Чорногорський сніданок: сирна каша цицвар

Читать на русском

Сирна каша цицвар на сніданок вам сподобається. Лайфхак від Інформатор Україна: детальний рецепт з фото, як швидко та смачно приготувати традиційний чорногорський сніданок

Читать на русском
Сир, масло, молоко та кукурудзяне борошно
Сир, масло, молоко та кукурудзяне борошно

Сирна каша цицвар на сніданок вам сподобається. Лайфхак від Інформатор Україна: детальний рецепт з фото, як швидко та смачно приготувати традиційний чорногорський сніданок

Рецепт сирної каші цицвар сподобається всім, хто любить чорногорську кухню. Готувати його цікаво, духмяно та смачно. Цей корисний рецепт простий та практичний. А щоб ваша страва вийшла ще смачнішою, Інформатор приготував корисну пораду. 

Цицвар - це сирна каша, приготовлена на молоці. Сир багатий кальцієм і фосфором, а значить, при його частому споживанні покращується стан зубів, нігтів, волосся, кісткової тканини та нервової системи. Крім високого вмісту кальцію, сир корисний тим, що у його складі практично немає речовин, що перешкоджають його засвоєнню. Навіть навпаки: лактоза та амінокислоти у сирі підвищують корисну дію кальцію. Тож рецепт Інформатора не лише смачний, але й корисний.

Сирна каша цицвар
Сирна каша цицвар

Вам знадобиться: 

  • 0,5 кг сиру. Беруть тверді та напівтверді сорти. Він має бути зрілим, запах і смак буде гострішим. Можна використати кілька сортів.
  • Склянка молока
  • Склянка води
  • Склянка кукурудзяної муки
  • 200 г каймаку, це густі вершки
  • Сіль

Як готувати

Сир наріжте тонкими скибочками, якщо використовується кілька сортів – перед закиданням у ємність їх перемішують. Залийте в каструлю молоко та воду, доведіть суміш до кипіння.
Зменшивши вогонь поступово додавайте суміш сирів. Перемішувати потрібно з однаковою інтенсивністю за годинниковою стрілкою. Після розчинення сирної маси додайте кукурудзяне борошно. 

Порада від Інформатора: кухня, на якій ви готуєте цицвар, повинна добре провітрюватися. При приготуванні цицвара за класичним рецептом буде стійкий запах сиру. Після остигання він зменшиться, залишиться лише приємний аромат. Традиційно цицвар готують у чугунку. Для перемішування беруть дерев'яну ложку.

Утворену однорідну масу залишіть остигати при кімнатній температурі. Сіль додавати необов'язково, сир може бути досить солоним. Суп посипають перцем, можна використовувати інші спеції.

Готову кашу розкладають по глибоких тарілках. У ресторанах Чорногорії зазвичай використовують посуд із дерева. Є кілька варіантів сервірування: 

  • посипати блюдо зеленню;
  • додати шкварки або шматочки смаженого м'яса;
  • їсти з медом чи солодким сиропом.

Раніше Інформатор писав: 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте в нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.