Кишечник в туалеті буде щасливий - продукти, які полегшать ваше життя

Не завжди потрібні ліки, щоб позбутись закрепів, часто достатньо збалансувати раціон

Закрепи
Закрепи посилюються з віком.

Проблема закрепів є актуальною для багатьох людей. Вона може бути викликана недостатнім споживанням клітковини та води, малорухливим способом життя і стресом. Щоб полегшити стан, лікарі часто рекомендують переглянути харчування і додати фізичної активності. Та чи насправді це працює і що саме варто їсти, аби забути про закрепи?

Як пише видання The New York Times, посилаючись на лікарів-гастроентерологів з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, якщо закрепи тривають понад три місяці і мають тяжку форму, то краще звернутись до лікаря. Проте кожен експерт у цій галузі порадить щонайперше змінити раціон харчування та додати до нього продукти багаті на клітковину. Бо саме волокна відіграють важливу роль у роботі кишківника. 

 Які продукти допомагають при закрепах?

Клітковина є різних видів
Клітковина є різних видів.

Рекомендована лікарями доза клітковини на день становить 21-38 грамів, залежно від статі та віку. Потрібно щоб була суміш з розчинної і нерозчинної клітковини. Для того щоб не відчувати додаткових проблем (здуття і болів), додавати фрукти та овочі до раціону потрібно поступово, починаючи з тих, які переносяться краще. Ще не забувати пити більше води, бо вона допомагає клітковині виконувати свою функцію краще. 

Яблука

Середнє яблуко зі шкіркою містить майже п'ять грамів клітковини і природно багате на розчинну клітковину (пектин), яка допомагає регулювати випорожнення.

Ківі

Два зелені ківі на день (без шкіри) дадуть тривале полегшення випорожнення, а ще зменшать частоту запорів та пов'язаний з ними дискомфорт.

Чорнослив

Чорнослив і сік із чорносливу працюють з двох причин: містить багато сорбітолу – цукрового спирту, який дає проносний ефект, втягуючи воду в кишківник, а також клітковині. 

Не всі продукти дають миттєв дію
Не всі продукти дають миттєву дію.

Капуста кейл

Листова зелень багата на нерозчинну клітковину, яка може прискорювати транзит у кишківнику. Чашка вареної капусти кейл містить майже шість грамів клітковини, тож її щоденне споживання покращує випорожнення. Це підтверджено дослідженнями. 

Вівсянка

Вівсянка містить в середньому чотири грами клітковини на порцію. Ще вона містить різновид розчинної клітковини – бета-глюкан, яка полегшує виведення калу, сприяє здоровому розвитку бактерій кишківника. Подвоїти кількість клітковини у вівсянці можна, додавши пів склянки ягід і столову ложку меленого насіння льону.

Кава

Кава містить небагато клітковини, але покращує роботу кишківника та бореться з закрепами. Все через хімічні сполуки та певні механізми, які наразі вивчаються. Цей напій діє дуже швидко, стимулюючи товсту кишку. Цікаво, що ефективна як звичайна кава, так і без кофеїну.

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити