Як зварити розсипчастий рис. Чому в одних виходить, а в інших злипається

Найпоширеніші помилки кухарів

Варимо рис, лайфхак
По-перше, треба правильно вибрати сорт рису.

Рис - зернова культура зі Сходу, яку століттями поетично оспівують китайці - образ рисових полів став просто таки культурною візитівкою країни. Популярний рис в усьому світі, та в Україні - не менше. Все через його поживні властивості й приємний нейтральний смак. Рисовим відваром лікуються, а ще на основі рису готують смачні роли та суші з рибою й морепродуктами, які українці теж встигли полюбити. Інформатор розповість, як приготувати розсипчастий рис, в який спосіб можна готувати рисову кашу, аби було швидко та зручно, та навіть покаже, як незвичайно подавати рисову страву до столу, аби вразити ваших гостей!

Як варити рис, аби він залишався розсипчастим 

Задача непроста лише на перший погляд. Насправді все доволі просто, якщо знати секретики. Їх декілька. По-перше, треба правильно вибрати сорт рису. По-друге, знати, як підготувати та скільки часу варити рис. 

Щоб рис вийшов розсипчастим, треба одразу купувати довгозерні сорти:

  • басматі,
  • бомба,
  • валенсія,
  • каласпарра,
  • девзіра,
  • ідіка,
  • арборіо,
  • жасмин (ароматний таїландський),
  • коричневий або дикий рис.
Вода, якою промивали рис, дуже корисна для поливу квітів.
Вода, якою промивали рис, дуже корисна для поливу квітів.

Всі вони не розварюються, практично не злипаються завдяки малому вмісту крохмалю, добре тримають форму і залишаються розсипчастими. Зрештою можна просто купити рис "Довгозернистий", і буде вам щастя. 

Далі варто витримати правила варки рису. Все зводиться до того, аби видалити з рису щонайбільше крохмалю, аби той не склеював ваш гарнір. Будь-який рис, навіть пропарений, обов'язково потрібно промити перед варінням. Таким чином ви очистите його від надлишків крохмалю, котрий в гарячій воді перетворюється на клейстер. 

Промивати рис слід у теплій воді. Від контакту з холодною водою він потріскається. Не варто терти рис в долонях, натомість слід обережно піднімати його з дна, ніби перемішуючи. Далі слід залити рис гарячою водою, оптимальна для цього температура – 60-62 градуси. Витримують крупу у воді 1,5-2 години. При цьому дехто рекомендує воду гарненько посолити. Буцімто солона гаряча вода найкраще вимиває з рису крохмаль. Інші ж стверджують, що сіль руйнує структуру зерна, тому солити краще наприкінці. 

Так чи інакше, пам'ятайте, що занадто довге замочування сильно наситить рис водою і він звариться швидше. Після замочування не забудьте ще раз промити рис доти, доки вода не стане чистою. До речі, вода, якою промивали рис, дуже корисна для поливу квітів.

Для відварювання довгозернистого рису треба взяти води із розрахунку один на півтора; для пропареного - один до двох, для коричневого - взагалі один до тьрох. Не зайвим буде прочитати інструкцію на упаковці. Виробник точно знає, яку обробку зазнав рис, і зазначає оптимальний об'єм води.

Оберіть свій спосіб відварювання рису

Для приготування рису різних сортів потрібен різний час!
Для приготування рису різних сортів потрібен різний час!

Для відварювання рису в кастрюлі краще взяти посуд з товстим дном. Спочатку доведіть підсолену воду до кипіння, а потім висипте в неї крупу. Перемішайте рис один раз. Потім дочекайтеся, коли страва почне вирувати, зменште вогонь до мінімуму і накрийте кришкою каструлю. Варіть 20 хвилин, не піднімаючи кришку. Коли рис приготувався, зніміть його з вогню і дайте постояти 10-15 хвилин під кришкою. Якщо в готовій каші залишилася вода, злийте її або накрийте каструлю сухим рушником - він вбере зайву вологу.

Для відварювання рису в сковорідці використовуйте сковороду діаметром від 24 см з високими бортами. В цьому випадку зерна слід попередньо швидко обсмажити на олії. Робіть це 1-2 хвилини, постійно помішуючи, щоб рис покривався олією, тоді він буде розсипчастим. Потім його потрібно залити окропом і готувати так само, як і в кастюлі.

Щоб зварити рис у мультиварці, викладіть його у чашу. Додайте воду та спеції. Закрийте кришку та встановіть режим "Крупи", "Рис", "Плов" або "Гречка". Приблизний час варіння рису в мультиварці складає 30-40 хвилин для пропареного та 50 хвилин для коричневого. Якщо ж варите рис в мікрохвильовці, то стежте, аби обєм крупи займав не білье 1/3 чаші. 

Білий та пропарений рис готуйте 15–20 хвилин на повній потужності. Потім перемішайте, накрийте кришкою і залиште в закритій вимкненій мікрохвильовій печі на 5-10 хвилин. Коричневий та дикий рис спершу варіть 5 хвилин на повній потужності. Потім перемішайте, встановіть середню потужність та готуйте ще 20–25 хвилин. Залишіть під кришкою в закритій мікрохвильовій печі на 10–15 хвилин. Якщо зерна залишилися твердими, продовжуйте варити, перевіряючи кожні 1-2 хвилини і доливаючи воду, якщо це необхідно.

Спеції, що їх можна додати до рису:

Рис зі спеціями набуває особливого аромату!
Рис зі спеціями набуває особливого аромату!
  • шафран,
  • каррі,
  • кардамон,
  • кмин,
  • кориця,
  • гвоздика.

Як незвично подати рис до столу 

Покладіть на дно великої піали - ще одну, меншу, дном догори, й тільки тоді зверху - прямо на неї - насипте рис. Поставте рис, засипаний у велику піалу поверх перевернутої меншої, на широку тарілку. Притисніть. Зніміть обидві піали. Ваш рис залишиться на тарілці. В отвір в рисі викладіть те, з чим будете подавати його до столу - овочі чи м'ясо. Все просто і ефектно. Смачного!

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от ПОЛЕЗНЫЕ ХИТРОСТИ (@interior_and_decor)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube