Кажуть, червоне вино корисне для серця, а також попереджає рак
Мабуть, всі дорослі українці чули про користь червоного вина для серця (в помірних його кількостях, звичайно). А ще побутує думка, що червоне вино "вимиває" з організму канцерогени, здатні спричинити рак. Проте нічого подібного ніхто не каже про біле вино, окрім того, що воно легше для травлення. Отже, давайте спробуємо розібратися, чи є хоч якась користь від вживання білого вина.
Американські дослідники порівняли ризики раку, пов'язані з червоним і білим вином. При цьому вони знайшли чітких доказів того, що червоне вино зменшує ризик раку, пише The Telegraph. Більш ранні дослідження стверджували протилежне. Однак нові дослідження показали, що будь-який алкоголь, незалежно від виду, пов'язаний з підвищеним ризиком багатьох видів раку.
Вино - один з найскладніших за хімічним складом продуктів, які ми споживаємо. Воно буквально складається з тисяч сполук, що впливають на його смак і характер. Як відомо, основним його інгредієнтом є алкоголь, і його вплив на здоров'я, особливо при надмірному вживанні, виключно негативний.
Крім раку, він тісно пов'язаний з захворюваннями печінки, може спричинити проблеми з травленням та збільшення ваги. Алкоголь також містить природні фенольні сполуки, які називаються поліфенолами. Це біоактивні, корисні для людей сполуки, отримані з виноградної шкірки.
Червоні вина зазвичай містять більше фенолів, ніж білі вина, але вони присутні в обох типах вина. Насправді дієтолог і автор книжки "Розберіться у своєму сімейному житті" Роб Гобсон каже, що поліфеноли - єдиний позитивний фактор білого вина. Біле вино містить їх 30 мг на келих.
Це набагато менше, ніж в червоному. Однак так зване помаранчеве вино - може містити більше поліфенолів, ніж стандартний келих білого. Його виготовляють з білого винограду, ферментованого разом зі шкіркою.
Крім того, обмежена кількість білого вина може зменшити процеси старіння у мозку. Так, дослідники вивчали вплив поліфенолів білого вина, на патологію, подібну до хвороби Альцгеймера, у мишей і виявили, що ті мають позитивний вплив на хронічні запальні процеси, пов’язані з деменцією. Проте лікарі закликають пити його - помірковано. Вживати вино слід виключно у невеликих кількостях.
Кожен грам алкоголю в келиху вина містить сім калорій - і це порівняно з дев'ятьма калоріями на грам жиру та трохи більше чотирьох калорій цукру. Типовий келих білого вина об'ємом 175 мл містить близько 130 калорій - це навіть трохи більше, ніж ви знайдете в пакеті готових солоних чіпсів.
Стандартна пляшка білого вина об’ємом 750 мл містить близько 550-650 калорій та 11-14% міцності. Отже, надмірне вживання алкоголю призведе до збільшення ваги! Організм надає пріоритет алкоголю як джерелу енергії, що може призвести до накопичення більшої кількості жиру, коли ви пєте забагато білого вина.
Вживання білого вина також може спричинити проблеми з травленням. Це може призвести до дисбалансу кишкових бактерій, а також послабити кишковий бар'єр, що пов'язано із запаленням. Адже, на відміну від їжі, алкоголь не потребує розщеплення та перетравлення.
Він всмоктується безпосередньо зі шлунка та тонкого кишечника й швидко потрапляє в кров. Вживання алкоголю також може спричинити кишкові симптоми діареї чи запору.
Алкоголь має вплив на фазу швидкого руху очей, коли нам сняться найяскравіші та найскладніші сни. Й це стадія, з якої ми природно прокидаємося. Тож, хоча алкоголь може допомогти вам швидше заснути, він негативно впливає на якість сну, особливо в другій половині ночі.
Огляд, проведений дослідниками Лондонського центру сну, показав, що вживання алкоголю може викликати глибокий сон на початку циклу сну, але якщо сон триває довше, то загальна якість погіршується.
Оберіть Шардоне чи Ігристе біле, у будь-якому випадку, це має бути сухе вино. Якщо ви плануєте схуднити - обирайте до нього відповідну дієту. Не пийте натщесерце.
Крім того, сухі білі вина, як правило, містять менше цукру, ніж солодкі. Вони кращий вибір для тих, хто стурбований регулюванням рівня цукру в крові.
Однак навіть сухі вина можуть певним чином впливати на рівень цукру в крові, тому помірність є ключовою, особливо для людей з діабетом.
Вміст алкоголю також має вплив: один грам алкоголю містить близько семи калорій, тому вина з нижчим вмістом алкоголю, як правило, мають нижчу калорійність.