Мікробіолог пояснює, як запобігти перетворенню холодильника на інкубатор для мікробів
Кухня часто є серцем дому - місцем, де сім'я традиційно збирається разом. І головним атрибутом кухні є холодильник. Саме тут ми безпечно зберігаємо більшу частину їжі. Та з розвитком технологій холодильники стають розумнішими: вони можуть відстежувати запаси, пропонувати рецепти, навіть відображати новини. Однак, спільним ризиком для всіх холодильників лишається той факт, що вони не здатні самоочищуватись, і їх слід регулярно мити, аби не заражати нові продукти старими штамами грибків та бактерій, повідомляє ScienceAlert.
Найважливішою в холодильнику є температура. Якщо температура неправильна, холодильники перетворюються на затишні інкубатори для бактерій. А це катастрофа для молочки, овочів та м'яса, які ви принесли з ринку чи супермаркету. Тому орієнтуватись слід на термометри, а не на власний нюх, щодо того, чи не зіпсувалися продукти.
Отже, середня температура в холодильниках становить 5,3 C - трохи вище рекомендованого безпечного діапазону 0 - 5 C. Проте часто температура всередині коливається. Багато холодильників проводять половину часу і більше вище цієї безпечної межі. У деяких навіть виявили, що температура досягала 15 C. За таких температур бактерії можуть швидко розмножуватися, збільшуючи ризик харчових отруєнь.
Проблема полягає в тому, що багато холодильників не мають точного та доступного способу контролю внутрішньої температури. І більшість із нас не знає, що насправді означають налаштування циферблата.
Крім того, щоразу, коли ви відкриваєте дверцята, тепле повітря заходить всередину. Чим довше дверцята залишаються відчиненими, особливо якщо ви затримуєтесь, вибираючи закуску, тим більше внутрішня температура піднімається до кімнатної, створюючи більш сприятливе середовище для розмноження бактерій.
Тому розмістіть кілька термометрів, що наклеюються, у різних місцях вашого холодильника. Якщо температура регулярно перевищує 5 C, час внести корективи. Але пам’ятайте: вбудовані індикатори всередині вашого холодильника не завжди відображають фактичну температуру всередині нього.
Температура також коливається всередині вашого холодильника. Найхолодніше місце зазвичай знаходиться позаду, а найтепліше - на дверцятах. Це означає, що такі продукти, як молоко або сире м’ясо, найкраще зберігати ближче до задньої частини, а не на дверцятах. Дверцята підходять для масла або газованих напоїв.
Уникайте переповненості холодильника. Намагайтеся тримати холодильник заповненим приблизно на 75%, щоб холодне повітря могло нормально циркулювати. Ви можете звільнити місце, зберігаючи такі продукти, як кісточкові фрукти, помідори, перець, картоплю та мед, у прохолодній, сухій шафі - їх не потрібно сильно охолоджувати.
Але температура - не єдина проблема. Навіть добре охолоджений холодильник може містити невидимі ризики. Дослідження показують, що холодильники можуть містити патогени, занесені раніше через забруднену їжу або упаковку.
Хоча низькі температури зупиняють ріст багатьох бактерій, такі як Listeria monocytogenes, можуть виживати та навіть розмножуватися за низьких температур. Лістерію, яка особливо небезпечна для вагітних та людей похилого віку, можна знайти в м’яких сирах, в’яленій або копченій рибі, м’ясних делікатесах, упакованих фруктах, заморожених овочах та готових бутербродах. А симптоми зараження включають лихоманку, м'язовий біль, менінгіт.
Щоб зменшити ризик для себе та інших, дотримуйтесь рекомендацій органів безпеки харчових продуктів:
Покращення ваших звичок щодо холодильника може здатися не надто захопливим. Проте це допомагає продуктам довше залишатися свіжими, забезпечує ефективнішу роботу холодильника та, найголовніше, захищає ваше здоров’я!