик - це порізані на невеликі шматочки пшеничні коржі, залиті розведеним медом разом з тертим у макітерці маком.
Щоб приготувати шулик, треба добре збити ціле яйце і замісити на ньому з борошном тісто, доливаючи водою і посипаючи перемитим маком. Далі слід розплескати тоненькі коржі й підпекти в духовці. Тим часом розтирають в макітрі мак, досипаючи цукром і доливаючи водою, поки не візьметься "молоком". Тоді розводять холодну воду з медом, заправляють цукром до смаку, ламають дрібно коржики й розмішують з перетертим маком. Пісне тісто для коржа замішується на самій воді.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.