Зігріваюча боб чорба з квасолею по-болгарськи - рецепт

Основна відмінність чорби від звичайного супу - густота і пряна заправка, яка додається наприкінці.

Квасолевий суп
Це трохи гострий ситний суп, що більше нагадує гарнір та відмінно зігріває.

Рецепт боб чорби сподобається всім, хто любить квасолю! Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор приготував для вас смачну пораду.

4 жовтня відзначають Всесвітній день тварин. Цей день спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їхнього добробуту. Тож сьогодні Інформатор розповість, як приготувати веганський суп чорбу з квасолею по-болгарськи. Це пряний і трохи гострий ситний суп, що більше нагадує гарнір та відмінно зігріває.

Основна відмінність чорби від супу - густота і пряна заправка, яка додається наприкінці. Для супу характерне співвідношення рідкості й густої частини десь навпіл, а чорбу готують густішою. Дуже часто до неї додають рідину, схожу на квас. Саме слово чорба має загальний корінь зі словом шурпа.

Як смачно приготувати боб чорбу з квасолею!
Як смачно приготувати боб чорбу з квасолею!

Вам знадобиться: 

  • Суха квасоля - 100 г.
  • Морква - штука.
  • Цибуля - штука.
  • Стиглий помідор - штука.
  • Гострий перець - штука.
  • Селера (корінь або стебла) - шматочок.
  • Свіжа м'ята - 2 гілки.
  • Сушені супові коріння - 1 столова ложка.
  • Олія - 2 столові ложки.
  • Борошно (при необхідності) 1-2 чайних ложки.
  • Солодка паприка великого помелу.
  • Гострий перець (інші спеції).
  • Сіль, чабер.

Як готувати: 

Суп з квасолі можна варити як в каструлі, так і в керамічному горщику в печі або духовці. 
Суп з квасолі можна варити як в каструлі, так і в керамічному горщику в печі або духовці. 

Готуємо простий покроковий рецепт традиційного болгарського супу з квасолею та овочами - боб чорбу. 

У каструлю слід налити 4 склянки холодної води й кинути в неї замочену квасолю. Довести воду до кипіння і зняти ложкою піну, яка утворюється. Варити квасолю на слабкому вогні під кришкою до напівготовності - зазвичай це 15-20 хв. Вода не повинна бурлити, натомість має бути слабке кипіння.

Традиційні болгарські рецепти чорби з квасолі можуть відрізнятися в послідовності закладки овочів у блюдо і підготовці заправки. Зупинимось на простому варіанті. Морквину, цибулю й селеру слід очистити й нарізати великими кубиками. Гострий перець очистити від насіння та дрібно нарубати ножем.

Гілочки м'яти відставити як є. Якщо немає свіжої м'яти, можна використовувати пів чайної ложки сухої. Додати в чорбу 1 столову ложку рослинної олії. Додати нарізані овочі - цибулю, морквину, селеру й гострий перець. Кинути в каструлю гілки м'яти й 1 столову ложку сушених супових корінців. Якщо використовується суха м'ята, її варто додавати перед самим кінцем приготування.

Варити овочі слід до повної готовності квасолі. За цей час морква стане м'якою, а цибуля й селера розваряться, роблячи чорбу густою.

Великий стиглий помідор обшпарте окропом і обчистіть від шкірки й насіння. М'якуш нарубайте ножем і обсмажте на 1 столовій ложці рослинної олії протягом 2-3 хв. Додайте сіль до смаку, 1 чайну ложку сухого червоного перцю, пів чайної ложки сухого чаберу.

Якщо використовується суха м'ята, її треба додати разом зі всіма спеціями. Далі слід додати одержану пряну заправку в каструлю і перемішати. Після додавання прянощів з каструлі варто витягти гілки м'яти й варити чорбу до 10 хвилин при слабкому кипінні. 

Квасолевий суп боб чорба подається теплим або гарячим, в керамічному посуді. Гілки кропу і петрушки подаються окремо зі свіжим білим хлібом. Можна перед подачею додати в тарілку нарізані копченості.  

Квасолевий суп боб чорба відмінно рятує від холоду!
Квасолевий суп боб чорба відмінно рятує від холоду!

Порада від Інформатора: У більшості болгарських рецептів до складу овочів включають селеру, якщо немає кореня, повністю підійдуть 1-2 зелених черешки. Можна додати в чорбу свіжий болгарський перець. Якщо ви любите гострі страви, можете сміливо додавати "чилі".

Для боб чорби підійде традиційна біла або гостра квасоля. Важливо, щоб боби добре й однорідно варилися, зберігаючи форму оболонки. Напередодні готування їх потрібно залити холодною водою, тобто замочити. Щоб чорба вийшла ще густішою, можна розвести в склянці борошно з водою й влити в страву під час кипіння. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube