Не промивайте зерна під краном - це справжня катастрофа
Авторка кулінарних книг-бестселерів Асма Хан переконана, пухкий рис після варіння - залежить від способу його промивання. У 2012 році, повернувшись до Індії, щоб навчитися готувати, та до Лондона, щоб завершити ступінь доктора філософії з права, Асма Хан заснувала клуб вечерь. У лютому цього року король Чарльз III і королева Камілла завітали до її ресторану перед Рамаданом, пише The Telegraph.
В Індії все починається з рису. Коли дитину відлучають від грудей, її пригощають саме рисом. Це ніби вітає її в дорослому житті. Проте готувати рис - плтрібно вміти.
"Спочатку мені було важко готувати рис... Мій чоловік готував рис, і він був як клей. Абсолютно жахливий. Тож першим моїм завданням було зробити рис ідеальним... Ніхто не дає покрокових інструкцій. Але мені довелося вчитися крок за кроком", - додала Хан.
Вона рекомендує метод варіння абсорбцією, оскільки він більш щадний, ніж зливання води з рису, як це роблять з макаронами. Важлива також каструля з товстим дном, яка рівномірно розподіляє тепло. Перевірте це, закип’ятивши воду та подивившись, де піднімаються бульбашки.
"Король, якому подавали рис у палацах по всьому світу, сказав мені, що це найкращий рис, який він коли-небудь куштував. Він з'їв два пілау та бір'яні, а потім взяв їжу на винос", - розповіла власниця закладу харчування у Великій Британії.
Правильне промивання рису є життєво важливим. Не кладіть рис у сито та не промивайте його під краном - це катастрофа. Кінчики рису настільки крихкі, що будуть битися один об одного та ламатися. Цей кінчик рису опиниться в каструлі, швидко звариться і перетвориться на клейку масу, зробивши рис м’яким.
Замість цього, вам потрібно промити рис в одному напрямку. Покладіть його в миску та налийте воду збоку, потім помішуйте її в одному напрямку, замінюйте, поки вона не стане прозорою. Будьте терплячими.
Ще однією перевагою видалення зайвого крохмалю таким чином є те, що це робить рис менш калорійним. Потім замочіть рис щонайменше на 20 хвилин чи до години. Рис дуже пористий, тому зерна поглинають воду та змінюють колір, стаючи білішими та жирнішими.
Висипте рис на деко, вистелене кухонним папером, щоб позбутися зайвої рідини. Потім додайте дві склянки води на кожну склянку рису. Знову ж таки, важливо бути обережними.
Зерна мають бути достатньо пухкими, щоб варитися в каструлі на повільному вогні. Потім, коли вся видима вода зникне, накрийте рис кришкою - на 10 хвилин. Далі візьміть виделку та обережно розпушіть рис.
З ідеальним рисом у вас є основа для плову та бір'яні, двох найуніверсальніших страв індійської кухні. Саме ними насолоджувалися Чарльз III і королева Камілла, коли відвідали ресторан у Лондоні.
Крім того, з рису ви можете приготувати гарнір, як от рис по-персидськи або рисовий пудинг для класичного сніданку, рис з локшиною, фаршем та горішками по-арабськи чи український конкурент ризото.